cooperativa agricola

ciorutad

cooperativa agricola

#1 Mesaj de ciorutad »

Buna ziua,
Am contabilitatea unei cooperative agricole-cultivarea cerealelor, infiintata de Registrul Comertului.
Are 010 cu impozit microintreprindere si i-am depus declaratia 100.
Eu am considerat-o ca orice SRL, deci nu asociatie nonprofit, dar ce m-a derutat este ca am chitante cu cv.taxa de inscriere si cotizatie a unor membri si nu stiu cum sa le contabilizez, mai are doar facturi de chirie si utilitati, alta activitatea nu a desfasurat, pana acum. Este corect cum am tratat aceasta societatea si unde sa "duc" aceste chitante cu cotizatii.Acum sunt si nesigura si ce fel de bilant sa-i depun.
Cu stima,

teodorescud875

Re: cooperativa agricola

#2 Mesaj de teodorescud875 »

Este o societate cooperativa, da o tratezi ca un SRL, cotizatiile sunt parti sociale , vezi actul constitutiv unde este trecut capitalul social.

ciorutad

#3 Mesaj de ciorutad »

In statut scrie ca membrii cooperatori platesc o taxa de inscriere si o cotizatie anuala, dar nu participa la capitalul social(la capitalul social participa doar membrii cooperatori fondatori).Membrii cooperatori daca se retrag, li se returneaza doar taxa de inscriere.Nu stiu cum sa le consider pe fiecare in parte...
Cu stima,

teodorescud875

#4 Mesaj de teodorescud875 »

Societatile cooperative se infiinteaza in baza Legii 1/2005 si majorarea de capital social se face cu aprobarea adunarii generale si publicarea in MOF 7.(registrul comertului)
Patrimoniul unei societăţi cooperative este format dintr-o parte divizibilă şi o parte indivizibilă, aceasta din urmă neputând fi însuşită de membrii cooperatori.

Referindu-se la patrimoniu, legea defineşte, prin art. 6, partea divizibilă a patrimoniului societăţii cooperative care cuprinde valoarea părţilor sociale emise în schimbul aportului membrilor cooperatori la capitalul social, precum şi dividendele cuvenite membrilor cooperatori. Partea indiviziblă a patrimoniului societăţii, acumulat de aceasta în decursul activităţii, mai puţin partea divizibilă, nu poate face obiectul distribuirii sau dobândirii între membrii cooperatori.
Deci taxa de inscriere este taxa pentru un membru nou si este modica= o inregistrezi ca un venit iar cotizatia cum ii spui o inregistrezi in 456( este o suma fixa si in functie de nr de parti sociale) .

ciorutad

#5 Mesaj de ciorutad »

Va multumesc tare mult pentru raspunsuri.
Cu stima,

kalapism

#6 Mesaj de kalapism »

Buna seara!
Tin contabilitate la o firma de agricultura si pe extrasul de lun decembrie am gasit achitata o suma catre o cooperativa agricola - capital social. In ce cont inregistrez aceasta suma? Am alte declaratii de intocmit la firma pentru ca firma aceasta este membru fondator la o cioperativa agricola? Nu am avut aceasta situatie niciodata si nu stiu cum sa procedez. Multumesc mult!

tomac

#7 Mesaj de tomac »

În 265
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns