Procedura de compensare TVA intre doua firme prin ANAF

ignatc189

Procedura de compensare TVA intre doua firme prin ANAF

#1 Mesaj de ignatc189 »

Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati intr-o problema. Nu am mai avut pana acum un astfel de caz, si pe net nu am gasit informatii.

Exista o procedura prin care se poate compensa TVA intre doua firme prin intermediul ANAF? Care este baza legala?
Concret, o firma A executa lucrari de constructii pentru o firma B. Firma B nu are cine stie ce activitate, aproape deloc, a accesat fonduri europene pentru o constructie. Va primi facturi cu valori foarte mari de la firma A. Ambele firme sunt platitoare de TVA. Astfel ca B va trebui sa solicite ANAF rambursarea TVA in sume mari.

Eu sunt A, iar firma B mi-a zis ca exista o procedura prin care A factureaza cu TVA, insa nu primeste banii si nici nu ii plateste statului. Sincer, nu ma deranjeaza, oricum TVA-ul e o povara foarte mare. S-ar face un contract intre cele trei parti: A, B si ANAF. As vrea sa ma documentez putin, sa vad exact procedura si ce inregistrari contabile sunt, se depune vreun decont special de TVA?

Multumesc, orice informatie este folositoare.

Edit: ca este foarte important... Firma A ar avea vreo restrictie la deducerea TVA pentru facturile platite pentru realizarea acestei constructii? Atat timp cat eu nu primesc TVA si nici nu-l platesc, doar il facturez, ma gandesc sa nu apara probleme in deducerea TVA, atunci as avea eu TVA de recuperat.

apetrem

Re: Procedura de compensare TVA intre doua firme prin ANAF

#2 Mesaj de apetrem »

Nu exista asa ceva la fiscul nostru ...
Cel mult, se poate opta ca tva-ul cuvenit dupa cererea de rambursare si cu control fiscal, sa fie virat in contul celeilalte firme.
Dar nu e frezabil, firma ce recupereaza va finaliza procedura in cateva luni, timp in care firma ce datoreaza va fi executata silit.
Ultima oară modificat Joi Aug 28, 2014 9:01 am de către apetrem, modificat 1 dată în total.
Marian Apetre

ignatc189

#3 Mesaj de ignatc189 »

Multumesc pentru raspuns. Ma miram eu de ce nu am auzit niciodata de astfel de procedura...

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Ba există. Se poate face contract de cesiune de creanțe pentru cei care solicită restituirea TVA dacă depun decont cu opțiune de rambursare și au de achitat furnizori ce au datorii la stat.
Chiar azi discutam cu cineva ce a semnat un astfel de contract.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

apetrem

#5 Mesaj de apetrem »

Asta zic si eu, dupa ce rambursare este aprobata, poti face orice vrei cu respectiva creanta.
Dar nu se poate face asa ceva inainte ca cererea de rambursarea sa fie finalizata..
Marian Apetre

ignatc189

#6 Mesaj de ignatc189 »

Buna ziua!

Revin la subiectul meu.
Este vorba de cesionarea dreptului de rambursare cf art. 30 din OG 92/2003.
Inca nu stiu cum sa procedez...
Ei ne cesioneaza noua dreptul lor de rambursare. Poate a avut cineva vreo situatie asemanatoare. Concret, s-a incheiat un contract intre cedent si cesionar, inregistrat la Finante. Noi, in calitate de cesionari, am depus la Finante o notificare prin care ii instiintam ca firma partenera ne-a cesionat dreptul lor de rambursare. Si cam atat.
Acum trebuie sa vad exact ce inregistrari sa fac si cum depun declaratia de TVA.
Multumesc.

Edit: am mai citit cate ceva pe net. Eu am inteles asa. Daca cedentul are datorii la buget, acestea se scad din suma cesionata. Noi, cesionarul, daca avem la randul nostru datorii la bugete, acestea se compenseaza cu sumele cesionate. Ar trebui ca noi, cesionarii, sa depunem o cerere de compensare la Finante, in reste, celelalte proceduri sunt indeplinite.

Ar mai trebui sa vad exact ce inregistrari sa fac. Factura cu pricina, care face obiectul contractului o inregistrez oare normal, 4111 la 704 si 4427? In privinta TVA-ului nu sunt foarte sigura daca e corect.
Cred ca ar trebui sa ajung cat de repede la Finante, sper doar sa gasesc intelegere acolo si cineva sa ma lamureasca.

niculcea

#7 Mesaj de niculcea »

Trebuie sa va trimita ANAF o notificare de compensare cu obligatiile fiscale.Abia dupa ce primiti notificarea puteti face inregistrarile.Creantele fiscale rezultate din cesiunea notificata se sting prin compensare cu obligatiile cesionarului la data notificarii cesiunii.Eu sunam la ANAF si ceream pe mail notificarea.....originalul ajungea destul de tarziu.

ignatc189

#8 Mesaj de ignatc189 »

Notificarea mea e cu 28 august 2014. La fel si contractul de cesiune si factura care face obiectul acestei cesiuni.
Acum, pe moment, strcit ma intereseaza cum inregistrez aceasta factura. In mod obisnuit, 4111 la 704 si 4427, nu? La fel si declaratia de TVA?

niculcea

#9 Mesaj de niculcea »

Factura si decontul de TVA se inregistreaza normal.
Abia dupa ce primiti de la ANAF instiintarea de compensare veti face 411-4423 ( sau alta contributie care o datorati)

ignatc189

#10 Mesaj de ignatc189 »

M-am edificat!
Multumesc pentru raspunsuri!

Scrie răspuns