TVA proiect de cercetare

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
Mesaj
Autor
Avatar utilizator
herganiec
Mesaje: 9328
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: TVA proiect de cercetare

#16 Mesaj de herganiec »

poate asa e mai explicabil...
Conform art. 299 din Codul Fiscal și a Normelor metodologice, se consideră dublă finanțare doar în cazul în care:
beneficiarul recuperează de două ori aceeași sumă — o dată prin finanțare nerambursabilă (inclusiv TVA), și o dată prin deducerea TVA-ului sau prin decontarea lui de la bugetul de stat.
Dacă contractul de finanțare nu acoperă TVA-ul (adică TVA-ul este "neeligibil"), atunci firma are dreptul să deducă și/sau să solicite rambursarea TVA, conform regulilor generale de TVA.
Doar dacă TVA-ul a fost inclus în suma finanțată (explicit sau implicit ca cheltuială eligibilă), atunci ar fi interzis să se mai ceară rambursarea lui de la ANAF — ar fi considerată dublă finanțare.
În cazul dvs. concret:
*Finanțarea este 100% nerambursabilă, dar 40% din sumă e condiționată pentru utilaje.
*TVA-ul nu este menționat în contract (nici ca eligibil, nici ca neeligibil).
*Firma a solicitat rambursarea TVA aferentă achiziției de utilaje.
*Organul de control spune că TVA-ul nu e exigibil pentru că finanțarea e nerambursabilă 100%.
În acest caz, interpretarea ANAF poate fi exces de zel dacă nu există o dovadă clară că TVA-ul a fost finanțat prin proiect. Dacă contractul de finanțare nu interzice rambursarea TVA, iar firma este înregistrată în scopuri de TVA și utilizează utilajele în activități taxabile, are dreptul să recupereze TVA-ul.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

sandua147
Mesaje: 36
Membru din: Mar Feb 16, 2021 5:29 pm

Re: TVA proiect de cercetare

#17 Mesaj de sandua147 »

Multumesc frumos pentru efortul dumneavoastra. O sa va scriu cum se vor derula lucrurile. Consultantul le-a facut o adresa cu care sper sa ii convinga ca sunt intr-un mare exces de zel.

sandua147
Mesaje: 36
Membru din: Mar Feb 16, 2021 5:29 pm

Re: TVA proiect de cercetare

#18 Mesaj de sandua147 »

Astazi am primit de la organul de control raspunsul ca TVA solicitata este aprobata pentru rambursare.
Am dat precizarile dumneavoastra consultantului care a formulat pentru organul de control urmatorul punct de vedere :

1. Contractul de finanțare nr ... din ..., semnat între beneficiarul... și AGENȚIA PENTRU FINANŢAREA INVESTIŢIILOR RURALE – România, este încheiat în baza prevederilor Ghidului Solicitantului INTERVENȚIA DR-30 SPRIJIN PENTRU INSTALAREA TINERILOR FERMIERI, intervenție prevăzută în cadrul PS PAC 2023-2027 (PS-PAC-2023-2027-v7.1-aprobata.pdf). Punctul „4.7 Elemente comune pentru tipurile de intervenții pentru dezvoltarea rurală”; „4.7.1 Lista instrumentelor neeligibile” evidențiază cheltuielile neeligibile:
„(...) Cheltuielile neeligibile adiționale sunt următoarele:

* taxa pe valoarea adăugată, cu excepția cazului în care aceasta nu se poate recupera în temeiul legislației naționale privind TVA-ul (...)”

Prevederile ghidului solicitantului DR30 sunt preluate din PS PAC 2023-2027 și sintetizate.Această prevedere referitoare la nedeductibilitatea TVA nu a fost preluată, însă Ghidul solicitantului menționează clar „Ghidul solicitantului este un material de informare tehnică a potenţialilor beneficiari şi constituie un suport informativ complex pentru întocmirea proiectului conform cerinţelor specifice ale PS 2023-2027 (...)”. Cerințele specifice PS 2023-2027 evidențiază clar cheltuielile neeligibile (printre care și TVA).

