Declaratia 406

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
Mesaj
Autor
nitud254
Mesaje: 164
Membru din: Mie Iun 06, 2018 10:20 am

Declaratia 406

#1 Mesaj de nitud254 »

Ordinul nr. 1073 privind natura informațiilor pe care contribuabilul/plătitorul trebuie să le declare prin fișierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura și condițiile de transmitere, precum și termenele de transmitere și data/datele de la care categoriile de contribuabili/plătitori sunt obligate să transmită fișierul standard de control fiscal.
Constatare: La SC …., contabilitatea stocurilor nu este tinuta cantitativ valoric asa cum obliga dispozitiile pct. 289 si pct. 290 din Reglementarile… aprobate prin OMFP nr. 1802/2014, care prevad: Contabilitatea stocurilor se ține cantitativ şi valoric … prin folosirea inventarului permanent. În condițiile folosirii inventarului permanent, în contabilitate se înregistrează toate operațiunile de intrare şi ieşire, ceea ce permite stabilirea şi cunoaşterea în orice moment a stocurilor, atât cantitativ, cât şi valoric si manualul de politici contabile aprobat de consiliul de administratie al societatii.

Necesitatea trecerii la evidenta cantitativ valorica a stocurilor: OG nr. 11/2021, s-a introdus obligativitatea utilizarii SAF-T. Contribuabilii trebuie sa depuna o declaratie in acest sens, D406, care va cuprinde mai multe informatii. Ordinul nr. 1073 privind natura informațiilor pe care contribuabilul/plătitorul trebuie să le declare prin fișierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura și condițiile de transmitere, precum și termenele de transmitere și data/datele de la care categoriile de contribuabili/plătitori sunt obligate să transmită fișierul standard de control fiscal.
PROCEDURA
privind trecerea la evidenta contabila cantitativ-valorice a stocurilor
Recomandari:
1. In cazul in care consiliul de administratie hotaraste ca evidenta contabila a stocurilor sa se tina cu ajutorul metodei inventarului permant care prin inregistrarea tuturor operatiunilor de intrare si iesire, (obiect cu obiect) asigura cunoasterea in orice moment a stocurilor, atat cantitativ, cat si valoric, se va actiona astfel:
a) Se va proceda la inventarierea tuturor categoriilor de stocuri. Inventarierea stocurilor se va face potrivit Normelor… aprobate prin OMFP nr. 2861 din 9 octombrie 2009 si va avea ca data de referinta (listele de inventariiere vor fi datate) ultima zi dintr-o perioada de raportare (30 septembrie sau 31 decembrie 2021). ATENTIE: Pentru categoria de stocuri “materiale de natura obiectelor de inventar” se vor intocmi liste de inventar separat pentru cele existente in depozitul (magazia) societatii si separate pentru cele aflate in folosinta;
b) Propunerile cuprinse în procesul-verbal al comisiei de inventariere se prezintă, în termen de 7 zile lucrătoare de la data încheierii operatiunilor de inventariere, consuiliului de administratie. Acesta, cu avizul conducătorului compartimentului financiar-contabil si al conducătorului compartimentului juridic, decide asupra solutionării propunerilor făcute, cu respectarea dispozitiilor legale. conform pct. 43 din Normele… aprobate prin OMFP nr. 2861/2009.
c) Pe baza procesului verbal cu privire la rezultatele inventarierierii, rezultatele acestei operatiuni vor fi înregistrate în evidenta tehnico-operativă în termen de cel mult 7 zile lucrătoare de la data aprobării acestui document de către consiliul de administratie, potrivit pct. 45(3) din Normele… aprobate prin OMFP nr. 2861/2009.
d) Rezultatele inventarierii se înregistrează în evidenta contabila potrivit prevederilor art. 2 (1) si 6 (2) din Legea nr. 82/1991, republicată, operatiunile fiind inregistrate cu data de referinta, respectiv cu data de 30 septembrie 2022 inscrisa in documentul justificativ (procesul verbal privind rezutatele inventarierii).
Procedand astfel se asigura corelarea datelor din bilant cu datele înregistrate în contabilitate, puse de acord cu situatia reală a elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii stabilită pe baza inventarului potrivit pct. 44 (2) din Normele… aprobate prin OMFP nr. 2861/2009
e) Pe data de referinta a inventarului (30.09.2022) Intreaga valoare a tuturor categoriilor de stocuri se va trece, global valoric (asa cum rezulta din evidenta contabila pusa de acord cu situatia reala stabilita pe baza inventarului), pe cheltuieli prin modul “articole contabile” prin operatiunile: 601 = 301, 6021 = 3021, 6022 = 3022, 6024 = 3024, 6028 = 3028, 608 = 381, 603 = 303, deoarece neexitand evidenta cantitativ valorica a stocurilor, aceste operatiuni nu se pot face prin prin ecranul “operatii speciale” din optiunea “operatii cu stocuri” a modulului “Operatii”
f) Pe baza listelor de inventariere intocmite potrivit pct. 1 (a) de mai sus, anexate la procesul verbal al comisiei de inventariere, pe data de referinta a inventarului (30.09.2022) se va asigura inregistrarea obiect cu obiect a tuturor categoriilor de stocuri “ca incarcare a stocurilor (plusuri de inventar)” prin ecranul “operatii speciale” din optiunea “operatii cu stocuri” a modulului “Operatii” dupa ce, in prealabil, s-a asigurat prin modulul “Fisiere” redefinirea gestiunilor functie de situatia stabilita prin listele de inventariere si s-au codificat articolele (obiectelor de evidenta) constatate potrivit listelor de inventar, generandu-se automat operatiunile: 301 = 601, 3021 = 6021, 3022 = 6022, 3024 = 6024, 3028 = 6028, 381 = 608, 303 = 603.
g) Pentru materialele de natura obiectelor de inventar inscrise in listele de inventar ca fiind in folosinta se va inregistra si trecerea in folosinta a acestora prin caseta “Dare in folosinta” din “Alte operatii cu stocuri” din cadrul modulului “Operatii” al sistemului informatic SAGA
Aceste serii de operatiuni nu influienteaza rezultatele financiare, deoarece valoarea stocurilor global valorice inregistrate pe debitul conturlor de cheltuieli sunt anulate de valoarea stocurilor inregistrate obiect cu obiect, ca plus, pe creditul conturilor de cheltuieli.
In urma efectuarii acestor operatiuni se asigura inceperea tinerii evidentei cantitativ-valorice a stocurilor, cu asigurarea istoricului operatiunilor efectuate in cadrul societatii.
Incepand cu data imediat urmatoare (1 octombrie 2022) inregistrarea stocurilor se va face numai cantitativ valoric potrivit facilitatilor asigurate de sistemul electronic SAGA C cu partea de STOCURI.
Recomandarea are la baza dispozitiile pct. 289 si pct. 290 din Reglementarile… aprobate prin OMFP nr. 1802/2014 si manualul de utilizare a sistemului SAGA

