D390

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
colacm

D390

#1 Mesaj de colacm »

Buna ziua.
În primul rand "La Multi Ani 2022!".
Acum as vrea sa ma ajutati cu un raspuns, daca se poate. Am o societate care a facut o achizitie intracomunitara(Olanda) in luna Octombrie2021 si Noiembrie 2021, platitoare deTVA la trim., Societatea din Olanda a facturat cu TVA, nu s-au putut reface facturile nu stiu din ce motive. Asadar eu am inregistrat ca atare facturile, cu TVA. Nu am facut nici D390, considerand ca nu este necesar avand in vedere ca nu s-a facut Taxare Inversa, si nici nu am trecut la Luna cu TVA-ul.
Intrebarea este: daca trebuia sa fac D390 si sa trec ca platitor TVA lunar.
Raspunsul de la ANAF a fost, sa refac facturile si sa trec la luna, (scurt).

Va multumesc.

pomparaus

Re: D390

#2 Mesaj de pomparaus »

La Multi Ani !
Inteleg ca furnizorul a intocmit gresit factura cu TVA. In acest caz ar fi trebuit sa incluzi TVA-ul olandez in valoarea bunului cumparat si sa calculezi un nou TVA, la valoarea toala, pentru taxarea inversa (pentru ca ai realizat o AIC pentru care datorezi TVA in Romania, chiar daca factura a fost intocmita gresit), declarata in D390 si schimbat perioada fiscala a TVA de la trimestru la luna.

balazse

#3 Mesaj de balazse »

Pentru ColacM
Sczue, dar aici nu discutam despre o achizitie intra-comunitara de bunuri, unde s-ar aplica taxare inversa.
Tot ce este posibil, nu s-a oferit CIF-ul pentru a emite factura fara TVA, sau furnizorul nu a avut garantia ca se vor livra bunurile intr-o alta tara membra UE.
Dupa parerea mea, ar trebui discutat cu furnizorul si verificat de ce s-a emis factura cu TVA in loc de factura fara TVA.
De altfel, ai dovada livrarii bunurilor din Olanda in Romania (adica exista in CMR sau ceva asemanator)?

pomparaus

#4 Mesaj de pomparaus »

colacm@ :"Am o societate care a facut o achizitie intracomunitara(Olanda) in luna Octombrie2021 si Noiembrie 2021".
Solutia scrisa de mine in mesajul anterior a fost data de ANAF unei colege (in urma unui control) care a intampinat fix acest caz descris de @colacm si asa au pus-o sa faca.

tanasem288

#5 Mesaj de tanasem288 »

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati, daca se poate, in urmatorea situatie:
Societatea urmeaza sa faca o achizitie intracomunitara, a facut o plata partiala(avans) in baza unei proforme, luna aceasta.
Cand ar trebui sa fac d390, dat fiind faptul ca nu am factura de avans si cand depun d700 sau 010 pt schimbare perioada fiscala?Acum firma este cu TVA trimestrial.
Multumesc anticipat.

septimiuv

#6 Mesaj de septimiuv »

Dacă nu ai factură nu ai achiziție intracomunitară.

ivana91

#7 Mesaj de ivana91 »

Am si eu o intrebare la care as vrea un raspuns: Un PFA platitoare de TVA a achizitionat din Germania de la o persoana fizica un utilaj agricol. Pe factura apare suma de 10.000 euro si TVA 1900 euro. Total de plata 11900 euro. La datele furnizorului nu este trecut nici un cod de TVA si nici CNP. Cum o inregistraz in program la intrari valuta? Trebuie sa declar factura in D390 ?

balazse

#8 Mesaj de balazse »

Daca a emis factura cu TVA atunci inseamna ca este inregistrat in scopuri de TVA in Germania (si acolo TVA-ul este tot 19%).
In mod normal ei au declarat o livrare locala.
Pentru autoturisme se practica, ca dupa ce ai inmatriculat autoturismul in tara, trimiti dovada, iti storneaza factura, iti emit una noua fara TVA si iti returneaza valoarea TVA-ului.
Acum, ce se practica petru utilaje nu prea stiu, dar nu poti sa vii asa simplu pe drum cu el, ci trebuie sa il aduci pe trailer, ca urmare trebuia sa faca un CMR si sa il considera o livrare intracomunitara de bunuri, deci fara TVA.
Discuta cu furnizorul.

ivana91

#9 Mesaj de ivana91 »

Si cu inregistrez acuma factura in saga? La intrari valuta ce aleg ( factura, taxare inversa sau ce) ? Declar in 390 ?

balazse

#10 Mesaj de balazse »

Ca si factura si costul TVA-ului il incluzi in cost. Nu il declari in D.390, ca nu a fost declarat ca si livrare intracomunitara.

Scrie răspuns