eroare declaratia 392A

lupum263

eroare declaratia 392A

#1 Mesaj de lupum263 »

Buna ziua
in declaratia 392a cifra de afaceri este diferita de declaratia 094 unde cifra de afaceri este corecta
am verificat clientii care sunt cu RO si care nu
ce trebuie sa fac,nelamurirea mea este de ce imi da eronat
multumesc

paturcai

Re: eroare declaratia 392A

#2 Mesaj de paturcai »

Aveti o versiune veche de program
Instalati ultima versiune de pe site.
Si mai aveti un pic de rabdare pentru ca formularul s-ar putea schimba.
Nici nu va primeste cu 392 acum

Daca aveti ultima versiune sunati la SAGA.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

mujb

#3 Mesaj de mujb »

La ce va referiti ca este eronat? Faptul ca nu concide valoarea din D392A cu cea din D094? Din cate am inteles si s-a mai discutat pe aici, cele 2 valori nu trebuie sa fie neparat egale. Sau am inteles gresit?

Plafonul pentru 392A pe 2014 ramane tot 220.000, da?

Multumesc

balazse

#4 Mesaj de balazse »

Inca nu a aparut D.392 pentru anul 2014 (vezi aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/A ... F/392.html) asa ca aveti inca rabdare.

mujb

#5 Mesaj de mujb »

Da, am verificat si eu mai devreme si este tot cea pentru 2013.

Dar referitor la intrebarea cealalalta, cu neconcordanta intre D094 si D392?? Ramane cum am stabilit?... :)

Si inca ceva: cand adunam suma de la rubrica 1. Persoane inregistrate in scopuri TVA cu 2. Persoane neinregistrate in scopuri TVA, trebuie sa dea suma de mai sus Cifra de afaceri inregistrata la finele anului, da?

paturcai

#6 Mesaj de paturcai »

Da

mujb

#7 Mesaj de mujb »

DA.. la care din intrebari? :D

Ok, partea cu 392 o lasam balta, mai e vreme, dar 094 trebuie depusa acum. Eu nu mai pricep nimic, nu stiu cum sa ma verific. (La Cifra de afaceri de la 392 am o cifra, celelealte 2 randuri totalizate nu dau cifra aceasta iar la 094 este alta suma. Anul trecut am avut aceeasi problema, am mers la ghiseu cu 392 facut de SAGA si normal ca mi-au respins-o deoarece suma celor doua campuri nu dadea cifra de afaceri de la 392.
Am trimis baza de date la SAGA si am schimbat niste emailuri cu dansii. Eu spuneam una, dansii raspundeau alta, pana cand am ajuns la concluzia (vorbind pe cifre) ca dansii vedeau altceva, alte cifre, la casuta cu Cifra de afaceri. Ei vedeau suma buna, totalizand cele doua casute (livrari catre pers inreg si neinreg). Asa ca, a trebuit sa modific manual, ca sa fie ok. Asta era cu 392.)

Acum va rog ajutati-ma sa inteleg practic la 094 ce adun?? De unde le iau? Ca sa verific daca suma facuta de SAGA este ok. Din moment ce m-am fript odata, as vrea sa stiu eu cum sa ma verific. Daca n-ar fi SAGA, cum as completa? Am doar ct 704 folosit la venituri si de asemenea folosesc 472 pentru facturi pe perioade mai mari decat luna curenta.

Multumesc!

paturcai

#8 Mesaj de paturcai »

392:
Retinem ca prin declaratia cod 392 A se raporteaza:

- valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii catre persoane inregistrate in scopuri de TVA pe teritoriul Romaniei si suma TVA aferenta;
- valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii catre persoane care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si suma TVA aferenta.

Acest aspect este reglementat in mod expres prin art. 156^3 alin. (4) din Codul fiscal.

Asa cum se poate constata, legiuitorul face referire doar la ,, persoane care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA,, ceea ce inseamna ca in aceasta categorie se incadreaza

- fie persoanele neimpozabile (persoane fizice, persoane juridice si orice alte entitati care nu desfasoara activitati economice, de exemplu O.N.G. -uri, institutii publice, etc.)
- fie persoane impozabile care desfasoara activitati economice (societati comerciale, P.F.A.-uri, intreprinderi individuale, etc.), dar care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA deoarece nu au realizat o cifra de afaceri de 220.000 lei sau desfasoara, exclusiv, operatiuni scutite fara drept de deducere (de exemplu un cabinet medical).

La 094:
Este cifra de afaceri care rezulta din totalizarea conturilor 70X (mai putin 709)
Daca sunt probleme inseamna ca s-a facut o nota contabila de mana.
DE RETINUT!
SAGA PREIA numai sumele pe care le regaseste in INTRARI si/sau IESIRI.
Daca ati facut manual o inregistrare care trebuia sa fi fost trecuta la INTRARI/IESIRI si ati trecut in articole contabile, SAGA nu o va lua in seama.

mujb

#9 Mesaj de mujb »

Multumesc.

Nu cred sa fi facut nicio inregistrare prin Articole contabile pe contul 704 si oricum diferenta dintre ce am eu in D094 si rulaj total al 704 este mare. Sa zicem ca am gresit ceva, dar nu chiar 23000 RON (aprox) cat este diferenta momentan. Spuneti-mi va rog, suma din Jurnal Vanzari pe tot anul 2014 cu ce cifra de afaceri trebuie sa coincida? Nu cumva cu asta din D094?

Si ok, sa zicem ca ceva imi scapa din ecranul iesiri, atunci cum sa o fac sa fie bine? :cry: De unde imi dau seama? Imi fierbe apa in cap...

Multumesc de rabdare.

paturcai

#10 Mesaj de paturcai »

Va dau un sfat:
Aveti posibilitatea sa generati un bilant de sfarsit de an.
Generati bilantul si vedeti care este cifra de afaceri pe care bilantul o da.
S-a intamplat si la case mai mari sa se faca erori, trecand la contul contabil un cont care nu are legatura nici cu veniturile si nici cu cheltuielile. Am un coleg care a trecut (fara sa vrea) contul 999 la o vanzare cu amanuntul.
Verificati luna de luna daca in contul 704 se duc toate facturile pe care le-ati prelucrat la IESIRI.

Generarea bilantului se face din:
SITUATII-LISTARI---->Bilant

mujb

#11 Mesaj de mujb »

Da, asa m-am gandit si eu la un moment dat astazi si m-am dus imediat la bilant cu sufletul la gura. Cand colo, suma din bilant e exact rulajul lui 704 pe 2014. Si mai ceva: m-am uitat pe anul trecut si CA din bilant nu coincide cu cea declarata in 094.

Doar ca tot pe aici se discuta ca de fapt CA din D094 si din D392 nu este cea din bilant, adica nu este cifra de afaceri contabila, ci cea "dpdv al TVA". NU prea inteleg nici eu sintagma asta si ce anume face diferenta intre acestea. Ca daca as fi inteles, as scadea si as aduna ceva sa imi iasa ce trebuie. Vedeti aici topicul:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... la#p152148

Am impresia ca sumele din 472 (venituri in avans) ma incurca. Dar am incercat sa combin sumele: sa adun la CA din 094 soldul lui 472 (adica ce a mai ramas de trecut pe 704). Nici asa nu da.

Intreb din nou: in 094 si 392 vom avea aceeasi CA?

paturcai

#12 Mesaj de paturcai »

Si totusi este o problema la dvs.
Daca ambele cifre din 094 nu dau adunarea conturilor care incep cu 70X (mai putin 709) este o mare problema.
Admitem ca unul din client nu era platitor de TVA, s-ar fi dus in neinregistrati in scop de TVA.
Dar asa?
Lipseste ceva.

Sa aveti siguranta ca aveti ULTIMA versiune de SAGA (449)

Mergeti la intretinere BD si dati verificare date. Sa nu existe facturi pentru care nu exista NC.
Chiar nu-mi dau seama

DA! CELE 2 cifre adunate din D094 trebuie sa dea cu cifra de afaceri. (cel putin in cazul expus; nu stie SAGA de art. 145 si si 141)

Daca stiti sigura ca este bine, modificati manual cifrele din declaratia 392 si cele din C.A. inregistrate de SAGA.
Ca nu moare nimeni

Conform BILANT:
Cifra de afaceri reprezinta insumarea conturilor: 701..pana la 708
scadem 709
Adunam 766 (venituri din Registrul entitatilor radiate)
Adunam 7411

Mai aveti aici o legatura:
http://contabilul.manager.ro/a/2829/cal ... u-tva.html

paturcai

#13 Mesaj de paturcai »

Inteleg ca s-a rezolvat problema prin actualizarea programului.
Versiunea pe care o avea instalata era 449 dar din data de 08.01. si nu 449 din data de 15.01
Acum este totul in regula.

mujb

#14 Mesaj de mujb »

Nu chiar. Partial doar. Voi lua legatura si cu cei de la SAGA, similar s-a intamplat si anul trecut si a fost un bug de la ei.
Voi scrie si aici concluziile la care am ajuns. Merci

tomac

#15 Mesaj de tomac »

Citiți codul fiscal. Plafonul de la 094 nu este cifra de afaceri contabilă și orice comparație cu cifra din bilanț e anormală. Se iau în considerare livrările: adică și avansurile de exemplu, chiar dacă acestea nu fac parte din cifra de afaceri contabilă.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns