ct 231 sau 331
ct 231 sau 331
Pentru realizarea unei constructii (cladire cu apartamente de vanzare) in perioada realizarii se foloseste ct 231 sau 331?
Firma nu are angajati si realizeaza constructia in baza unui contract cu o firma de constructii.
Va rog , o parere!
Multumesc!
Firma nu are angajati si realizeaza constructia in baza unui contract cu o firma de constructii.
Va rog , o parere!
Multumesc!
- fagarasa176
Re: ct 231 sau 331
Pai daca nu achizitionezi tu ca firma materialele de constructii cam ce ai vrea sa pui in 231?(nu 331)
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!
Eu am folosit 331, dar patronul a mai consultat o colega de-a nostra si dansa vine cu solutia 231
si atunci m-am gandit sa va cer o parere.
Practic la mine vine factura de la firma de constructii pe care scrie de exemplu:"pereti zidarie" sau stalpi sustinere pereti".
Am mai lucrat cu o firma de cosntructii care pe factura scria : "realizare constructie cf situatie de lucrari".
De aceea eu am folosit 331 deoarece am considerat ca nu realizam o constructie in regie proprie.
si atunci m-am gandit sa va cer o parere.
Practic la mine vine factura de la firma de constructii pe care scrie de exemplu:"pereti zidarie" sau stalpi sustinere pereti".
Am mai lucrat cu o firma de cosntructii care pe factura scria : "realizare constructie cf situatie de lucrari".
De aceea eu am folosit 331 deoarece am considerat ca nu realizam o constructie in regie proprie.
- fagarasa176
Contul 331, dupa cum ii spune si numele se foloseste la evidenta stocurilor de produse in curs de executie.
D-vs aveti o imobilizare deci se foloseste 231.
La primirea facturilor d-vs inregistrati 231=404
la finalizarea si predarea imobilului o sa duceti valoarea totala din 231, daca aveti mai multe apartamente, defalcat pe analitice, pe fiecare apartament.
%=231
371.01
371.02
etc
D-vs aveti o imobilizare deci se foloseste 231.
La primirea facturilor d-vs inregistrati 231=404
la finalizarea si predarea imobilului o sa duceti valoarea totala din 231, daca aveti mai multe apartamente, defalcat pe analitice, pe fiecare apartament.
%=231
371.01
371.02
etc
Si in 231 colectez toate cheltuielile care se mai fac (carte funciara, publicitate pentru imobilul respectiv, etc).
Va trebui sa corectez inregistrarile facute.
Va rog, inca o intrebare:
la ce moment fac 371=231?
La receptia finala?
Intreb, deoarece acesta receptie nu s-a facut nici pana acum cu constructorul, dar apartamentele s-au vandut deja .
S-a facut un proces verbal la un moment dat cand au facut rolul pe fiecare apartament la fisc, dar din acel moment am mai primit facturi de la constructor si s-au facut cheltuieli inclusiv cu mobilierul pentru ca multe din apartamente au fost livrate la cheie.
Multumesc mult pentru ajutor!
Va trebui sa corectez inregistrarile facute.
Va rog, inca o intrebare:
la ce moment fac 371=231?
La receptia finala?
Intreb, deoarece acesta receptie nu s-a facut nici pana acum cu constructorul, dar apartamentele s-au vandut deja .
S-a facut un proces verbal la un moment dat cand au facut rolul pe fiecare apartament la fisc, dar din acel moment am mai primit facturi de la constructor si s-au facut cheltuieli inclusiv cu mobilierul pentru ca multe din apartamente au fost livrate la cheie.
Multumesc mult pentru ajutor!
- fagarasa176
-
Voi avea si eu un caz similar (cladire cu apartamente de vanzare), ma uit in OUG 28/1999 si nu gasesc cazul acesta la exceptii (sau sa fie vorba de litera o) efectuarea lucrarilor de constructii, reparatii, amenajari si intretinere de locuinte?), chiar trebuie casa de marcat cand vinzi apartamentele ? 

- fagarasa176
-
pai se gaseste la exceptii ca sa nu trebuiasca bf ?
Dacă e o clădire ce va fi utilizată pentru firmă, atunci va fi contabilizată prin 231. Dacă vorbim despre o clădire ce se va vinde (adică se cunoaște destinația clădirii încă de la construcție) atunci intră la stocuri și se va contabiliza ca orice producție. Nu se trece pe 371. La recepția clădirii se va trece în 345 și se va vinde ca produs finit.
În opinia mea nu este nevoie de casă de marcat. Ordonanța respectivă se referă la comerțul cu amănuntul. Aici nu e cazul de așa ceva. Din păcate însă mulți dintre cei care aplică legea consideră că simplul fapt că am clienți persoane fizice înseamnă că sunt obligat să am casă de marcat, dar art.1 din OUG 28/1999 este destul de clar:
În opinia mea nu este nevoie de casă de marcat. Ordonanța respectivă se referă la comerțul cu amănuntul. Aici nu e cazul de așa ceva. Din păcate însă mulți dintre cei care aplică legea consideră că simplul fapt că am clienți persoane fizice înseamnă că sunt obligat să am casă de marcat, dar art.1 din OUG 28/1999 este destul de clar:
Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul, precum şi prestări de servicii direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
inseamna ca daca am un en-gros si vand unei persoane fizice un produs nu-mi trebuie casa de marcat ? asa ar fi normal cf OG 28/99
În mod normal, da. Vezi cum face SELGROS sau Metro. Din păcate însă la noi nimic nu e normal. Se citește legea după cum se dorește și se interpretează la fel. Chiar de către cei din instanțe.
-
din NM ale OUG 28/1999
@Gramac - tu te-ai putea incadra la
Firma doar asta va vinde: 10 apartamente. Vine unu' de la antifrauda si spune ca cele 10 tranzactii au caracter permanent...In sensul ordonantei de urgenta, prin livrari de bunuri cu amanuntul si prestari de servicii
direct catre populatie se intelege avele activitati desfasurate cu caracter permanent. Nu intra
in aceasta categorie eventualele livrari de bunuri si prestari de servicii direct catre persoanele
fizice efectuate intamplator de catre agentii economici, altii decat comerciantii cu amanuntul.
@Gramac - tu te-ai putea incadra la
intamplator
Da, dar legea nu definește nici ce înseamnă întâmplător. Ți se pare ție că Selgros sau Metro vând "întâmplător" către populație?