SPONSORIZARE.urgent!!

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
epurem242

SPONSORIZARE.urgent!!

#1 Mesaj de epurem242 »

Rog cei in cunostinta de cauza sa ma ajute
Eu soc.platitoare de tva,inscrisa in roi cumpar de la soc. cod valid de tva din UE o masina ,pe care mai apoi o donez.

1.cum inreg. factura ? ci T.I.?
2. suma ce depaseste limita de sponsorizare o trec la chelt. nedeductibile,da?
3.ce fac cu tva -ul? ne/deductibil? nc?

eugen01

Re: SPONSORIZARE.urgent!!

#2 Mesaj de eugen01 »

Nu sunt in cunostinta de cauza, da' ca unu' care are dreptul (?) sa spuna prostioare:
1.Inregistram factura in ecranul intrari valuta, conform tipic :
tomac scrie:Programul pune bine referința și completează corect și decontul de TVA, dacă facturile sunt operate corect.
Astfel:
- indiferent că emiteți facturi cu taxare inversă sau sunteți cumpărător, introduceți "T" la coloana tip
- dacă livrați bunuri supuse măsurilor de simplificare, la facturile de livrare cota de TVA va fi zero și coloana TVA va conține valoarea zero
- dacă primiți facturi cu taxare inversă, la operarea lor, veți completa cota de TVA (24%) în partea de detalii, la valoare veți înscrie valoarea de pe factură, însă coloana total va conține și TVA, iar coloana TVA va conține TVA calculat la valoarea facturii.
Comentarii: e de discutat daca o inregistram ca si imobilizare (eu zic ca nu!) sau ca si marfuri;
2.Din clasicii forumului:
donatiile nu se scad din nimic, sunt cheltuieli nedeductibile, punct.
Argument: art.21 alin.4 din CF, descrie tratamentul sponsorizarilor si al actelor de mecenat.Numai in aceste doua cazuri, partea calculata conform algoritm CF, " ...scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente în limita minimă precizată mai jos..: (exemplu numeric gasim in Normele aferente respectivului articol)
3. Despre TVA.
Presupun ca un 635 = 4426 e mai mult decat OK.
(simple pareri, nu luati cele de mai sus o opinie avizata si/sau competenta)

epurem242

#3 Mesaj de epurem242 »

Cu scuzele de rigoare chiar nu vreau sa jignesc pe nimeni...probabil exprimarea mea a lasat de dorit...din cauza grabei,,stresului,, :oops: asa ca astept in continuare pareri...
mersi eugen01

eugen01

#4 Mesaj de eugen01 »

naah...nici o suparare...mai mult:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... it=Donatii

Din pacate, link-ul pus de danilevicis in pagina 2 a topicului nu mai functioneaza.

tomac

#5 Mesaj de tomac »

TVA este nedeductibil integral la achiziție în acest caz. Se aplică taxarea inversă fiind AIC de bunuri dar se pierde dreptul de deducere. Practic veți rămâne doar cu TVA colectat. De asemenea veți avea de colectat TVA în anumite condiții și ca urmare a donației. Nu este colectare dublă. Donația poate fi în bunuri sau bani și da este deductibilă în anumit procent. Aveți detalii despre donații și tratamentul fiscal aici: www.sagasoftware.ro/?p=994
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

scortarum819

#6 Mesaj de scortarum819 »

De ce nedeductibil integral ? Nu doar la ce depaseste 3 la mie din CA dpdv al TVA ?

tomac

#7 Mesaj de tomac »

E o chestiune puțin mai delicată. În cazul mijloacelor de transport, mai exact a celor la care dacă nu sunt utilizate exclusiv pentru activitatea economică, se aplică limitările dreptului de deducere. Dacă eu știu de la bun început că nu folosesc mașina pentru activități economice atunci pierd dreptul de deducere datorită acestui fapt sau, în cel mai fericit caz, deduc 50% din taxă pentru că nu pot demonstra utilizarea în scopuri economice. Obligația colectării pentru suma ce depășește acel plafon e o altă chestiune.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

pinteae

#8 Mesaj de pinteae »

1. Cu T.I.;
2. Nedeductibil integral, trimestrial stabilesti limita deducerii din impozitul datorat;
3. Dupa intocmirea D101 pentru 2014, pentru partea ramasa nedeductibila se intocmeste o autofactura si se colecteaza TVA. Articolul contabil este 6582 = 4427. Operatiunea este valabila in cazul sponsorizarilor in bunuri si servicii. Partea nedeductibila din TVA si cheltuiala, se reporteaza in perioada urmatoare, ca si cheltuiala cu sponsorizarile/donatiile ramase de dedus din impozit.

Scrie răspuns