Pagina 1 din 2

50% plata fond handicap

Scris: Mie Mar 24, 2021 4:21 pm
de pomparaus
Va rog sa imi ziceti parerea voastra in urmatorul caz : in luna februarie conform stat salarii reiese un fond handicap = 20.907 lei si am factura de achizitie in luna februarie de la o persoana autorizata (achizitie costume salopeta cu pieptar personalizate) in valoare 24.211,27 lei (cu tva). Am dreptul sa deduc 10.453 lei si sa platesc 10.454 lei, restul facturii pot sa il reportez in luna viitoare?
Cei de la asistenta contribuabili Anaf au zis ca nu se reporteaza, dar ca ma sfatuiesc sa ma adresez Ministeului Muncii - poate au ei ceva norme.
La compensarea fondului participa valoarea facturii fara tva,nu, din moment ce acest tva l-am dedus deja prin D300?
Multumesc anticipat.

Re: 50% plata fond handicap

Scris: Mie Mar 24, 2021 8:39 pm
de tomac
Și eu spun că nu se reportează pe legea actuală.

Re: 50% plata fond handicap

Scris: Mie Mar 24, 2021 9:03 pm
de pomparaus
Multumesc Cristi : asa am zis si eu, doar ca azi a vorbit administratorul cu ei - dupa ce i-am zis eu ca ar fi trebuit sa cumpere jumatate in februarie si jumatate in martie ca sa nu piarda 50% din valoarea facturii - incercand sa ii faca sa gaseasca o solutie sa anuleze acea factura si sa fie repusa valoric cu 2 facturi una in februarie si alta in martie, iar ei imediat i-au zis ca nu e nici-o problema ca poate sa reporteze valoarea ramasa in luna viitoare ca e legal. De aceea am sunat la Anaf si i-am cerut si furnizorului sa ne zica baza legala a reportarii, ramanand sa ne sune. M-asi mira sa ne mai sune.

Nu-i asa ca la compensare nu participa TVA-ul?

Re: 50% plata fond handicap

Scris: Joi Mar 25, 2021 6:45 am
de adrigela77
Buna ziua. Te rog frumos imi dai si mie societatea care deja furmnizeaza pe noua lege. Are documentele in regula sa fuctioneze ca unitate protejata dupa modificarea legii? Daca nu aici atuci pe e-mail [email protected].

Multumesc si mult succes.

Re: 50% plata fond handicap

Scris: Joi Mar 25, 2021 8:48 am
de pomparaus
ASOCIATIA OAMENI BUNI RO30832678 str.Marginasa nr.43 Cluj-Napoca, Cluj
tel. 0747111947 [email protected] www.asociatiaoamenibuni.ro
O gasesti in registrul UPA

Re: 50% plata fond handicap

Scris: Joi Mar 25, 2021 11:43 am
de adrigela77
Multumesc.

Re: 50% plata fond handicap

Scris: Joi Mar 25, 2021 11:51 am
de tomac
Îmi cer scuze, dar da, se reportează suma.
Am omis să mă uit acolo unde le recomand tuturor să se uite când vine vorba de acest fond și de calculul lui. În instrucțiunile de aplicare a art.78.
Acolo spune așa:
Art. 6. -
În situația în care operatorul economic achiziționează produse sau servicii de la unități protejate autorizate potrivit legii, pe bază de parteneriat, în sumă mai mare decât suma datorată bugetului de stat în luna respectivă, operatorul economic nu datorează nicio sumă bugetului de stat, iar diferența în plus se reportează în luna următoare, în sensul diminuării de plată.

Re: 50% plata fond handicap

Scris: Joi Mar 25, 2021 12:56 pm
de pomparaus
- Multumesc mult Cristi!

Re: 50% plata fond handicap

Scris: Joi Mar 25, 2021 1:07 pm
de pomparaus
Revin la aceeasi intrebare : nu-i asa ca TVA-ul de pe factura de achizitie de la unitatea protejata nu participa la compensarea fondului de handicap?

Re: 50% plata fond handicap

Scris: Vin Mar 26, 2021 8:31 am
de fagarasa176
Da este corect, tva'ul nu se ia in calcul, tva'ul nu este o cheltuiala a societatii

Re: 50% plata fond handicap

Scris: Vin Mar 26, 2021 8:37 am
de pomparaus
Multumesc @fagarasa176, asa am procedat.

Re: 50% plata fond handicap

Scris: Mar Iun 22, 2021 11:12 pm
de costachet
Buna seara, as dori o clarificare....
1.ptr firmele ce activeaza in constructii exista vreo facilitate vis-a vis de fd de handicap..in sens sa fie exonerate de la plata
din ce am citit nu am gasit asa ceva....
2.si din ce am citit am concluzionat ca din suma datorata pot compensa doar 50 % din suma prin achizitie de produse de la unit.protejate iar restul de 50% obligatoriu trebuie sa platesc...?!
3.cunoasteti unit protejate in zona bucurestiului de unde as putea cumpara produse ...birotica in special...

Multam anticipat de raspuns

Re: 50% plata fond handicap

Scris: Vin Iun 25, 2021 11:22 am
de costachet
Buna ziua
Ma puteti ajuta cu o lamurire sau in link catre info
am fd hand de plata aferent stat 05 factura primita de la unit protejata este din 25.06, ma pot folosi la deducerea tx de hand cu scadenta in 25.06? , alta nelamurire este daca ma pot folosi de valoarea din factura neachitata inca sau doar de valoarea achitata ( ce o sa fie dupa 25.06- angajament sau trezorerie?)
Multumesc

p.s. unde as putea suna sa ma lamuresc?

Re: 50% plata fond handicap

Scris: Vin Iun 25, 2021 1:40 pm
de pomparaus
Te poti folosi de factura (<TVA) - nu conteaza ca e neachitata, pt.ca tu poti sa ai in contract plata cu scadenta la 30-60-90 zile - pentru compensare fond aferent iunie 50% si daca iti mai ramane din valoarea facturii necompensat, acel rest il folosesti in declaratia urmatoare.

Re: 50% plata fond handicap

Scris: Lun Feb 07, 2022 11:23 am
de usurelun651
In afara diminuarii fondului de handicap cu contravaloarea facturii (fara TVA) si bineinteles inregistrarea facturii + plata acestei, ce alte inregistrari contabile mai faceti pentru a evidentia diminuarea fondului?