am urmatoarea situatie:eu firma platitor de tva normal primesc de la furnizor cu tva la incasare factura in 28.08.14(1000+240lei). O platesc in 15.09.14 ,dar din greseala am dedus tva-ul pt.luna august.
cum se calculeaza dobanzile si penalitatile catre stat (nr. de zile intarziere sunt calculate pana in 15.09.14-data platii facturii sau pana in 25.09.2014-data platii tva-ului?
dobanzi si penalitati la tva
Re: dobanzi si penalitati la tva
Doresti sa achiti majorarile de TVA catre buget? Sau te intereseaza doar ca mod de calcul.
Daca doresti sa achiti catre buget, te avertizez ca o sa generezi diferente intre fisa pe platitor si balanta contabila. DIn moment ce nu exista o Decizie de stabilire a accesoriilor, eventualele accesorii achitate de tine, din oficiu, nu vor putea fi inchise in fisa.
In cazul TVA, iti recomand sa ai rabdare iar efentualele accesorii sa fie instituite de catre fisc, in urma controlului. Daca scapi de control, scapi si de accesorii.
Perioada de calcul a accesoriilor, este data de perioada dintre cele doua scadente de plata TVA (25.09.2014 - 27.10.2014).
Daca doresti sa achiti catre buget, te avertizez ca o sa generezi diferente intre fisa pe platitor si balanta contabila. DIn moment ce nu exista o Decizie de stabilire a accesoriilor, eventualele accesorii achitate de tine, din oficiu, nu vor putea fi inchise in fisa.
In cazul TVA, iti recomand sa ai rabdare iar efentualele accesorii sa fie instituite de catre fisc, in urma controlului. Daca scapi de control, scapi si de accesorii.
Perioada de calcul a accesoriilor, este data de perioada dintre cele doua scadente de plata TVA (25.09.2014 - 27.10.2014).
multumesc
deci daca nu le platesc si astept un eventual control perioada de calcul va fi din 25.09---pana la control?? avand in vedere ca eu le-am dedus cu o luna inainte.(aveam dreptul la decontul din septembrie si le-am dedus in august. De ce e perioada 25.09-27.10??
da.e corect
In luna septembrie ai achitat factura. La data achitarii facturii ai drept de deducere asupra TVA. Tu ai dedus acel TVA cu o luna inainte de data la care devine deductibila. In concluzie, asa cum ti-am scris anterior, vei plati accesorii pentru o luna (25.09 - 27.10), deoarece ai diminuat TVA de plata, pentru perioada 25.09 - 27.10.2014.