Pagina 1 din 2
livrare la domiciliu
Scris: Mie Mai 06, 2015 2:02 pm
de litaur
Buna ziua. In cazul firma livreaza marfa la domiciliul unei persoane fizice ,pe baza de comanda, pot sa intocmesc factura si chitanta. Mentionez ca firma are comert cu ridicata. Va multumesc anticipat.
Re: livrare la domiciliu
Scris: Mie Mai 06, 2015 2:48 pm
de pinteae
Daca te incadrezi la exceptii, atunci da. Dar, din activitatea descrisa de tine, eu zic ca nu esti scutit de a utiliza casa de marcat fiscala.
art. 2 Se exceptează de la prevederile art. 1 alin. (1) încasările efectuate din următoarele activităţi:
...
h) comerţul cu amănuntul prin comis-voiajori, precum şi prin corespondenţă, cu excepţia livrărilor de bunuri la domiciliu efectuate de magazine şi unităţile de alimentaţie publică, pe bază de comandă;
Re: livrare la domiciliu
Scris: Mie Mai 06, 2015 4:40 pm
de tomac
Trebuie să demonstreze că livrarea nu se face dintr-un magazin. Dacă e comerț cu ridicata se poate presupune că livrarea este din depozit nu din magazin.
Re: livrare la domiciliu
Scris: Mie Mai 06, 2015 4:46 pm
de litaur
Firma nu are magazin . Are depozit de marfa si livrarea se face cu agenti de vanzari angajati pe diferite zone. In acest caz este ok, factura si chitanta.
Re: livrare la domiciliu
Scris: Mie Mai 06, 2015 10:17 pm
de pinteae
OG 99/2000
...
art 4
...
c)comerţ cu ridicata/de gros - activitatea desfăşurată de comercianţii care cumpără produse în cantităţi mari în scopul revânzării acestora în cantităţi mai mici altor comercianţi sau utilizatori profesionali şi colectivi;
d)comerţ cu amănuntul/de detail - activitatea desfăşurată de comercianţii care vând produse, de regulă, direct consumatorilor pentru uzul personal al acestora;
Unde anume incadrezi activitatea desfasurata de firma?
Mergem mai departe.
OUG 28/1999
...
art.1
(1)Operatorii economici care încasează, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
Dupa parerea ta, ai nevoie de casa de marcat fiscala?
Re: livrare la domiciliu
Scris: Joi Mai 07, 2015 11:36 am
de litaur
Activitatea firmei este comert cu ridicata, neexistand magazin de desfacere. Intreb daca ma pot incadra la exceptii privind utilizarea casei de marcat, pentru livrarile facute de agentii de vanzari catre persoane fizice la domiciulul lor. In caz contrar, care ar fi solutia pentru aceste vanzari catre persoanele fizice?
Re: livrare la domiciliu
Scris: Joi Mai 07, 2015 3:59 pm
de pinteae
In opinia mea, livrarea de bunuri la domiciliul, nu reprezinta comert cu ridicata.
Banuiesc ca livrarea se face catre persoane fizice, in baza unei comenzi, anterioare livrarii.
Te poti incadra in comert cu amanuntul, pe baza de comanda, cod CAEN 4791 - Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet
In concluzie, trebuie sa utilizezi casa de marcat fiscala.
Dar, daca livrarea se face prin intermediul firmelor de curierat, sau similare, care incaseaza contavaloarea bunurilor livrate, pe formularele proprii, dar in numele firmei tale si vireaza sumele incasate intr-un cont colector, iar din acel cont se vireaza in contul tau bancar, atunci nu ai nevoie de casa de marcat fiscala, deoarece te incadrezi la exceptii (art.2, lit. h, din OUG 28/1999).
Re: livrare la domiciliu
Scris: Joi Mai 07, 2015 4:25 pm
de litaur
Am inteles, dar cum procedez in situatia in care agentul de vanzare este in alta localitate , pe langa agentii economici unde are livrari, are o comanda si de la o persoana fizica.Avand marfa la el ,o livreaza- cu ce documente-, in situatia in care este casa de marcat la Bucuresti?
Re: livrare la domiciliu
Scris: Joi Mai 07, 2015 5:01 pm
de tomac
Eugen, de dragul dezbaterii:
- OUG 28/1999 prevede utilizarea casei de marcat dacă livrarea se face cu amănuntul, nu dacă operatorul efectuează acte de comerț cu amănuntul.
- livrarea cu amănuntul nu este definită nicăieri. se poate presupune că o livrare cu amănuntul se face numai dacă există o astfel de activitate.
