Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: o societate comerciala se lichideaza cu bunuri. Are un bun imobil achizitionat in 2007 cu taxare inversa. Inchiriaza bunul pt. operatiuni scutite de TVA, chirii, dar opteaza pentru aplicarea tva la chirie. Notifica finantele in acest scop. Anul acesta asociatul unic vrea sa radieze societatea si sa preia bunurile societatii. I s-a spus ca nu poate face ajustare de tva la imobil ci trebuie sa plateasca cu TVA 20%. Intrebare : de ce nu pot face ajustare de TVA?
Multumesc!
lichidare cu bunuri imobile societate
-
Re: lichidare cu bunuri imobile societate
Speta este un pic mai complexa. Firma fiind platitoare de TVA poate sa vanda bunul imobil anterior lichidarii, in regim de scutire, situatie in care trebuie sa ajusteze TVA dedus initial, dar daca bunul respectiv face obiectul transferului dreptului de proprietate ca urmare a radierii din registrul comertului atunci datoreaza TVA de 20% la valoarea de transfer.
Complexitatea este data si de faptul ca in cazul vanzarii catre asociat, trebuie sa se intocmeasca un raport de evaluare in vederea vanzarii. Transferul dreptului de proprietate avand loc intre persoane afiliate.
La lichidarea voluntara, pretul de transfer este determinat prin raportul de expertiza.
Complexitatea este data si de faptul ca in cazul vanzarii catre asociat, trebuie sa se intocmeasca un raport de evaluare in vederea vanzarii. Transferul dreptului de proprietate avand loc intre persoane afiliate.
La lichidarea voluntara, pretul de transfer este determinat prin raportul de expertiza.
Eugen Pintea
-
Eu am raport de evaluare la 31.12.2015 valoare evaluata 177,300 lei. Sa inteleg ca trebuie sa platesc TVA la aceasta suma? Si o alta problema: spatiul este inchiriat la o P.J. Dat fiind ca am depus cererea de dizolvare azi la ORC cat mai pot sa facturez pe firma chiria?Multumesc!
-
Raportul de expertiza cine il intocmeste?