Pagina 1 din 5

concediu fara plata

Scris: Mar Oct 25, 2011 6:45 pm
de bardoczie27
Buna seara,
Am cautat pe forum peste o ora, dar n-am gasit raspuns clar pt inrebarea mea. Daca un salariat a fost o singura data numai 3 zile la concediu fara plata trebuie transmis la revisal? :?
Va multumesc anticipat

Re: concediu fara plata

Scris: Mar Oct 25, 2011 10:24 pm
de herganiec
eu cred ca da. nu este precizata perioada deci.. si o zi daca e in CFP trebuie transmis.

Re: concediu fara plata

Scris: Mie Oct 26, 2011 12:05 am
de tomac
de ce? că m-ai făcut curios.
eu zic că este posibil să nu se transmită.

Re: concediu fara plata

Scris: Mie Oct 26, 2011 12:21 am
de herganiec
păi nu e întrerupere la vechime ?

Re: concediu fara plata

Scris: Mie Oct 26, 2011 9:53 am
de galz845
..se transmite revisal daca s-a facut act aditional pentru consemnarea suspendarii pe durata CFP...zic eu...

Re: concediu fara plata

Scris: Mie Oct 26, 2011 10:03 am
de herganiec
la ce act adiţional te referi? un angajat care vrea câteva zile de CFP face o cerere în sensul acesta se aprobă de firmă şi gata. această cerere aprobată o pun şi la dosarul personal al angajatului(copie) şi operez în revisal apoi transmit. eu cel puţin aşa înteleg traseul.

Re: concediu fara plata

Scris: Mie Oct 26, 2011 10:09 am
de eugen01
Art. 54. - Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.

Stiu ca a mai fost discutata problema.Dar nu gasesc topicu'.Doar am scos la vedere articolul "incriminat".Procesul, din cate stiu eu, incepe cu o cerere ce in mod normal se aproba.Nu cred ca e nevoie de decizie a admin...deci nici de act aditional.Desi, sunt de parere ca sintagma "sau pentru interese personale" justifica inregistrarea si transmiterea Revisal.
(nu vorbim de situatii expres prevazute in lege gen evenimente in familie)

Re: concediu fara plata

Scris: Mie Oct 26, 2011 10:11 am
de herganiec
exact. aşa înteleg şi eu.

Re: concediu fara plata

Scris: Mie Oct 26, 2011 10:13 am
de tomac
Operarea în revisal nu se face în baza unei simple cereri. Orice modificare a datelor din REVISAL trebuie să fie bazată pe documente ce produc efecte juridice: decizii, acte adiționale, contracte. O simplă cerere nu produce întotdeauna efecte juridice.
Dar, revin la întrebarea mea: de ce crezi că trebuie raportat în revisal orice concediu fără plată? Motivația cu vechimea nu e relevantă și nici nu are nimic de-a face cu revisal.

Re: concediu fara plata

Scris: Mie Oct 26, 2011 10:29 am
de eugen01
art.3 alin.2 din HG 500:
Registrul se completează în ordinea angajării si cuprinde următoarele elemente:
h) perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de muncă, cu exceptia cazurilor de suspendare în baza certificatelor medicale;

Presupun ca CFS este o situatie de suspendare, mai speciala cei drept (implica acordul partilor).Presupun ca are relevanta pentru plata/calculul contributiilor sociale.

Re: concediu fara plata

Scris: Mie Oct 26, 2011 10:30 am
de ferenczg831
Pe blogul Saga software am gasit urmatoarea precizare:
Atenție! ....... La fel, pentru cei ce au concediu fără plată, mai mare de 30 de zile, se va completa starea de suspendare și se va retransmite registrul.
Dar nu gasesc in lege unde scrie, doar acel .... poate fi suspendat....
In alta parte (acum nu-l gasesc, dar il mai caut) am citit ca cererea de cfp aprobat constituie o intelegere intre parti, pa baza caruia trebuie facuta suspendarea. Asa ca sunt in ceata.......

