Pagina 1 din 1

Salariați în arest

Scris: Mar Aug 25, 2020 7:47 pm
de brezovand3
Bună seara!
Vă rog să mă ajutați și pe mine cu un răspuns, dacă se poate.
Doi salariați ai unei firme(singurii salariați) sunt în arest 30 de zile. Unul dintre ei este administratorul. Cum procedez cu contractele de muncă? Cei doi sunt în arest din data de 20.08 și eu doar astăzi am aflat..

Re: Salariați în arest

Scris: Mar Aug 25, 2020 7:52 pm
de ovidiuo
Poti face suspendarea contractelor cu art. 50 lit. g) - data inceput suspendare 20.08.2020 - depui Revisal-ul si gata !

Re: Salariați în arest

Scris: Mar Aug 25, 2020 7:55 pm
de brezovand3
Mulțumesc frumos! Oare am nevoie de ceva hotărâre judecătorească? Sau suspend așa?

Re: Salariați în arest

Scris: Mar Aug 25, 2020 8:17 pm
de ovidiuo
"În cazul în care salariatul este arestat preventiv, în condiţiile Codului de procedură penală
Conform arta. 224 din Codul de procedură penală, procurorul, dacă apreciază că sunt întrunite condiţiile legale, întocmeşte o propunere motivată de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpat, cu indicarea temeiului de drept. Propunerea împreună cu dosarul cauzei, se prezintă judecătorului de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află locul de reţinere, locul unde s-a constatat săvârşirea infracţiunii ori sediul parchetului din care face parte procurorul care a întocmit propunerea.
Soluționarea propunerii de arestare preventivă se face numai în prezența inculpatului, care va fi audiat de judecător.
În cazul încuviințării mandatului de arestare preventivă, i se comunică persoanei în cauză motivele pentru care s-a dispus arestarea, dar și drepturile de care poate beneficia. (arta. 228 din Codul de procedură penală).
Durata mandatului, în cursul urmăririi penale, nu poate depăși 30 de zile (arta. 233 din Codul de procedură penală).
Așadar, pe durata arestării preventive, salariatul nu își poate desfășura activitatea în unitate, astfel că legiuitorul a stabilit că intervine suspendarea de drept a contractului individual de muncă al acestuia.
Suspendarea durează până la încetarea arestării, clasarea, scoaterea de sub urmărire, încetarea acesteia (arta. 305‑326 din Codul de procedură penală), dată de la care salariatul trebuie să revină la locul său de muncă. Într‑adevăr, după punerea sa în libertate, el are obligaţia să se prezinte la serviciu pentru a‑şi relua activitatea[9].
Dacă însă arestarea preventivă depăşeşte 30 de zile, angajatorul este îndreptăţit, în temeiul arta. 61 lit. b) din Codul muncii[10], să dispună concedierea acelui salariat.[11]
Dacă la finalul cercetării penale se stabilește nevinovăția salariatului, acesta va avea dreptul la despăgubiri din partea angajatorului pentru perioada în care contractul de muncă a fost suspendat, acestea constând în drepturile salariale pe care ar fi trebuit să le primească ca și când contractul ar fi fost în executare. El mai beneficiază și de concediul de odihnă neefectuat
".

Sursa : http://www.laurageorgescu.ro/cazurile-s ... -de-munca/

Re: Salariați în arest

Scris: Mie Aug 26, 2020 12:18 am
de brezovand3
Mulțumesc!

Re: Salariați în arest

Scris: Vin Aug 28, 2020 1:15 pm
de brezovand3
Când fac suspendarea, la data consemnarii pun data la care fac suspendarea sau data de început a arestului?

Re: Salariați în arest

Scris: Vin Aug 28, 2020 1:39 pm
de ovidiuo
.. data de inceput a arestului !

Re: Salariați în arest

Scris: Vin Aug 28, 2020 2:16 pm
de brezovand3
Mulțumesc mult!!!
Toate cele bune!