d 112 diurna

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
Mesaj
Autor
albug125
Mesaje: 10
Membru din: Mar Dec 17, 2019 8:13 am

d 112 diurna

#1 Mesaj de albug125 »

are cineva idee de ce nu duce in statul de salarii diferenta impozabila ?

gheorghei642
Mesaje: 859
Membru din: Lun Mai 10, 2010 12:00 am

Re: d 112 diurna

#2 Mesaj de gheorghei642 »

Ati inscris suma in "State salarii">>> linie salariat >>>> "Detalii" selectati in tabel "Tip prime/alte drepturi" randul "Diurna impozabila".
Suma reprez. diurna neimpozabila trebuie sa se regaseasca si la Sectiunea E_E3 rd.8.3.4 din Formular 112 - anexa 1.2 Asigurat.

albug125
Mesaje: 10
Membru din: Mar Dec 17, 2019 8:13 am

Re: d 112 diurna

#3 Mesaj de albug125 »

Multumesc, da, am observat, trebuie adaugat manual, nu duce automat diferenta .

oprisanc957
Mesaje: 6
Membru din: Vin Feb 15, 2008 12:00 am

Re: d 112 diurna

#4 Mesaj de oprisanc957 »

Am completat la "Diverse" -"Diurna" cu diurnele aferente lunii ianuarie , le inregistreaza corect(impozabila/neimpozabila) in D112 , dar imi modifica suma neta din statul de plata . va rog ajutati-ma sa inteleg ca ar trebui sa mai fac sa nu apara acest lucru. Mentionez ca am inregistrat plata diurnei la data platii efective a acesteia in luna.
Multumesc !

gheorghei642
Mesaje: 859
Membru din: Lun Mai 10, 2010 12:00 am

Re: d 112 diurna

#5 Mesaj de gheorghei642 »

Asa cum este acum conceputa aplicatia Saga C.3.0, ma refer la submeniul " Diurne ";
Pentru aplicarea corecta a reglementarilor in vigoare aplicabile incepand cu veniturile din salarii si asimilate salariilor cuvenite in anul 2023, se cuvin, in opinia mea, urmatoarele:
- submeniul "Diurne" permite completarea diurnelor ( impozabile si neimpozabile), aferente fiecarei perioade de delegare;
- plata/platile in cursul lunii ar trebui facuta/e doar pentru suma/sume ce reprezinta diurna neimpzabila;
- la momentul efectuarii calcului salariilor, sa presupunem luna ianuarie 2023, suma reprezentand diurna nedeductibila - foarte usor identificabila, ultima coloana din "Situatie" ( apasare buton "Situatie" din submeniul "Diurne, selectare luna ianuarie 2023) va fi completata manual in "State de salarii">>>> " Detalii " iar din tabelul afisat se selecteaza linia "Diurna impozabila".
In acest fel:
- suma reprez. diurna impozabila va fi luata in calculul venitului brut realizat-total, se va calcula CAS, CASS si impozit pe venit, in restul de plata din statul de salarii fiind inclusa si diurna neta rezultata;
- suma din debitul contului 641, aferenta perioadei de raportare, cuprinde si diurna impozabila care va avea corespondent in rd.8 >>> rd.8.2.1 din Anexa 1.2 - Asigurat din Sectiunea E_E3 formular 112;
- s-ar evita intrebarile de genul: in statul de salarii unde completez retinerea pentru a diminua restul de plata.
In fapt, diurna impozabila reprezinta venit asimilat salariilor potrivit Titlu IV - Cod fiscal.
Si, acum o sugestie:
In submeniul "Diurne"sa fie introdusa si o coloana "Cont corespondent de cheltuieli" ( sa genereze automat articol contabil 625=542.xxx cu suma reprez. diurna neimpozabila)

oprisanc957
Mesaje: 6
Membru din: Vin Feb 15, 2008 12:00 am

Re: d 112 diurna

#6 Mesaj de oprisanc957 »

...
" suma reprez. diurna impozabila va fi luata in calculul venitului brut realizat-total, se va calcula CAS, CASS si impozit pe venit, in restul de plata din statul de salarii fiind inclusa si diurna neta rezultata;"

d.p.m.d.vedere diurna neimpozabila si diurna impozabila se acorda salariatului inainte de a pleca in delegatie sau cel mult dupa intoarcere, nu inteleg cum ar trebui sa inregistrez bucata din diurna la lichidarea lunii ian(de ex ). Este asa cum ati mentionat , venit ASIMILAT salariului (nu salariu). Desigur diurna impozabila este trecuta prin toate cotele , dar nu ar trebui sa se regaseasca in restul de plata.

