Achizitie intracomunitara
-
Achizitie intracomunitara
ONG platitor de TVA iese, la cerere, in data de 18.01.2019 din registrul platitorilor de TVA. In 30.01.2019 achizitioneaza bunuri din Grecia ce nu depasesc plafonul de 10.000 euro. Intrebarea este: codul de TVA poate fi folosit pt. achizitii comunitare si sa beneficiez de scutire (chiar daca am iesit din registrul TVA codul a ramas "activ" pt. intracomunitar?) sau furnizorul din Grecia va trebui sa emita factura cu TVA? Mentionez ca furnizorul din Grecia este platitor de TVA.
Re: Achizitie intracomunitara
Emite factura cu TVA dacă nu-i puneți la dispoziție cod de TVA valid.
Dar și dacă i-ați da cod de TVA, presupunând că-l obțineți, va factura fără TVA și dvs veți plăti TVA în RO. Depunând 301 și 390.
Dar și dacă i-ați da cod de TVA, presupunând că-l obțineți, va factura fără TVA și dvs veți plăti TVA în RO. Depunând 301 și 390.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
daca valoarea achizitiilor intracomunitare nu depasesc plafonul de 34.000 lei nu trebuie sa va luati cod special de TVA si sa platiti TVA in Romania prin depunerea declaratiei 301.
Declaratia 301 se depune de catre persoanele impozabile inregistrate cf art 317 ( cod special de TVA pt operatiuni intracomunitare ) daca valoarea achizitiilor intracomunitare deoasesc pragul de 34000 lei .
Declaratia 301 se depune de catre persoanele impozabile inregistrate cf art 317 ( cod special de TVA pt operatiuni intracomunitare ) daca valoarea achizitiilor intracomunitare deoasesc pragul de 34000 lei .
-
Pe perioada cand aveam cod de TVA am efectuat doua achizitii de la furnizorul din Grecia in valoare de 800 euro. Dupa iesirea din registru TVA achizitia e in valoare de 1000 euro deci nu depaseste 10.000 cumulat. Eu nu doresc sa obtin cod de TVA cf art. 317 dar credeam ca daca am iesit din registrul TVA (m-am inregistrat conform art 316 pt depasire plafon vanzari in tara) ANAF-ul imi tine codul de TVA intracomunitar "activ" si sunt obligat sa-l folosesc pt. achizitii intracomunitare si sa platesc TVA-ul in tara si sa declar achizitia. Furnizorul a emis cu TVA factura pt. ca am considerat ca codul de TVA nu mai este valid.
Dupa anularea codului de TVA la cerere , nu se mai pastreaza niciun cod TVA ( nici national , nici special ) . Firma este neplatitoare de TVA cf art 310. Repet , la achizitii intracomunitare doar dupa atingerea plafonului de 34000 lei( 10.000 euro curs la data aderariii) exista obligatia inreg in scop de TVA cf 317 ( cod de TVA intracomunitar ) si plata TVA aici in Romania prin D301.
Buna ziua,
Am nevoie de ajutor. Un client neplatitor TVA, imi aduce o factura de achizitie intracomunitara ptr.luna trecuta (iulie 2022), care depaseste cu brio suma de 10.000 EUR. Marfa este facturata si achitata cu cota de TVA a tarii de origine (baza+TVA20%) iar in subsolul facturii aparare: Indicatii speciale -Livrare intracomunitara de bunuri de cota 0 (Zero-rated intra-community supply of goods (art.41 EVD)).
Avand in vedere ca nu a cerut sa fie inregistrat ca platitor de TVA ptr.achizitii intracomunitare inainte de achizitie si tinand cont ca a depasit plafonul de 10000 eur, va trebui sa ceara acum inregistrarea (luna august 2022). Intrebarile ar fi:
- este obligat la plata TVA-ului si in tara, tinand cont ca a platit inclusiv TVA ptr.achizitie?
- daca da, ce consider ca si baza, valoarea intreaga a facturii (deci aplic TVA si la TVA) sau doar baza de pe factura?
- daca codul de TVA achizitii intracomunitare va fi obtinut cu data de august 2022, pot depune 301 si 390 pentru luna iulie?
Multumesc anticipat pentru ajutor!
Am nevoie de ajutor. Un client neplatitor TVA, imi aduce o factura de achizitie intracomunitara ptr.luna trecuta (iulie 2022), care depaseste cu brio suma de 10.000 EUR. Marfa este facturata si achitata cu cota de TVA a tarii de origine (baza+TVA20%) iar in subsolul facturii aparare: Indicatii speciale -Livrare intracomunitara de bunuri de cota 0 (Zero-rated intra-community supply of goods (art.41 EVD)).
Avand in vedere ca nu a cerut sa fie inregistrat ca platitor de TVA ptr.achizitii intracomunitare inainte de achizitie si tinand cont ca a depasit plafonul de 10000 eur, va trebui sa ceara acum inregistrarea (luna august 2022). Intrebarile ar fi:
- este obligat la plata TVA-ului si in tara, tinand cont ca a platit inclusiv TVA ptr.achizitie?
- daca da, ce consider ca si baza, valoarea intreaga a facturii (deci aplic TVA si la TVA) sau doar baza de pe factura?
- daca codul de TVA achizitii intracomunitare va fi obtinut cu data de august 2022, pot depune 301 si 390 pentru luna iulie?
Multumesc anticipat pentru ajutor!
Doar din curiozitate, cel care a efectuat achizitia nu stia de limita de 10.000 eur?
Daca stia, de ce nu s-a inregistrat anterior achizitiei?
Ai mentionat ca s-a achitat cu cota de TVA a tarii de origine, dar atunci cum poate sa apara pe factura "Livrare intracomunitara de bunuri de cota 0 (Zero-rated intra-community supply of goods (art.41 EVD)"?
Daca stia, de ce nu s-a inregistrat anterior achizitiei?
Ai mentionat ca s-a achitat cu cota de TVA a tarii de origine, dar atunci cum poate sa apara pe factura "Livrare intracomunitara de bunuri de cota 0 (Zero-rated intra-community supply of goods (art.41 EVD)"?