Monografie contabila

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
dascalue313

Monografie contabila

#1 Mesaj de dascalue313 »

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu monografia contabila pentru un credit luat de o societate, de la un IFN si pentru care dobanda si comionul se capitalizeaza.
Va multumesc!

chirigiui509

Re: Monografie contabila

#2 Mesaj de chirigiui509 »

Prin capitalizarea dobânzii și a comisionului (în cazului unui credit) ce ar trebui să înțelegem mai exact?
La calculul graficului de plată (scadențar [...]) accesoriile contractului (comisioane și speze) au fost introduse în baza de calcul a capitalului împrumutat și ulterior s-au aplicat (calculat) anuități constante?
Pentru a răspunde întrebării dumneavoastră este nevoie de oferta financiară agreată (și aici nu mă refer la valorile exacte, cu privire la care pot să existe elemente de confidențialitate).
Monografia contabilă la care faceți referire trebuie să țină seama și de tratamentul fiscal al (deductibilității) accesoriilor respectiv de recunoașterea distinctă a principalului în raport cu accesoriile.
Atenție! Atunci când vorbim de dobânda capitalizată (dobândă compusă [note doctrinare]) facem referire (de regulă) la calculul de randament al unui plasament. ...sau poate că n-am înțeles eu corect întrebarea și explicațiile ei.

gheorghei642

Re: Monografie contabila

#3 Mesaj de gheorghei642 »

dascalue213: Cand dobanda se capitalizeaza, inseamna ca firma nu inregistreaza cheltuieli cu dobanzile, respectiv nota 666 = 5121.
In baza prevederilor OMFP 1802/2014, societatea trebuie sa inregistreze lunar transferul dobanzii lunare in contul creditului, prin nota: 1682 = 1621.
Daca nu s-a facut aceasta inregistrare contabila, lunar, o faceti la 31 decembrie, cu explicatie pentru care perioada este dobanda inregistrata in decembrie.

Scrie răspuns