Va multumesc !

ciotlausi
Mesaje: 15
Membru din: Mie Noi 27, 2019 10:22 am

Re: d 112 diurna

#7 Mesaj de ciotlausi »

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati daca se poate. In luna ianuarie cum se declara diurna? Se declara Diurna pt luna ianuarie care s-a platit in ianuarie sau daca am platit-o in februarie declaram diurna pt ianuarie platita in februarie?
In introdus in Meniul Diurne si diurna in eur si in ron pt ianuarie, dar in 112 nu imi aduce nimic. Se poate trece manual in declaratie? La fel cum am vazut ca a mai scris cineva am si lei si eur, la eur nu face calcul valoare EUR * Curs.

Daca trec manual in stat, diurnele nedeductibile pt luna ianuarie le trecem la Alte venitur ca sa se preia in 112 la indemnizatii delegare?
Multumesc

Avatar utilizator
septimiuv
Mesaje: 11935
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Cernica

Re: d 112 diurna

#8 Mesaj de septimiuv »

Diurna se declară când se plătește.

floreant
Mesaje: 155
Membru din: Vin Apr 29, 2011 12:34 pm

Re: d 112 diurna

#9 Mesaj de floreant »

In situatia cand diurna aferenta unui ordin de deplasare se plateste in doua luni si plata partiala nu reprezinta un numar de zile cum procedez cu inregistrarea ordinului de deplasare.
Multumesc frumos pentru ajutor

vancil
Mesaje: 75
Membru din: Mar Mar 06, 2007 12:00 am

Re: d 112 diurna

#10 Mesaj de vancil »

Art. 76. - Definirea veniturilor din salarii şi asimilate salariilor
(6) Indemnizaţiile şi orice alte sume de aceeaşi natură, impozabile, primite pe perioada delegării în altă localitate, în România şi în străinătate, se consideră venituri aferente lunii în care se aprobă decontul. Impozitul se calculează şi se reţine prin cumularea cu veniturile din salarii şi asimilate salariilor aferente lunii respective, iar plata impozitului la bugetul de stat se efectuează lunar sau trimestrial, potrivit prevederilor art. 80 şi 82, după caz.
(7) Pentru indemnizaţii şi orice alte sume de aceeaşi natură, impozabile, primite pe perioada detaşării/deplasării, potrivit prevederilor alin. (2) lit. k) -n), impozitul se calculează şi se reţine la fiecare plată, iar plata impozitului la bugetul de stat se efectuează lunar sau trimestrial, potrivit prevederilor art. 80 şi 82, după caz.

(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică şi următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
k) indemnizaţia de delegare, indemnizaţia de detaşare, inclusiv indemnizaţia specifică detaşării transnaţionale, prestaţiile suplimentare primite de lucrătorii mobili prevăzuţi în Hotărârea Guvernului nr. 38/2008 privind organizarea timpului de muncă al persoanelor care efectuează activităţi mobile de transport rutier, cu modificările ulterioare, precum şi orice alte sume de aceeaşi natură, altele decât cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare, primite de salariaţi potrivit legislaţiei în materie, pe perioada desfăşurării activităţii în altă localitate, în ţară sau în străinătate, în interesul serviciului, pentru partea care depăşeşte plafonul neimpozabil stabilit astfel:A fost respinsă pronunţarea unei hotărâri prealabile prin Decizie 74/2021 la 13/12/2021.A se vedea şi Lege 72/2022.03/04/2022 - litera a fost modificată prin Lege 72/2022A se vedea şi Ordonanţă 16/2022.01/01/2023 - litera a fost modificată prin Ordonanţă 16/2022
(i) în ţară, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizaţie, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităţilor şi instituţiilor publice, în limita a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat;
(ii) în străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat.
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează prin raportarea celor 3 salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare/detaşare/desfăşurare a activităţii în altă localitate, în ţară sau în străinătate;
k1) prestaţiile suplimentare primite de salariaţi în baza clauzei de mobilitate potrivit legii, altele decât cele prevăzute la alin. (2) lit. k), pentru partea care depăşeşte limitele prevăzute la alin. (41) lit. a);A se vedea şi Ordonanţă 16/2022.01/01/2023 - litera a fost introdusă prin Ordonanţă 16/2022.
l) indemnizaţiile şi orice alte sume de aceeaşi natură, altele decât cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare, primite de salariaţii care au stabilite raporturi de muncă cu angajatori nerezidenţi, pe perioada delegării/detaşării, după caz, în România, în interesul serviciului, pentru partea care depăşeşte plafonul neimpozabil stabilit la nivelul legal pentru diurna acordată personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, prin hotărâre a Guvernului, corespunzător ţării de rezidenţă a angajatorului nerezident de care ar beneficia personalul din instituţiile publice din România dacă s-ar deplasa în ţara respectivă;
m) indemnizațiile și orice alte sume de aceeași natură, altele decât cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport și cazare primite pe perioada deplasării în altă localitate, în țară și în străinătate, în interesul desfășurării activității, astfel cum este prevăzut în raportul juridic, de către administratorii stabiliți potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat, de către directorii care își desfășoară activitatea în baza contractului de mandat potrivit legii, de către membrii directoratului de la societățile administrate în sistem dualist și ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, precum și de către manageri, în baza contractului de management prevăzut de lege, pentru partea care depășește plafonul neimpozabil stabilit astfel:A se vedea şi Lege 72/2022.03/04/2022 - litera a fost modificată prin Lege 72/2022
(i) în ţară, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizaţie, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităţilor şi instituţiilor publice, în limita a 3 remuneraţii prevăzute în raportul juridic;
(ii) în străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a 3 remuneraţii prevăzute în raportul juridic.
Plafonul aferent valorii a 3 remunerații prevăzute în raportul juridic se calculează prin raportarea celor 3 remunerații la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada deplasării;
n) indemnizațiile și orice alte sume de aceeași natură, altele decât cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport și cazare, primite pe perioada deplasării în România, în interesul desfășurării activității, de către administratori sau directori, care au raporturi juridice stabilite cu entități nerezidente, astfel cum este prevăzut în raporturile juridice respective, pentru partea care depășește plafonul neimpozabil stabilit la nivelul legal pentru diurna acordată personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, prin hotărâre a Guvernului, corespunzător țării de rezidență a entității nerezidente de care ar beneficia personalul din instituțiile publice din România dacă s-ar deplasa în țara respectivă;

Pe perioada delegarii se aplica prevederile de la pct. (6) art. 76 si pe perioada detaşării/deplasării se aplica prevederile de la pct. (7) art. 76. Eu asa inteleg.

ganeam951
Mesaje: 491
Membru din: Mie Aug 15, 2007 12:00 am

Re: d 112 diurna

#11 Mesaj de ganeam951 »

ok, dar cum interpretezi indemnizatii PRIMITE?

tudosien
Mesaje: 504
Membru din: Joi Sep 11, 2008 12:00 am

Re: d 112 diurna

#12 Mesaj de tudosien »

"Diurna se declara cand se plateste" zice @septimiuv. Firma transport international care lucreaza cu case de expeditie din UE. Fiecare sofer are un card al firmei care se incarca cu bani periodic. Ei cheltuie/retrag de pe card iar cand se intorc din delegatie(care se intinde pe mai mult de o luna) se trage linie si se calculeaza diurna urmand a se regulariza decontul. Momentul declararii/platii diurnei il consider la aprobarea decontului cand se calculeaza diurna ca altfel n-am cum. Cand sunt sume trase din card eu n-am de unde sa stiu daca ele sunt parte din diurna sau doar acopera cheltuieli pana cand nu primesc decontul cu documentele justificative. Interesant cum o sa operez astea in "DIURNE" in Saga.

ganeam951
Mesaje: 491
Membru din: Mie Aug 15, 2007 12:00 am

Re: d 112 diurna

#13 Mesaj de ganeam951 »

intrebarea mea era retorica. De fapt argumentam ce scrie Septimiu mai sus.

tudosien
Mesaje: 504
Membru din: Joi Sep 11, 2008 12:00 am

Re: d 112 diurna

#14 Mesaj de tudosien »

A mea n-a fost intrebare. Eu argumentam cum as face eu.

Scrie răspuns