Pagina 1 din 1

Vanzare auto catre client din UE

Scris: Vin Iul 25, 2025 9:39 am
de neamtun152
O societate platitoare de tva din România urmează să vândă un auto ( microbuz) folosit si neamortizat integral, catre un client din Ue ( momentan nu stiu dacă e pj sau pf).Întrebările mele sunt:
1.Daca clientul e pj cu cod valid tva e corect sa aleg " F" la ieșiri și sa menționez pe factura" scutit de tva conform art.294 lit.a "?
2.Trebuie vreo alta declaratie? Auto pleacă pe roți.
3.Trebuie cod UIT?
4. E corecta nota contabilă 461=7583( valoare.fara tva)?
5. Dacă clientul e pf se factureaza cu tva?
6. Dacă clientul e pj fără cod valid cum se factureaza?
7.Alte documente de întocmit?

Re: Vanzare auto catre client din UE

Scris: Vin Iul 25, 2025 7:16 pm
de paturcai
1. Factura se va emite fara TVA (mecanismul taxarii inverse) conform Art. 294, alin. (2), lit. a) din Codul Fiscal, asa cum corect ati mentionat.
2. Nu. Vânzătorul trebuie să dețină dovada transportului bunului (autovehiculului) din România în alt stat membru. Aceasta se poate face, de exemplu, cu un document de transport (CMR) sau, în cazul transportului pe roți, cu o declarație semnată de cumpărător care atestă primirea mașinii în țara sa.
3. Nu. Sistemul RO e-Transport și codul unic UIT monitorizează transportul rutier de bunuri (marfă). Un autovehicul care se deplasează pe propriile roți nu este considerat "marfă transportată" în sensul legislației e-Transport. Regulamentul se referă la o "deplasare cu încărcătură" efectuată de un vehicul de transport. Prin urmare, la vânzarea unui autoturism care părăsește țara fiind condus pe roți, nu există obligația generării unui cod UIT.
4. Da. Utilizarea contului 461 "Debitori diverși" în loc de 4111 "Clienți" este corectă și uzuală atunci când vânzarea de active fixe (imobilizări corporale) nu reprezintă activitatea de bază a companiei, ci are un caracter excepțional.
5. Da. In cazul vânzării către o persoană fizică (care, prin definiție, nu desfășoară o activitate economică și nu are cod de TVA), tranzacția este considerată o livrare locală pe teritoriul României. Factura se va întocmi obligatoriu cu cota de TVA standard de 19%.
6. Este la fel ca la punctul 5. Dacă persoana juridică din UE nu are un cod de TVA valid sau nu îl comunică, operațiunea nu se mai califică drept livrare intracomunitară scutită. Prin urmare, vânzătorul din România este obligat să emită factura cu TVA de 19%, considerându-se o vânzare locală.
7. Radierea Fiscală: Se realizează la Direcția de Taxe și Impozite Locale (DITL) de pe raza sediului social al firmei. Vânzătorul trebuie să prezinte factura de vânzare, cartea de identitate a vehiculului (CIV) și alte documente solicitate de DITL pentru a depune o declarație de scoatere din evidență. Acest pas este esențial pentru a înceta plata impozitului anual pe vehicul.
Radierea din Circulație: Această etapă se desfășoară la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) și este, de regulă, responsabilitatea cumpărătorului, care va înmatricula mașina în țara sa. Pentru vânzător, pasul crucial este radierea fiscală, care atestă înstrăinarea bunului.
Astazi 25 iulie 2025, de la Recorder
:)