somaj dupa CIC

sumanariua

somaj dupa CIC

#1 Mesaj de sumanariua »

Buna ziua, o salariata care a fost 2 ani in CIC si dupa terminarea concediului cere CFP ( 4 luni ) ...acum dupa terminarea concediului fara plata vrea somaj...este posibil sa poata lua somaj daca a fost in CIC ( 2 ani ) si in CFP ( 4 luni dupa CIC) ..daca angajatorul ii da preaviz 20 zile si apoi ii inceteaza CIM cu art. 65 alin 1 ar fi ok pt somaj? Asptept pareri...

paturcai

Re: somaj dupa CIC

#2 Mesaj de paturcai »

Conform legislației aplicabile (Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj):
Îndeplinește stagiul întrucât perioada CIC este asimilată veniturilor salariale.
Atenție la motivarea desființării postului și trecerea în șomaj: asigurați-vă că desființarea postului este efectivă, reală și serioasă (susținută de hotărârea asociaților/administratorului, fundamentare economică, modificarea organigramei și a statului de funcții), pentru a fi acoperiți în cazul unui eventual control ITM sau al unei contestații în instanță.
Când se va elibera adeverința pentru șomaj (cea în care se detaliază stagiul de cotizare și veniturile), perioadele de suspendare pentru CIC și pentru CFP trebuie evidențiate foarte clar.
Adeverința o va face SAGA (cu bițișorii ei mulți și deși) pentru perioada cât a fost pe statul de plată.
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!

stroescud

#3 Mesaj de stroescud »

Pentru somaj trebuie sa aiba 12 luni lucrate in ultimile 24 de luni.
@paturcai:
- pentru perioada de CIC si CFP, CIM a fost suspendat.
- indemnizatia pentru CIC a primit-o de la Primarie.
- Nu cumva primaria trebuie sa-i dea adeverinata cu realizarile?
Intreb si eu!

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

Primaria ii da pentru perioada suspendarii, adevarat, numai ca nu ii da pentru 24 de luni.
Concediul pentru Cresterea Copilului (CIC) este pana la implinirea varstei de 2 ani, si nu 2 ani dupa terminarea CIC de la firma.
Deci firma trebuie sa ii mai dea adeverinta pentru cele cateva luni lucrate in perioada de dinainte.
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!

stroescud

#5 Mesaj de stroescud »

@sumanariua, de curiozitate, cate luni a avut in CIC?
Daca a avut mai mult de 12 ia adeverinta de l;a primarie pentru somaj,
Daca, nu, mai trebuie completat de la firma.
Dar 24 de luni sunt din momentul inregistrarii la somaj, nu de cand a intrat in CIC.
Formularea este" 12 lunu
i lucrate in ultimele 24 de luni".

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Nu se poate ceea ce doriți dacă salariata beneficiază de stimulent de inserție. Contractul trebuie menținut activ minim 6 luni de la revenirea din CIC. Citiți OUG art.25 din 111/2010.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns