Buna ziua,
Am un client care vrea sa cumpere o cladire foarte scumpa la care va platii TVA 24%.
Din cate stiu se poate cere TVA-ul inapoi dupa cumparare de la ANAF.
Exista vre-o lege care ne poate impiedica?
Firma pe care cumpara este nou infiintata.
Va multumesc anticipat!!
TVA DE RECUPERAT IMOBIL
-
Re: TVA DE RECUPERAT IMOBIL
Da, codul fiscal, dacă firma ce cumpără nu e înregistrată în scopuri de TVA sau dacă nu se poate face dovada de către cumpărător că achiziția este în scopul activității economice a firmei ce cumpără. În aceste cazuri nu se poate exercita dreptul de deducere și, pe cale de consecință, nu se poate beneficia de rambursarea TVA.
De asemenea dacă firma ce cumpără este înregistrată în scopuri de TVA și este înregistrată și în registrul persoanelor ce aplică TVA la încasare și nu achită decât parțial factura primită, nu va putea deduce și, în consecință, recupera TVA decât în măsura în care l-a și plătit.
Altfel:
- dacă firma cumpărătoare e înregistrată în scopuri de TVA
- aplică TVA la încasare și achită factura furnizorului sau nu este înregistrată cu TVA la încasare
- poate dovedi cumpărarea clădirii ca fiind în interesul afacerii
- furnizorul îi emite factură cu TVA, în condițiile legii
cumpărătorul poate deduce TVA facturat (achitat, după caz) de furnizor și poate opta pentru depunerea unui decont cu opțiune de rambursare, neexistând nici o prevedere legală ce să-i interzică acest drept.
De asemenea dacă firma ce cumpără este înregistrată în scopuri de TVA și este înregistrată și în registrul persoanelor ce aplică TVA la încasare și nu achită decât parțial factura primită, nu va putea deduce și, în consecință, recupera TVA decât în măsura în care l-a și plătit.
Altfel:
- dacă firma cumpărătoare e înregistrată în scopuri de TVA
- aplică TVA la încasare și achită factura furnizorului sau nu este înregistrată cu TVA la încasare
- poate dovedi cumpărarea clădirii ca fiind în interesul afacerii
- furnizorul îi emite factură cu TVA, în condițiile legii
cumpărătorul poate deduce TVA facturat (achitat, după caz) de furnizor și poate opta pentru depunerea unui decont cu opțiune de rambursare, neexistând nici o prevedere legală ce să-i interzică acest drept.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
Re: TVA DE RECUPERAT IMOBIL
Multumesc