Pagina 1 din 1

bon combustibil

Scris: Vin Iul 10, 2020 11:54 pm
de muresana696
Buna,
La un SRL neplatitor de TVA, cu impozit pe venit, pot trece pe cheltuieli bonurile pt combustibilul masinii administratorului? Dar al unui angajat? se pot trece 100%? multumesc.

Re: bon combustibil

Scris: Sâm Iul 11, 2020 8:53 am
de balazse
Si ce legatura au acele costuri cu cele ale firmei?
De ce nu si-a deschis un II sau PFA, daca vroia ca banii incasati sa ii fie din start ale lui?

Re: bon combustibil

Scris: Sâm Iul 11, 2020 9:11 am
de paturcai
Potrivit Codului Fiscal TOATE CHELTUIELILE angajate in scopul indeplinirii obiectului de activitate sunt deductibile fiscal; din expunerea de mai sus rezulta ca administratorul nu foloseste in scop personal autoturismul ci in scopul activitatii economice. (art. 25 alin. (1) din Codul fiscal)
Exista si un "dar": sunt deductibile cheltuielile 100% cu combustibilul pentru alimentarea autoturismului, daca exista foaie de parcurs; daca nu exista foaie de parcurs, cheltuielile cu combustibilul sunt limitate la 50% (pct. 16, alin. 1 din normele metodologice pentru aplicarea art. 25, alin. 3, lit. l) din Codul Fiscal; in cazul in care nu doriti sa intocmiti foi de parcurs, atunci este recomandabil sa utilizati deducerea de 50%, potrivit art. 25, alin. 3, lit. l). Deducerea TVA pentru cheltuielile cu autoturismele, in cazul in care societatea dumneavoastra va aplica deducerea de 50% a cheltuielilor cu autoturismele, atunci va limita deducerea TVA aferenta acestor cheltuieli la 50%.

SAGA a pus la dispozitie o astfel de solutie: in ecranul de jos (dupa ce introduceti in ecranul de sus furnizorul de combustibil) alegeti (la DEDUCTIBIL: N50 - inainte de contul contabil -, asta insemnand ca numai 50% este deductibil fiscal; ma refer la lipsa foii de parcurs)

Deci: si administratorul - chiar daca nu are contract de munca si nici de management, si angajatii pot "antrena" cheltuieli legate de obiectul de activitate, acestea fiind integral deductibile fiscal.

Re: bon combustibil

Scris: Dum Iul 12, 2020 1:53 pm
de balazse
Acum depinde daca acele autoturisme sunt ale societatii sau nu.

Re: bon combustibil

Scris: Dum Iul 12, 2020 1:59 pm
de paturcai
IN exemplul dat, se prezuma ca sunt "ale societatii" in baza unui contract de comodat.
Asa cum bine a observat colegul BalazsE, autoturismele TREBUIE sa fie date societatii spre folosinta in baza unui contract de comodat; daca acest contract nu exista, atunci nu puteti deconta cheltuielile cu combustibilul.

Re: bon combustibil

Scris: Dum Iul 12, 2020 7:57 pm
de niciud
Buna seara,
O microintreprindere neplatitoare de tva, constructii, transporta salariatii de acasa pe santierul beneficiarului (distanta aprox 50km), cu contract de comodat pe masina, in contractul de munca este specificat ca se lucreaza la beneficiari fct de contractele incheiate cu clientii, dar nu se precizeaza decontarea cheltuielilor cu transportul. Pentru ca sa poata deconta integral cheltuielile (firma este neplatitoare, ca si tva nu intereseaza, dar intereseaza dpdv al banilor scosi din casa, sa nu se reconsidere dividende) este ok daca se intocmesc ordine de deplasare, foi de parcurs si decont de cheltuieli, efectiv cu decontarea transportului pentru angajati la/de la santier? Mai trebuie intocmit si act aditional la CIM sau mai trebuie precizat ceva undeva?
Si cum se procedeaza in cazul in care firma doreste deducerea a 50% din combustibil in ceea ce priveste retragerea sumei integrale de bani din casierie pentru plata bonului fiscal?Este vreo problema la banii retrasi, fiind deductibil doar 50%, cealalta jumatate sa se achite tot din casieria firmei? Sper ca m-am facut inteleasa, nu dorim ca firma sa aiba probleme la un eventual control, chiar daca este neplatitoare de tva, sa se considere bani retrasi in folosul personal, adica sustragere de la plata impozitului pe dividende.
Va multumesc

Re: bon combustibil

Scris: Dum Iul 12, 2020 10:11 pm
de paturcai
Cheltuielile cu combustibilul pentru deplasare (in cazul dvs. ducerea si aducerea salariatului la locul de munca) se justifica pe baza unui ordin de deplasare si a foii de parcurs in care este trecut: traseul: ora plecarii, ora sosirii la locul de munca. Cheltuiala cu transportul salariatului nu poate fi considerata avantaj salarial intrucat firma trebuie sa-si indeplineasca obiectul de activitate (prestari servicii pe santiere). Deci foaia de parcurs zilnica trebuie sa contina cat mai multe informatii despre traseu si mai ales consumul de combustibil. Foaia de parcurs NU TREBUIE sa fie stampilata la destinatie (pentru confirmarea sosirii pe santier de exemplu)

In ceea ce priveste organul de control este o chestiune de interpretare: in mod normal nu ar trebui sa existe interpretari de niciun fel in ceea ce priveste o microintreprindere; stiu ca am citit cu timp in urma ca au existat cazuri in care benzina decontata pe microintreprindere era atat de multa incat fizic nu puteai sa consumi in 30 de zile atat de multa; intamplator, a existat un control care a descoperit acest lucru.

Pentru a fi acoperita, microintreprinderea ar trebui sa aiba foaie de parcurs.

Re: bon combustibil

Scris: Lun Iul 13, 2020 10:55 am
de costachet982
Buna ziua
dezvoltam putin subiectul ?

daca societatea este microintreprindere si este fiscalizata la cifra de afaceri cu ce ma impiedica sa deduc integral combustibilul ?
deducerea de 50% nu se refera strict la tva ?

nu exclud procedura foii de parcurs dar din comoditate, in multe firme nu se fac aceste foi

ce anume poate invoca un control la o cheltuiala cu combustibilul la o micro, si in cazul proprietatii si in cazul comodatului

Re: bon combustibil

Scris: Lun Iul 13, 2020 11:45 am
de paturcai
Ba da, se refera la TVA, dar asta nu inseamna ca imi pot permite sa trec pe cheltuieli in nestire combustibil.
La o microintreprindere nu se pune problema de a controla din punct de vedere al combustibilului; doar daca este ceva care frizeaza ridicolul (sare in ochi). In rest nu sunt probleme.
https://www.profit.ro/taxe-si-consultan ... e-19087653

Re: bon combustibil

Scris: Dum Iul 19, 2020 8:54 pm
de niciud
Multumesc pentru raspunsuri.
As mai avea o intrebare legata de un srl care detine culturi agricole si face productie agricola. Cheltuiala cu combustibilul si piesele de schimb sunt deductibile in proportie de 100% in baza unui contract de comodat? Contractul de comodat este pe tractorul folosit la lucrarile agricole. Multumesc

Re: bon combustibil

Scris: Dum Iul 19, 2020 9:12 pm
de paturcai
Desigur

Re: bon combustibil

Scris: Mie Apr 17, 2024 7:33 am
de toadero655
Buna ziua,

Daca firma e la IP, pot face in Saga o automatizare in ceea ce priveste deductib 50% la combustibil? Mentionez ca tocmai ce am trecut cu firma de la micro la IP si totul este nou pt mine.
Multumesc.

Re: bon combustibil

Scris: Mie Apr 17, 2024 8:38 am
de balazse
Ce inseamna pentru tine "automatizare"?
La nivel de articol ai coloana "nedeductibil", acolo poti selecta "N50".
Dar si pana cand ai fost cu impozit pe venit, daca esti inregistrat in scopuri de TVA, trebuia utilizat acea coloana daca nu era integral deductibil.