Re: concediu fara plata

Scris: Mie Oct 26, 2011 10:43 am
de eugen01
Dupa cum se aminteste si pe blog e vorba de CCMUN:
Art.61
(2) Salariatii au dreptul la 30 de zile concediu fara plata, acordat o singura data, pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior. Acest concediu se poate acorda si fractionat, la cererea salariatului.
(3) Pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii au dreptul la concedii fara plata.

Re: concediu fara plata

Scris: Mie Oct 26, 2011 12:48 pm
de tomac
Da, chiar dacă cererea e înțelegere între părți, nu înseamnă că se suspendă. Chiar și așa codul muncii spune: poate fi suspendat, nu spune că se suspendă automat.
Deci, pentru a fi suspendat, corect ar fi ca în regulamentul intern sau contractul de muncă să existe prevederi exprese legate de suspendarea sau nu a contractului pentru cazurile de concediu fără plată.

Re: concediu fara plata

Scris: Mie Oct 26, 2011 12:57 pm
de herganiec
Art. 51. - (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din initiativa salariatului, în următoarele situatii:
d) concediu pentru formare profesională;
(2) Contractul individual de muncă poate fi suspendat în situatia absentelor nemotivate ale salariatului, în conditiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, contractul individual de muncă, precum si prin regulamentul intern.
Art. 54. - Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părtilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale

Art. 153. - (1) Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fără plată.
(2) Durata concediului fără plată se stabileste prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.


asta e un model de decizie pentru suspendarea CIM in cazul concediului fara plata, care trebuie dusa la ITM.(sau ma rog o duceam pana anul trecut)


CFP (art.54)
SC ...................................................
Sediul .............................................
Reg.Com. ......................................


DECIZIA NR.....................
Data ..........................


Administratorul SC ................................................................................
..............
dl/d-na..............................................................................
;
Având în vedere cererea înregistrata sub nr...................din data.................... prin care dl/dna.........................................................având functia de ............................. solicita un numar de.................... zile concediu fara plata pentru( motive) ............................................................................................................................
...........................................................................................................................
În baza art. 54 din Codul Muncii
În temeiul prevederilor Legii nr.31/1990 privind societatile comerciale si a prerogativelor stabilite prin actul constitutiv al societatii,


D E C I D E:


Art.1. Începând cu data de ............................... se suspenda contractul individual de munca al d-lui/d-nei..................................................................... având functia de .......................................... în cadrul societatii, conform art.54 din Codul Muncii
Art.2. Cu ducerea la îndeplinire a prezentei se însarcineaza dl/d-na ............................................................................ si se comunica celui în cauza.

ADMINISTRATOR,
L.S.




sau

Legislatia prevede introducerea in REVISAL a tuturor perioadelor de suspendare, cu exceptia celor care au la baza un certificat medical. Inregistrarea se face in termen de maxim 20 de zile de la data suspendarii. Astfel, daca CIM este suspendat chiar si pentru o zi, aceasta zi se completeaza in REVISAL si se transmite catre ITM.

Art. 3
2 Registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde urmatoarele elemente:
h perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale.
Art. 4
1 Completarea, respectiv inregistrarea in registru a elementelor prevazute la art. 3 alin. 2 se face dupa cum urmeaza:
c elementele prevazute la art. 3 alin. 2 lit. h se inregistreaza in registru in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.

Re: concediu fara plata

Scris: Mie Oct 26, 2011 1:20 pm
de tomac
Parcă vorbim despre chestii total separate.
Eu mă repet: suspendarea contractului nu este obligatorie, este opțională. Devine obligatorie, numai dacă prin contract de muncă aplicabil sau un alt act, de exemplu, regulamentul intern, se prevede explicit că se suspendă contractul pentru astfel de chestiuni. Dacă există o astfel de prevedere explicită, atunci se întocmește act adițional și se raportează în revisal, altfel, nu. Pentru că salariatul beneficiază de un drept, iar angajatorul și angajatul nu au convenit la suspendarea contractului. Aprobarea cereri de concediu nu face altceva decât să aprobe un drept al salariatului nu să și ducă automat la suspendarea contractului.