Pagina 2 din 2
Re: PLATITOR TVA-DEPASIRE PLAFON
Scris: Vin Iul 18, 2025 1:44 pm
de ozea312
Le-am facut, si am atasat fisele la 4111 si la 419, balanta, jurnalul de vanzari, si inclusiv registru jurnal si notele contabile aferente facturii, si doamna de la "vector fiscal" o tine tot pe a ei, chiar nu mai stiu ce sa fac. O tine cu un articolul din codul fiscal care specifica ca in calculul CA pentru TVA se iau si sumele reprezentand avansuri, dar nu vrea sa inteleaga ca noi avem acele sume incluse in registru jurnal, pentru ca am emis factura pentru sumele reprezentand avansuri, adica nu am incasat avansul fara sa emitem factura pentru el
Re: PLATITOR TVA-DEPASIRE PLAFON
Scris: Vin Iul 18, 2025 2:48 pm
de pomparaus
Nu trebuia si pentru 419 ca el e inclus in 4111 : ce face aduna sume din credit+debit, pe bune? Solicitati inscriere in audienta - programati-va on-line si mergeti la ei.
Ia vezi, tu ce suma ai total cls.7+419.
Re: PLATITOR TVA-DEPASIRE PLAFON
Scris: Sâm Iul 19, 2025 5:27 pm
de herganiec
Puteți formula o contestație scrisă (sau o notă explicativă), în care să menționați:
„Conform art. 310 alin. (2) din Codul fiscal, avansurile încasate înainte de realizarea prestării nu se includ în cifra de afaceri care servește la determinarea plafonului de scutire de TVA. Factura de 5.000 lei emisă în data de XX.XX.2024 reprezintă un avans pentru un serviciu ce nu a fost prestat până la 31.12.2024, fiind evidențiată în contul 419 și nefiind recunoscută ca venit la acea dată. Prin urmare, cifra de afaceri la 31.12.2024 este de 295.370 lei, fără a depăși plafonul legal.”
ANAF, în cazul dvs., a considerat greșit că acel avans este venit realizat (adică o prestare deja efectuată), și astfel l-a inclus din nou în cifra de afaceri — dublând efectiv suma. e oeroare de fond.
Re: PLATITOR TVA-DEPASIRE PLAFON
Scris: Dum Iul 20, 2025 10:18 am
de pomparaus
@herganiec: La determinarea cifrei de afaceri prevăzute la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri încasate sau neîncasate şi alte facturi emise înainte de data livrării/prestării pentru operaţiunile prevăzute la art. 310 alin. (2) din Codul fiscal.”
Re: PLATITOR TVA-DEPASIRE PLAFON
Scris: Lun Iul 21, 2025 3:25 pm
de herganiec
Da, la determinarea cifrei de afaceri prevăzute la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal se includ și facturile emise pentru avansuri, fie că sunt încasate sau nu. Asta înseamnă că avansul tău de 5.000 lei trebuie inclus în cifra de afaceri, dar O SINGURĂ DATĂ, și doar în anul în care ai emis factura pentru acel avans.
Factura de avans s-a emis și s-a înregistrat în jurnalul de vânzări, deci cifra de afaceri deja o conține.
A lua și jurnalul de vânzări, și soldul contului 419, înseamnă dublă numărare a acelui avans.
Re: PLATITOR TVA-DEPASIRE PLAFON
Scris: Mie Iul 23, 2025 2:48 pm
de ozea312
am facut contestatie, dar am fost chemata in audienta si am dovedit ( inclusiv cu contractul de prestare serviciu) ca acea suma era un avans si ca a fost inclusa in jurnalul de vanzari, si un factor decisiv a fost ca am avut listata factura cu indexul de incarcare din SPV, pentru ca la un moment dat ca sa nu isi recunoasca greseala, au inceput sa se intrebe daca nu am "masluit" jurnalul
Re: PLATITOR TVA-DEPASIRE PLAFON
Scris: Mie Iul 23, 2025 3:56 pm
de pomparaus
Fereasca Dumnezeu de asa functionari!