vanzare cladire catre asociat unic

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
badalaum161

vanzare cladire catre asociat unic

#1 Mesaj de badalaum161 »

Buna ziua! Am o nedumerire: asociatul unic vrea sa cumpere o cladire proprietate a societatii. Ultima evaluare din decembrie 2015 a reiesit suma de 170.000 lei. El vrea sa o vanda catre sine cu suma de 100.000 lei. Intrebare: are voie sa o vanda cu acest pret? eu stiu ca trebuie sa o vanda la pretul de piata daca nu fiscul poate ajusta suma venitului pt. a reflecta pretul de piata. Astept pareri. Mentionez ca la achizitie a fost taxare inversa si asociatul vrea sa faca ajustare de TVA la vanzare.
Multumesc!

tomac

Re: vanzare cladire catre asociat unic

#2 Mesaj de tomac »

Poate să o vândă la orice preț, dar fiscul îi va reevalua tranzacția mai ales dacă are raport de evaluare. Eu nu i-aș recomanda defel să vândă la un preț mai mic decât cel din raportul de evaluare pentru că nu are nici o justificare rațională. Oricum plata va fi necesar să o efectueze prin virament bancar. De asemenea va fi nevoie de contract în formă autentică.
Da, poate vinde fără TVA dacă nu e construcție nouă așa cum e definită de codul fiscal. În acest caz se efectuează ajustarea TVA dedus și chiar dacă a cumpărat cu taxare inversă, tot se ajustează că și acolo se exercită dreptul de deducere.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

badalaum161

#3 Mesaj de badalaum161 »

Situatia este mai complicata in acest caz deoarece cladirea a fost adusa aport la capitalul social mai putin obisnuit si anume: cladirea a fost cumparata pe societate si pretul de achizitie a fost achitat de asociatul unic, apoi evaluata si adusa aport la capitalul societatii. Asociatul doreste sa-si i-a banii inapoi prin vanzarea catre el a cladirii. Nu stiu cum sa procedez corect si legal.

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Nu se putea aduce aport la capital social, în natură, cu o astfel de procedură. E o achiziție a firmei. Majorarea capitalului se putea face numai prin conversia datoriei către asociat în capital social.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns