Tva Asociere participatiune

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
Mesaj
Autor
dinur150
Mesaje: 88
Membru din: Vin Apr 22, 2016 11:31 am

Tva Asociere participatiune

#1 Mesaj de dinur150 »

Buna ziua,
UN SRL neplatitoare de tva ,care are spatiu pentru pacanele, pariuri sportive ,primeste decont de participatiune cu comisionul obtinut din pariuri,daca venitul ,comisionul din aceste deconturi depasesete plafonul de 300.000 lei firma trebuie sa se declare platitoare de tva ?
Adica firma nu vinde nimic, nu are casa de marcat ...


Multumesc !

dinur150
Mesaje: 88
Membru din: Vin Apr 22, 2016 11:31 am

Re: Tva Asociere participatiune

#2 Mesaj de dinur150 »

Am primit o notificare de la Anaf va rog daca poate cineva sa raspunda SRL neplatitor de tva , cu contract de asociere pacanele - se declara platitor de tva daca depaseste 300.000 lei la acele venituri din deconturi?

Multumesc !

balalf
Mesaje: 3
Membru din: Lun Apr 24, 2017 4:57 pm

Re: Tva Asociere participatiune

#3 Mesaj de balalf »

Nu te declari platitor de TVA.In sfera de aplicare a TVA se cuprind doar livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate cu plata.

simonescum
Mesaje: 10
Membru din: Mar Ian 29, 2013 12:56 pm

Re: Tva Asociere participatiune

#4 Mesaj de simonescum »

Din curiozitate...din ce judet esti dinur150? Vreau sa vad daca se mai intampla asa ceva si in alt judet din tara...eu sunt din Arges, aici toate firmele in situatia ta au fost trecute din oficiu la tva daca nu s-au declarat ei...Am cerut punct de vedere la regionala la Ploiesti...ne-au amanat, au cerut si ei mai departe...de 8 luni inca asteptam un raspuns...

simonescum
Mesaje: 10
Membru din: Mar Ian 29, 2013 12:56 pm

Re: Tva Asociere participatiune

#5 Mesaj de simonescum »

Am venit cu motivatia noastra conform careia NU ar fi trebuit sa trecem la TVA, insa din punctul dumnealor de vedere partea noastra de venituri din asociere nu ar fi scutita pe motiv ca nu detinem licenta de exploatare de la ONJN.

Motivatia data de Serv. de asistenta pentru Contribuabili, in speta asocierii dintre organizatorii de jocuri de noroc si alte persoane fizice si juridice vis a vis de scutirea de TVA pentru veniturile din asociere , cum ca asociatii nu sunt persoane autorizate sa desfasoare activitati de jocuri de noroc in sensul art.1 , alin (1) din O.U.G. nr.77/2009 nu ia in considerare si nu coroboreaza si alte prevederi ale Codului Fiscal (Legea nr.227 /2015 ) si a Normelor de aplicare ale acestuia ( H.G.1/2016 ) modificate si completate la zi.

Desi art.292,alin.(2) din Codul Fiscal stipuleaza la alin ( 2 ), lit.c), ca : “ (2) Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa :
c) pariuri, loterii şi alte forme de jocuri de noroc efectuate de persoanele autorizate, conform legii, să desfăşoare astfel de activităţi; “ ,

Pe langa preverile art.292,alin(2) ,lit.c) , care defineste activitatile de pariuri sportive si jocuri de noroc ca fiind “ operatiuni scutite de TVA fara drept de deducere “ , cu conditia ca acestea sa fie desfasurate de persoane autorizate conform legii,in aceasta speta ne confruntam si cu o situatie de fapt, in care aceste activitati sunt derulate prin intermediul unor asocieri in participatiune, care implica si alte persoane fizice sau juridice.

Partenerii dintr-o asociere in participatiune cu organizatori de jocuri de noroc licentiati , nu au calitatea de persoane autorizate conform legii, insa au drepturi si obligatii conform Codului Fiscal, potrivit urmatoarelor articole :
Veniturile din asocierea in participatiune nu indeplinesc cumulativ conditiile art.268, alin ( 1), lit.a,b, c,d din Codul Fiscal, pentru a fii considerate prestari de servicii cu plata, situate in sfera taxei pe valoarea adaugata.

“Din punctul de vedere al taxei sunt operaţiuni impozabile în România cele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
operaţiunile care, în sensul art. 270-272, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, în sfera taxei, efectuate cu plată;
locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi în România, în conformitate cu prevederile art. 275 şi 278;
livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizată de o persoană impozabilă, astfel cum este definită la art. 269 alin. (1), acţionând ca atare;
livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor să rezulte din una dintre activităţile economice prevăzute la art. 269 alin. (2).”

Observam ca pentru societatile care au calitatea de “asociat “, nu sunt indeplinite conditiile art.268, alin (1) de la lit.”a” si “c”, explicatiile fiind cele de mai jos :

Nu sunt respectate conditiile de la lit.a) , veniturile din asocierea in participatiune nu sunt operatiuni efectuate cu plata, ci sunt operatiuni efectuate prin transfer.
Nu sunt indeplinite conditiile de la pct.”c” din cauza ,ca prestarea de servicii efectuata de asociati nu este realizata de o persoana impozabila,individual, din desfasurarea activitatii economice pentru care este autorizata, prestarile fiind realizate de o societate coparticipanta,autorizata si licentiata in organizarea jocurilor de noroc.

Acest aspect este reglementat prin normele emise in aplicarea art. 321 , alin (5 ) , de la pct.102, alin (4) si ( 5) din Codul Fiscal.

Art.321 –Evidenta operatiunilor

“(1) Persoanele impozabile stabilite în România trebuie să ţină evidenţe corecte şi complete ale tuturor operaţiunilor efectuate în desfăşurarea activităţii lor economice.

(5) În cazul asociaţiilor în participaţiune care nu constituie o persoana impozabilă, drepturile şi obligaţiile legale privind taxa revin asociatului care contabilizează veniturile şi cheltuielile, potrivit contractului încheiat între părţi.”

Asociatul care “ contabilizeaza veniturile si cheltuielile” in cazul de fata este organizatorul autorizat de jocuri de noroc .

Normele de aplicare ale art.321 din Codul Fiscal vin si explica detaliat cele de mai sus :

5) Repartizarea pe bază de decont a veniturilor asocierii, în limita cotei de
participare stabilite prin contract, de către asociatul administrator către membrii asocierii nu este considerată ca fiind plată pentru bunurile/serviciile prevăzute la
alin. (3) și (4). Repartizarea cheltuielilor asocierii de către asociatul administrator,
pe bază de decont, în limita cotei de participare stabilite prin contract, nu

(11) Pe parcursul derulării contractului de asociere, drepturile și obligațiile legale
privind taxa pe valoarea adăugată prevăzute de titlul VII al Codului fiscal revin a sociatului administrator,” .

De aici rezulta si faptul ca asociatul organizatorului autorizat de jocuri de noroc
,nu dobandeste nici drepturi si nici obligatii legale privind TVA-ul, acestea fiind acordate de lege exclusiv, organizatorului autorizat.

Prevederile art.321 trebuie coroborate cu cele ale art. 316, alin (1 ) lit.b) care precizeaza ca : daca veniturile asocierii sunt formate doar din cota asocierii obtinute conform decontului lunar, ca efect al derularii unui contract de asociere in participatiune, cotele primite din asociere nu reprezinta c/val unor …prestari de servicii efectuate cu plata , astfel sa intre in componenta cifrei de afaceri de 300000 lei/an, venind cu aceasta precizare si art.310, alin(2) care spune ca :
“ (2) Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru aplicarea alin. (1) este constituită din valoarea totală, exclusiv taxa în situaţia persoanelor impozabile care solicită scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, taxabile sau, după caz, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere, a operaţiunilor rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România conform art. 297 alin. (4) lit. b), a operaţiunilor scutite cu drept de deducere şi, dacă nu sunt accesorii activităţii principale, a operaţiunilor scutite fără drept de deducere prevăzute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) şi f).

Observam in cazul de fata, ca a fost exclusa lit.” c” de la art.292, alin (2 ) ( care se refera la activitatea de pariuri sportive si jocuri de noroc ) din componenta cifrei de afaceri aferenta plafonului de scutire pentru TVA.

In concluzie, avand in vedere prevederile Codului Fiscal invocate mai sus,cotele primite de asociati in baza contractului de asociere in participatiune nu reprezinta c/val unor prestari de servicii efectuate cu plata, astfel incat sa fie luate in considerare la calculul cifrei de afaceri de 300000 lei , in sfera de aplicare a TVA.

Deasemenea va rog sa ne comunicati daca la sumele distribuite prin decont adaugam tva sau extragem tva din suma in vederea inregistrarii in contabilitate dat fiind ca ei spun ca nu sunt operatiuni scutie. Mentionez ca pentru organizator veniturile sunt scutite si daca adaug TVA la suma din decont lor nu li se pare corect (ei fiind scutiti si neincasand de la jucatori acest tva).

dinur150
Mesaje: 88
Membru din: Vin Apr 22, 2016 11:31 am

Re: Tva Asociere participatiune

#6 Mesaj de dinur150 »

simonescum scrie: Sâm Aug 12, 2023 5:49 pm Din curiozitate...din ce judet esti dinur150? Vreau sa vad daca se mai intampla asa ceva si in alt judet din tara...eu sunt din Arges, aici toate firmele in situatia ta au fost trecute din oficiu la tva daca nu s-au declarat ei...Am cerut punct de vedere la regionala la Ploiesti...ne-au amanat, au cerut si ei mai departe...de 8 luni inca asteptam un raspuns...
din Prahova - si la cei cu activitate medicala la fel se primesc notificari, am depus explicatie la Anaf ca nu intra in sfera de TVA ,am primit raspuns ca au la luat la cunostinta si a fost ok.

dinur150
Mesaje: 88
Membru din: Vin Apr 22, 2016 11:31 am

Re: Tva Asociere participatiune

#7 Mesaj de dinur150 »

Pentru cei care mai urmaresc acest subiect

Veniturile din asocierea in participatiune nu indeplinesc cumulativ conditiile art.268, alin ( 1), lit.a,b, c,d din Codul Fiscal, pentru a fii considerate prestari de servicii cu plata, situate in sfera taxei pe valoarea adaugata - Asadar NU trebuie sa va inregistrati platitori de TVA

Scrie răspuns