poate asa e mai explicabil...
Conform art. 299 din Codul Fiscal și a Normelor metodologice, se consideră dublă finanțare doar în cazul în care:
beneficiarul recuperează de două ori aceeași sumă — o dată prin finanțare nerambursabilă (inclusiv TVA), și o dată prin deducerea TVA-ului sau prin decontarea lui de la bugetul de stat.
Dacă contractul de finanțare nu acoperă TVA-ul (adică TVA-ul este "neeligibil"), atunci firma are dreptul să deducă și/sau să solicite rambursarea TVA, conform regulilor generale de TVA.
Doar dacă TVA-ul a fost inclus în suma finanțată (explicit sau implicit ca cheltuială eligibilă), atunci ar fi interzis să se mai ceară rambursarea lui de la ANAF — ar fi considerată dublă finanțare.
În cazul dvs. concret:
*Finanțarea este 100% nerambursabilă, dar 40% din sumă e condiționată pentru utilaje.
*TVA-ul nu este menționat în contract (nici ca eligibil, nici ca neeligibil).
*Firma a solicitat rambursarea TVA aferentă achiziției de utilaje.
*Organul de control spune că TVA-ul nu e exigibil pentru că finanțarea e nerambursabilă 100%.
În acest caz, interpretarea ANAF poate fi exces de zel dacă nu există o dovadă clară că TVA-ul a fost finanțat prin proiect. Dacă contractul de finanțare nu interzice rambursarea TVA, iar firma este înregistrată în scopuri de TVA și utilizează utilajele în activități taxabile, are dreptul să recupereze TVA-ul.
TVA proiect de cercetare
Re: TVA proiect de cercetare
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”
Re: TVA proiect de cercetare
Multumesc frumos pentru efortul dumneavoastra. O sa va scriu cum se vor derula lucrurile. Consultantul le-a facut o adresa cu care sper sa ii convinga ca sunt intr-un mare exces de zel.