- un depozit ce este autorizat să efectueze comerț cu ridicata, livrează cu amănuntul? eu cred că nu.
- doar cei care din magazine de comerț cu amănuntul ce livrează bunuri pe bază de comandă sunt obligați să folosească o casă de marcat
- câți ați comandat de la eMag? Acolo se plasează o comandă pe site și indiferent că se achită numerar la livrare sau cu card ori OP, nu se primește bon fiscal. Care ar fi diferența față de cazul de față?
Re: livrare la domiciliu
Scris: Vin Mai 08, 2015 9:30 am
de pinteae
Cristi, iti raspund, dar nu de dragul dezbaterii. Exemplul Emag este bun, deoarece acesta desfasoara activitati combinate.
Daca mergi la magazinul lor si achizitionezi un bun, pentru suma platita vei primi bon fiscal, deoarece activitatea desfasurata este cea de comert cu amanuntul. Pentru aceasta activitate are cod CAEN distinct. In acest caz utilizeaza casa de marcat fiscala.
Daca se depune comanda on-line, bunul se livreaza prin curierat, se plateste firmei de curierat, care va emite o chitanta, banii urmand sa fie virati prin cont bancar. Emag nu incaseaza direct banii de la client. Pentru aceasta activitatea are un alt cod CAEN si nu are obligatia utilizarii casei de marcat fiscala, deoarece se incadreaza la exceptie.
In cazul colegului nostru, din ceea ce am inteles, livrarea se face de catre firma pe baza de comanda, direct catre populatie. Incasarea banilor se face direct de catre firma. Asa cum am spus anterior, pentru acest gen de activitate este cod CAEN distinct.
Date fiind conditiile, corelandu-le cu prevederile OUG 28, consider ca trebuie sa utilizeze casa de marcat fiscala.
Poate nu ar strica sa incerce un telefon la Metodologie si sa ne comunice si noua raspunsul lor.
Re: livrare la domiciliu
Scris: Vin Mai 08, 2015 12:07 pm
de tomac
Știi ce e frumos în toată povestea asta? Pe vremea gărzii financiare o firmă de-a mea ce are activitate de comerț cu ridicata și are un site pe care preia comenzi și pe care le livrează prin firme de curierat, prin intermediul cărora își și încasa banii, a luat amendă de la Garda Financiară pentru lipsa casei de marcat pe motiv că vinde marfă persoanelor fizice. Degeaba am arătat că livrările se fac prin curierat, degeaba am arătat că nu face comerț cu amănuntul, în instanță a pierdut pe motiv că are populația drept clienți, deși procentul de vânzări către persoane fizice era de circa 5% din total. Și am făcut în instanță analogie cu Selgros, Metro și eMag, analogie ignorată cu desăvârșire și absolut neinteresenată pentru judecători.
În condițiile date, pe argumentele tale, dacă firma inițiatorului topicului ar livra produse, nu prin agenți proprii ci prin firme de curierat, ar fi ok, dacă înțeleg eu bine.
Re: livrare la domiciliu
Scris: Vin Mai 08, 2015 1:05 pm
de pinteae
pinteae scrie:..., daca livrarea se face prin intermediul firmelor de curierat, sau similare, care incaseaza contavaloarea bunurilor livrate, pe formularele proprii, dar in numele firmei tale si vireaza sumele incasate intr-un cont colector, iar din acel cont se vireaza in contul tau bancar, atunci nu ai nevoie de casa de marcat fiscala, deoarece te incadrezi la exceptii (art.2, lit. h, din OUG 28/1999).
Da, daca desfaroara activitatea conform cod CAEN 4791 - Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet.
In acest caz nu trebuie casa de marcat fiscala
Re: livrare la domiciliu
Scris: Vin Mai 08, 2015 4:17 pm
de herganiec
stiu si altii care procedeaza asa. au cod caen pt vanzari magazin si alt cod caen pt magazinul on line doar prin curier.
Re: livrare la domiciliu
Scris: Sâm Mai 09, 2015 8:24 pm
de andreis491
@tomac si eu am avut un caz similar, iar cei de la garda financiara (controlul a fost pe vremea garzii) au zis ca pentru livrarile care se fac prin curier sau posta nu trebuie casa de marcat.
Re: livrare la domiciliu
Scris: Lun Mai 11, 2015 9:26 am
de tomac
La mine nu au zis asta. Și, mai mult, judecătorii le-au dat dreptate motivând că atunci când ai clienți populația trebuie casă de marcat. Practic i-a cam durut în cot că legea nu spune așa și că există niște nuanțe sau excepții.