Indemnizatia crestere copil

belniceanub

Indemnizatia crestere copil

#1 Mesaj de belniceanub »

Buna ziua. Am o prietena care pe data de 1 oct s-a angajat cu 8 ore. In noiembrie s-a angajat si in alta parte dar cu 4 ore. Din ianuarie
a fost timp de 10 zile numai cu 4 ore pt ca au concediat-o cei la care lucre cu 8 ore. Din 1 februarie s-a angajat dinou cu 8 ore dar a ramas si la 4 ore la societatea unde era deja. Daca a ramas insarcinata, va beneficia de indemnizatia de crestere copil? Va naste in noiembrie. Adica ma refer la faptul ca are numai 4 ore timp de 10 zile in luna ianuarie. Nu are in schimb nicio zi pierduta incepand cu luna octombrie 2013.
Este obligatoriu sa ai numai 8 ore in ultimele 12 luni anterioare nasterii? Aici nu stie ea si este ingrijorata ca numai poate beneficia de aceasta indemnizatie din cauza acelor 10 zile in care are numai 4 ore ci nu 8.
Multumesc!

balteanuc692

Re: Indemnizatia crestere copil

#2 Mesaj de balteanuc692 »

Daca are continuitate, nu e problema. Important este sa scoata adeverinta de la angajatori (de la cei trei) cu veniturile aferente pentru fiecare luna. pentru a-i calcula indemnizatia de crestere copil. In functie de veniturile realizate, va incasa si indemnizatia.

belniceanub

#3 Mesaj de belniceanub »

A, deci nu conteaza ca are numai 4 ore in cele 10 zile, nu? Asta e super. Aici nu stia. Credea ca trebuie sa aiba numai 8 ore in 12 luni. Da, continuitate are. Nicio zi neantrerupta de munca incepand cu luna oct 2013. Deci, sa stea linistita!

balteanuc692

#4 Mesaj de balteanuc692 »

Sa stea linistita. Va scadea indemnizatia... ca se face media veniturilor... dar e bine.

belniceanub

#5 Mesaj de belniceanub »

Multumesc!

gherghescua

#6 Mesaj de gherghescua »

Buna ziua. Am si eu o nelamurire: legea zice ca indemnizatia pt cresterea copilului (pt 2 ani) se calculeaza luand in considerare media veniturilor nete din ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului (adeverinta aceea de la angajator), dar sa nu depaseasca 1200 lei. Intrebarea mea este: media veniturilor pe luna sa nu depaseasca 1200 lei sau indemnizatia de crestere sa nu depaseasca 1200 lei (cei 85%). Este primul caz si angajata naste la inceputul lunii aprilie, are salariul net 2000 lei si ar vrea sa ii micsoram salariul net astfel incat sa se incadreze la cei 2 ani de stat acasa cu bebe.
Va multumesc!

pinteae

#7 Mesaj de pinteae »

:shock: Este primul caz in care o salariata doreste sa-si diminueze salariul. Patronul ce zice? Este de acord? Acum lasand gluma la o parte, dar consider ca ar fi cea mai mare greseala. In primul rand, mamica poate sa opteze asupra perioadei de concediu, 1 sau 2 ani, in functie de propriul interes. In al doi-lea rand, daca-i micsorezi salariul, iar in perioada de sarcina si lauzie va beneficia de concedii medicale (sigur 42 de zile dupa data nasterii copilului), va avea o baza de calcul pentru indemnizatia de CM, diminuata. Analizeaza consecintele inainte sa dai solutia.

gherghescua

#8 Mesaj de gherghescua »

Pai daca are salariul mai mare de 1200 lei poate sa stea acasa 2 ani? Si cu ce indemnizatie?

herganiec

#9 Mesaj de herganiec »

unde ati gasit asta : "media veniturilor nete din ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului (adeverinta aceea de la angajator), dar sa nu depaseasca 1200 lei." ?
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

gherghescua

#10 Mesaj de gherghescua »

Sau poate sa opteze pentru 2 ani, dar in cei doi ani va lua maxim 1200 lei, chiar daca 85% din salariu depasesc cei 1200 lei?

pinteae

#11 Mesaj de pinteae »

Te apropii de adevar. Asa trebuie sa o interpretezi.

gherghescua

#12 Mesaj de gherghescua »

OUG 111/2010 si Legea 166/2012 modif (art IV, pct 3, alin 2,3)

gherghescua

#13 Mesaj de gherghescua »

Dec nu ar trebui sa ii modificam salariul...
Imi cer scuze daca insist...

pinteae

#14 Mesaj de pinteae »

Sintetizez. Ai face o mare greseala. Limitarea la 1200 lei se refera la indemnizatia lunara ce urmeaza a fi primita in cei doi ani. Cei 1200 lei reprezinta 85% din 1412 lei. Ce venit net salarial are in momentul de fata ca sa-i faci o diminuare de venit? Reducerea salariului din perioada anterioara nasterii copilului va avea efect asupra indemnizatiei de CM. Daca salariata doreste sa beneficieze de CM 126 de zile, reducandui acum venitul salarial, inseamna ca va primi o indemnizatie de CM mai mica.

gherghescua

#15 Mesaj de gherghescua »

Venitul net actual este de 2000 lei. Dar vrea sa stea acasa doi ani si vrea sa stie cati bani va primi pe aceasta perioada cu acest salariu.
Cu acest lucru nu sunt lamurita ... daca opteaza sa stea acasa 1 an, va primi maxim 3400 lei?
Iar daca opteaza sa stea acasa doi ani, va primi maxim 1200 lei chiar daca salariul este de 2000 lei si indemnizatia i-a fi iesit mai mult?
Va multumesc foarte mult inca o data!

Scrie răspuns