2. Finanțarea proiectului s-a acordat în baza planului de afaceri întocmit de solicitant. În acest sens, ghidului solicitantului prevede la Art. 2.2.1 Eligibilitatea cheltuielilor „Toate cheltuielile prevăzute în Planul de afaceri pot fi eligibile (...)”. Așadar, beneficiarul în cuprinsul planului de afaceri nu a făcut nicio referire la TVA, reieșind faptul că pentru toate operațiunile efectuate în cadrul proiectului, TVA-ul nu va fi considerat venit/cheltuială prin proiect (ex: Comercializarea producției proprii în procent de minimum 30% (fără TVA) din valoarea primei tranșe de sprijin). Mai mult decât atât, finanțatorul a evaluat planul de afaceri (în forma propusă, fără TVA menționat la cheltuieli/ venituri) și l-a validat, ca urmare, s-a încheiat contractul de finanțare.

3. Beneficiarul nu a depus la momentul depunerii cererii de finantare (si nici pe perioada implementarii proiectului) vreo declaratie referitoare la nedeductibilitatea TVA-ului (de la bugetul de stat) așa cum Codul Fiscal o prevede atunci când prin programul de finanțare se decontează TVA-ul plătit.

4. La pagina 19 din Cererea de finantare, finantatorul solicită beneficiarului completarea unui tabel referitor la investitiile ce vor reprezenta minim 40% din sprijin, cu următoarea condiție „*În categoria investiții nu vor fi incluse cheltuielile tehnologice aferente unui ciclu de producţie ( ex: a input-urilor precum achiziția de semințe, apesticidelor, a consumului de carburant - cheltuieli eligibile, dar care nu se cuantifică în procentul de 40% din valoarea sprijinului nerambursabil”. Finanțatorul urmărește în mod clar ca investițiile să fie prezentate prin cheltuielile care au un impact direct dpdv al modernizării în cadrul societății. În acest context, beneficiarul a completat tabelul astfel: „(...) Utilaje si echipamente – instalatie de insacuit- 25.000 Euro”, exprimând valoarea fără TVA a echipamentului (conform ofertei de la data depunerii cererii de finanțare pentru echipamentul respectiv).

In contractul de finantare nu exista cuvantul eligibil legat de tva precum nici in cererea de finantare, nici in ghidul solicitantului.

Conform art. 299 din Codul Fiscal și a Normelor metodologice, se consideră dublă finanțare, deci si tva eligibil, doar în cazul în care:
Beneficiarul recuperează de două ori aceeași sumă — o dată prin finanțare nerambursabilă (inclusiv TVA), și o dată prin deducerea TVA-ului sau prin decontarea lui de la bugetul de stat.
Dacă contractul de finanțare nu acoperă TVA-ul (adică TVA-ul este "neeligibil"),cum sunt majoritatea fondurilor nerambursabile acordate platitorilor de tva, atunci firma are dreptul să deducă și/sau să solicite rambursarea TVA, conform principiilor de baza ale tva.
Doar dacă TVA-ul a fost inclus în suma finanțată (explicit sau implicit ca cheltuială eligibilă), atunci ar fi interzis să se mai ceară rambursarea lui de la ANAF — ar fi considerată dublă finanțare.

În cazul nostru, concret:
*Finanțarea este 100% nerambursabilă, dar 40% din sumă e condiționată pentru achizitia de utilaje. Este un contract de finantare pentru un tanar la inceput de activitate care are nevoie de bani si de aceea i-a primit pe toti.
*TVA-ul nu este menționat în contract (nici ca eligibil, nici ca neeligibil).
*Firma a solicitat rambursarea TVA aferentă achiziției de utilaje avand facturile achitate
*Organul de control considera in mod eronat că TVA-ul nu este exigibil pentru că finanțarea e nerambursabilă 100%.

Dacă contractul de finanțare nu interzice rambursarea TVA, iar firma este înregistrată în scopuri de TVA și utilizează utilajele exclusiv în activități taxabile, are tot dreptul să deduca / recupereze TVA-ul.
Pentru a incadra tva ul la eligibil in suma incasata este nevoie de specificari clare, repetate, in ghidul solicitantului, in contractul de finantare sau anexe

MULTUMIM pentru efortul depus si pentru dedicarea cu care raspundeti fiecarei solicitari Sa fiti sanatosi cu totii !!!

Scrie răspuns