Potrivit manualului de utilizare a sistemului SAGA existent in modulul “Ajutor”, operatiile speciale sunt Opţiuni specifice modulului de stocuri.
“Operatiile speciale” sunt un Ecran care permite, în situații excepționale, adăugarea sau scăderea din stoc a unor articole, pentru o gestiune.
Operaţiile se efectuează articol cu articol şi sunt de două feluri:
- operaţii de încărcare a stocului, care generează articole contabile 3xx=6xx. (inregistarea plusurlor)
- operaţii de descărcare a stocului, care generează articole contabile 6xx=3xx. (inregistrarea minusurilor)
Informaţiile solicitate

•Nr.doc.- numărul documentului se va adauga automat, în ordine crescătoare, pornind de la ultimul număr înregistrat sau poate fi completat manual.
•Data- data înregistrării.
•Gestiune- se va alege gestiunea.
•Cod, denumire- se va completa/alege din lista articolul dorit.
•Um- se completează sau va fi preluată automat dacă a fost definită în ecranul "Articole".
•Operație- se va alege din listă dintre cele două variante posibile- încărcare/descărcare.
•Cantitate- se completează cantitatea din articolul ales ce se dorește a fi încărcată/descărcată.
•Preț, valoare- aceste câmpuri se vor completa automat în funcție de tipul de operație, setărilor efectuate și a prețurilor de intrare practicate pentru articolul ales, dar vor putea fi modificate.
•Cont corespondent- se va completa/alege din lista contul dorit.
•Explicație- opțional se introduc informații suplimentare
•Activitate- coloană vizibilă doar dacă ați definit anterior activități/centre de profit în ecranul "Grupe".


Butoane functionale:
După efectuarea înregistrărilor, puteți să apelați la butonele funcționale poziționate în partea de jos a ecranului, și anume:
Validez- validarea documentului duce la încărcarea/descărcarea gestiunii cu articolulul ales.
Tipărire- tipăreşte documentul de încărcare/ descărcare.
Tipărire grupată pe dată- se vor tipării cumulat procesele verbale din data aferentă poziției selectate.
Devalidez- anulează operaţia de validare permiţând modificarea documentelor. Gestiunile se vor reîncărca sau scădea după caz.


Sunt si alte pareri

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25996
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: Declaratia 406

#2 Mesaj de tomac »

Forțați interpretarea de la 289. Acolo spune, mai exact, așa:
289. - Contabilitatea stocurilor se ține cantitativ și valoric sau numai valoric prin folosirea inventarului permanent sau a inventarului intermitent.
Și tot în reglementări se spune că la comerțul cu amănuntul există metoda global-valorică.
Așadar reglementările contabile nu obligă la o evidență cantitativ-valorică. Dacă era așa nu aveam nicăieri global valoric niciodată și nu aveam această discuție.

Iar legat de partea de trecere de la global la cantitativ, soluțiile sunt simple și sunt 2:
1. dacă nu a folosit niciodată cantitativ valoric, se merge pe preluare stocuri inițiale. Se corectează eventuale abateri față de datele contabile, direct în articole contabile.
2. dacă a folosit și a preluat stocuri, altele decât marfă de exemplu, atunci crearea articolelor și preluarea lor pe aviz, cantitativ-valoric, pe furnizor fictiv cu cont 482 și cu ultima linie culeasă pe nedefinit cu minus, rezolvă problema.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

nitud254
Mesaje: 164
Membru din: Mie Iun 06, 2018 10:20 am

Re: Declaratia 406

#3 Mesaj de nitud254 »

Multumesc pentru observatii, dar, pentru a aproabe iontoteauna exista un dar
Actele normative in materie, respectiv, OG nr. 11/2021 de modificare a Codului fiscal, care introduce “obligaţia de a depune la organul fiscal central o declaraţie cuprinzând informaţii din evidenţa contabilă şi fiscală, denumită în continuare fişierul standard de control fiscal”,
Anexele OPANAF nr. 1783/2021 privind natura informaţiilor pe care contribuabilul/plătitorul trebuie să le declare prin fişierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura şi condiţiile de transmitere, precum şi termenele de transmitere şi data/datele de la care categoriile de contribuabili/plătitori sunt obligate să transmită fişierul standard de control fiscal
NU PREVAD EXCEPATREA DE LA TRANSMITEREA D 406 a contribuabililor care pentru evidenta stocurilor folosesc metoda inventarului intermitent, metoda care nu impune evidenta cantitativ valorica a stocurilor
Cum potrivit subpunctului 2.10. Subsecțiunea PhysicalStock (Stocuri) din cadrul pct.10 Formatul Fișierului Standard de Control Fiscal (SAF-T) pentru România, din GHIDUL CONTRIBUABILULUI pentru pregătirea și depunerea DECLARAȚIEI INFORMATIVE D406 FIȘIERUL STANDARD DE CONTROL FISCAL (SAF-T), Versiunea 2.0 București, decembrie 2021 acest fisier conține detalii cu privire la stocuri, precum ID-ul depozitului unde se găsesc bunurile, codul de identificare al produsului, detalii despre proprietarul stocurilor, codul de încadrare tarifară (codul NC), detalii privind cantitatea la început și la final de perioadă de raportare, valoarea stocului la început și la final de perioadă de raportare, etc, imi pun problema cum solutionam aceasta cerinta
Eu inteleg ca pentru a raspunde acestor cerinte cu privire la continutul FIȘIERULUI STANDARD DE CONTROL FISCAL (SAF-T), actualele reglementari ne obliga sa trecem la metoda inventarului permanent, respective la evidenta cantitativ valorica a stocurilor, exclusiv a marfurilor

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25996
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: Declaratia 406

#4 Mesaj de tomac »

Partea de stocuri din SAF-T se transmite doar la cererea organelor de control. Iar acestea ar putea să ceară acele informații doar dacă evidența contabilă este organizată pe metodă cantitativ valorică. Părerea mea sinceră este că habar nu au că normele contabile prevăd și altceva de aceea nu prea răspund la întrebarea asta legată de SAF-T. La fel cum au uitat că în planul de conturi din România există conturi bifuncționale. Că până prin aprilie nu au știut și nu le puteai declara corect în SAF-T. Așa că au modificat specificațiile.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

nitud254
Mesaje: 164
Membru din: Mie Iun 06, 2018 10:20 am

Re: Declaratia 406

#5 Mesaj de nitud254 »

Inca odata va multumesc
Vom trai si vom vedea

Scrie răspuns