cec/ bo neinregistrate

Mesaj
Autor
strasciuce251
Mesaje: 67
Membru din: Joi Feb 10, 2011 12:00 am

cec/ bo neinregistrate

#1 Mesaj de strasciuce251 »

As prefera sa nu imi complic viata si sa inregistrez cec/bo doar cand intra in banca. Firma nu aplica tva la incasare si are o persoana care se ocupa extracontabil de cec-uri si bo.
Ce parere aveti, la control pot fi acuzata ca nu am lucrat corect (situatia scriptica nu o va mai reflecta pe cea faptica - sumele de pe bo sunt f mari in general)

pomparaus
Mesaje: 2135
Membru din: Vin Iun 06, 2014 9:47 am

Re: cec/ bo neinregistrate

#2 Mesaj de pomparaus »

Nu, pt.ca facturile chiar daca sunt inchise cu CEC-uri sau BO ele nu sunt platite/incasate si situatia furnizorului/clientului neachitat/neancasat e reala (de ex.un furnizor neachitat pt.care ai dat CEC/BO este compus din ce ai in 401 CR + 403 CR).
Apropo de TVA la incasare : daca stingi o factura cu CEC, automat programul iti genereaza tva deductibil/colectat, ceea ce nu e ok, factura respectiva nefiind achitata sau incasata la acel moment, adica eu nu asi lucra in acest caz efectele de plata/incasat.

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 22787
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: cec/ bo neinregistrate

#3 Mesaj de tomac »

Aici suntem în dezacord.
Facturile sunt stinse. Din moment ce ai emis un CEC sau BO, nu mai ai de plată o factură, ai de achitat un efect comercial. La fel dacă ai acceptat un CEC/BO ai de încasat un efect comercial nu o factură. Și un eventual litigiu s-ar desfășura pentru neplata/neîncasarea unor efecte comerciale nu pentru facturi.
TVA la încasare programul calculează la stingerea CEC/BO dacă se lucrează corect.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Imagine

pomparaus
Mesaje: 2135
Membru din: Vin Iun 06, 2014 9:47 am

Re: cec/ bo neinregistrate

#4 Mesaj de pomparaus »

Nu e nici-un dezacord pt.ca eu i-am scris exact ce zici tu : facturile sunt inchise (stinse cum zici tu) prin CEC-uri, iar furnizorul neachitat se compune din facturile ramase neachitate/nestinse cu CEC in creditul lui 401 si CEC-ul netras din creditul lui 403.
@strasciu251 intreba daca la un eventual control poate fi acuzata ca nu lucreaza CEC-urile, ori eu consider ca nu, nu poate fi acuzata, pt.ca situatia furnizorului e aceeasi : chiar daca ii dau un CEC si nu l-a tras, datoria mea fata de acel furnizor e aceeasi : datoria nu situatia facturilor neastine.
Firma de baza in care lucrez cu 8 ore/zi a avut de-a lungul anilor numeroase procese cu diversi clienti care chiar daca ne-au dat CEC-uri/BO pe care le-am operat in contabilitate , stingand facturile, nu le-am incasat, pt. ca ne sunau si ne rugau sa nu le introducem in banca pt.ca nu au bani in cont, intr-un final intrand in litigiu cu ei, iar onoratii judecatori vor la dosar situatia cu facturi nencasate, situatie pe care nu o mai ai de unde sa o editezi si fa-l pe avocatul tau sa inteleaga de ce ii dai fisa contului 413/403 si sa ii explice judecatorului ce e cu acea fisa in care se vede inclusiv seria CEC-ului (folosesc programul de contabilitate Syntesio) si am avut caz in care a trebuit sa stornez inregistrarile initiale efectuate in baza BO, sa imi ramana 4111 neancasat.
Cat despre TVA la incasare (cand am avut asemenea caz) in momentul cand am stins factura 401=403 Saga mi-a generat NC 4426=4428 - si am considerat ca nu e corect sa deduc tva-ul unei facturi stinse cu CEC : asa ca nu am operat acel CEC si am stins 401 prin banca cand au tras CEC-ul, abia atunci deducand TVA-ul.

tudosien
Mesaje: 355
Membru din: Mie Sep 10, 2008 11:00 pm

Re: cec/ bo neinregistrate

#5 Mesaj de tudosien »

in momentul cand am stins factura 401=403 Saga mi-a generat NC 4426=4428
. Nucred. Cum ai stins factura? Daca operezi corect atat BO la inregistrare cat si la plata prin ecranul de CEC/BO se inchide corect TVA neexigibil 4428.TP.

pomparaus
Mesaje: 2135
Membru din: Vin Iun 06, 2014 9:47 am

Re: cec/ bo neinregistrate

#6 Mesaj de pomparaus »

Si eu am zis ca nu se inchide corect tva neexigibil?! Am zis ca in momentul operarii cec-ului 401=403 Saga genera NC 4426=4428 - adica in momentul stingerii facturii programul o vedea ca achitata si transforma neexigibilul in exigibil (atunci cand am avut eu asemenea caz, asa s-a intamplat - sunt aproape 2 ani, cred) de ce nu ai crede? Eu nu zic colegilor mei de forum nicioadata ca nu ii cred, ci doar imi exprim opinia mea, nu ii fac mincinosi.

tudosien
Mesaje: 355
Membru din: Mie Sep 10, 2008 11:00 pm

Re: cec/ bo neinregistrate

#7 Mesaj de tudosien »

Nene linistete-te si citeste mesajul cum trebuie: "Nu cred" se referea la Saga(deci nu ca nu te cred pe tine) ca genereaza aiurea notele daca se lucreaza cum trebuie cu BO/CE numai prin ecranul respectiv(si la inregistrare si la plata). Departe de mine sa fac pe oricine mincinos nu numai pe tine. Vezi aici un exemplu fictiv(sunt la servici nu acasa): in momentul operarii inregistrarii cecului se genereaza numai nota 401=403 si abia la decontarea in banca se face 4426=4428. Si asa e de cand a aparut TVA la incasare, nu de 2 ani:
https://ibb.co/LR6w7qV

pomparaus
Mesaje: 2135
Membru din: Vin Iun 06, 2014 9:47 am

Re: cec/ bo neinregistrate

#8 Mesaj de pomparaus »

Iti raspunde nenea: fie cum zici tu "pustiule" - nu intru in polemica cu tine, bine, ok, e ca tine, o zi buna!

Scrie răspuns