Contract colaborare

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
tomac

Re: Contract colaborare

#16 Mesaj de tomac »

Nu e bine ce ați ales. Alegeți contract civil. Eventual cel cu 16% dacă persoana optează pentru o astfel de impunere. Colaborator e acolo pentru alte motive.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

bogdanr479

#17 Mesaj de bogdanr479 »

Pe langa contractul de colaborare sau angajare,se mai face un contract separat pentru confidentialitate,sau in contractul initial se specifica despre confidentialitatea a ceea ce se face in firma?

herganiec

#18 Mesaj de herganiec »

daca e necesar, se poate face un act aditional(referitor la confidentialitate si altele) la contractul de munca.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

bogdanr479

#19 Mesaj de bogdanr479 »

si actul aditional se inregistreaza la itm?sau il punem doar la contract?

herganiec

#20 Mesaj de herganiec »

doar la contract.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

bogdanr479

#21 Mesaj de bogdanr479 »

multumesc!

mireav

#22 Mesaj de mireav »

Buna ziua,revin cu o problema pe care nu am rezolvat-o,desi am primit ajutorul d-voastra.Am inregistrat un contract civil(fara CAS,impozit 16%),insa, orice venit brut as trece programul imi calculeaza 47Ron contrib. fond sanatate.Unde gresesc?

gramac921

#23 Mesaj de gramac921 »

inseamna ca nu ai scos si sanatatea . Intra la Detalii la Salariati si acolo debifeaza . :)

vargaz148

#24 Mesaj de vargaz148 »

Pentru conventiile civile nu se retine si sanatate?
Eu cred ca nu trebuie scoasa si sanatatea retinuta de la om. Programul calculeaza bine, iar in cazul in care veniturile obtinute din conventia civila nu sunt singurele si omul mai are si CIM pe undeva, ar trebui bifat la Detalii la persoana respectiva "Baza contrib. egala cu salariul".

gramac921

#25 Mesaj de gramac921 »

eu am zis in ipoteza in care nu ar vrea sa plateasca :) acuma fiecare face cum vrea....dar se retine contributia de sanatate :)

vargaz148

#26 Mesaj de vargaz148 »

:D da, daca nu vrea, isi asuma si consecintele... corect!
Probabil ca nu voia sa scoata de tot sanatatea, ci voia ca programul s-o calculeze la venitul brut efectiv realizat si nu la minim. Astfel, prin bifarea acelei optiuni programul nu va mai calcula 47 lei, ci 5.5% la venitul brut de pe stat. Cei 47 lei sunt calculati pentru cazul in care singurele venituri obtinute de persoana sunt cele din acestea conventie civila si reprezinta salariul minim x 5,5% conform legii sanatatii.

mireav

#27 Mesaj de mireav »

Am citit urmatorul lucru:''baza de calcul a contrib. de asig. soc. de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara''.Ce parere aveti?Imi este frica sa nu opresc o suma mai mica si sa am probleme.

lupitaa

#28 Mesaj de lupitaa »

Dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, atunci trebuie să-i reții la nivelul salariului minim. Dacă însă mai este angajat undeva cu CIM, contribuția se reține efectiv la venitul brut realizat (Cod fiscal, Art. 296^22, alin. (5)), caz în care bifezi la detalii salariat căsuța de care vorbea vargaz148 și se va calcula automat la venitul efectiv realizat, chiar dacă e mai mic decât minimul.
https://adilupita.wordpress.com/

mireav

#29 Mesaj de mireav »

Multumesc ! Mai am 2 intrebari:-cum completez rubricile "Norma pe zi;Ore pe luna" ?
-se depune si decl.100?

herganiec

#30 Mesaj de herganiec »

pai completati norma cu cat faceti contractul... de unde sa stim noi cat vreti sa lucreze? :shock:

Scrie răspuns