Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat referitor la verificarea decontului cu balanta, in situatia urmatoare (dau sume pt exemplificare):
- TVA de plata luna august: 1000 lei
- achitat in 27 sept: 200 lei
- achitat in 15 oct: 500 lei
- TVA de recuperat aferent lunii septembrie: 1800 lei.
In decontul pe septembrie voi avea:
-suma de plata neachitata = 300 lei
- suma de recuperat curenta = 1800 lei.
- compensare -300 lei, rezultat de recuperat = 1500.
In balanta lunii septembrie insa voi avea alte sume, si alte solduri in conturi, deoarece nu e inregistrata plata din octombrie
Imi puteti spune cum se verifica decontul cu balanta si cum fac compensarea de TVA la inchiderea de luna?
Va multumesc mult!
compensare TVA in decont
compensare TVA in decont
Ultima oară modificat Joi Oct 20, 2016 3:31 pm de către dancea872, modificat de 2 ori în total.
Re: compensare TVA in decont
Nu se verifică pe solduri că nu are cum. Se poate verifica pe operațiile din lună, dar în situația dată nu are cum să existe corelație între soldurile din balanță și cele din decont.
De altfel nici nu există pe undeva vreo reglementare legală cu astfel de corelații. Compensarea o va face programul automat pe suma de 800 lei soldul TVA de plată de la 30/09 din acte. Asta înseamnă că în octombrie după plata de 500 lei să mai faceți articol contabil 4424=4423 cu suma de 500 lei și să preluați manual soldul perioadei anterioare în decontul de taxă.
Sau să nu confirmați compensarea sumei de 800 lei și să o faceți manual în octombrie prin articole contabile la nivelul soldului lui 4423 după plățile din octombrie, tot cu preluare manuală în decont a soldului perioadei anterioare.
De altfel nici nu există pe undeva vreo reglementare legală cu astfel de corelații. Compensarea o va face programul automat pe suma de 800 lei soldul TVA de plată de la 30/09 din acte. Asta înseamnă că în octombrie după plata de 500 lei să mai faceți articol contabil 4424=4423 cu suma de 500 lei și să preluați manual soldul perioadei anterioare în decontul de taxă.
Sau să nu confirmați compensarea sumei de 800 lei și să o faceți manual în octombrie prin articole contabile la nivelul soldului lui 4423 după plățile din octombrie, tot cu preluare manuală în decont a soldului perioadei anterioare.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.