Buna colegi,
Va rog mult ajutor!
Pentru o firma care a fost platitoare de tva la incasare si care nu a avut activitate 6 luni i s-a retras tva din oficiu in anul 2022.
In septembrie 2023 firma a avut 2 facturi de achizitie si in noiembrie 2023 a avut factura de vanzare m fix si facturi de achizitie.
Am depus 700 pt redobandire tva si mi se cere sa depun declaratia 311.
Nu ma descurc cu aceasta declaratie.
trebuie sa colectez tva pt facturile din sept si noiembrie atat pt achizitii cat si pt vanzare si sa platesc tva la stat?
Va rog mult sa ma ajutati!
Multumesc mult
Rog ajutor: declaratia 311
Re: Rog ajutor: declaratia 311
Eu nu am avut asemenea cazuri, dar, din ce am citit am inteles ca pe perioada cat ai TVA-ul anulat nu ai voie sa deduci TVA-ul : deci lucrezi facturile de la furnizori cu TVA-ul inclus in cls3/6.
Facturile de vanzare catre clienti se emit cu TVA dar in loc de 4427 ai cont 446 (TVA colectata analitic distinct) si scrii la rubrica de TVA "TVA anulat cf..." - adica nici ei nu deduc TVA-ul de pe facturile tale. Suma din 446 o inregistrezi ca TVA colectat si il declari prin D311 si il platesti la stat.
Dupa recuperarea codului de TVA:
- pt.fc.de la furnizori pt.care nu ai dedus TVA-ul faci NC manuale cls3/6 = 401 cu minus si 4426=401 cu plus - deci repui TVA-ul pe care acum il deduci.
- intocmesti fc.catre clienti cu minus, apoi cu plus, urmand ca acestia sa-si recupereze TVA-ul pentru facturile emise si trimise pe perioada cat ai avut TVA-ul anulat.
Facturile de vanzare catre clienti se emit cu TVA dar in loc de 4427 ai cont 446 (TVA colectata analitic distinct) si scrii la rubrica de TVA "TVA anulat cf..." - adica nici ei nu deduc TVA-ul de pe facturile tale. Suma din 446 o inregistrezi ca TVA colectat si il declari prin D311 si il platesti la stat.
Dupa recuperarea codului de TVA:
- pt.fc.de la furnizori pt.care nu ai dedus TVA-ul faci NC manuale cls3/6 = 401 cu minus si 4426=401 cu plus - deci repui TVA-ul pe care acum il deduci.
- intocmesti fc.catre clienti cu minus, apoi cu plus, urmand ca acestia sa-si recupereze TVA-ul pentru facturile emise si trimise pe perioada cat ai avut TVA-ul anulat.
-
Multumesc foarte mult pentru ajutor!
Vad in declaratia 311 ca am rand si pt achizitii, declar si chizitiile si platesc tvA pt acestea? Am platit tva furnizorului de la care am achizitionat....
scuza-mi, te rog mult, ignoranta....
Rog mult sa ma ajutati cu aceasta nelamurire, declar in 311 si facturile de achizitii pt care nu am dedus tva?
Nu inteleg aici, ma incarc cu datorie la stat tva pentru achizitii?
Multumesc
Vad in declaratia 311 ca am rand si pt achizitii, declar si chizitiile si platesc tvA pt acestea? Am platit tva furnizorului de la care am achizitionat....
scuza-mi, te rog mult, ignoranta....
Rog mult sa ma ajutati cu aceasta nelamurire, declar in 311 si facturile de achizitii pt care nu am dedus tva?
Nu inteleg aici, ma incarc cu datorie la stat tva pentru achizitii?
Multumesc
La achizitii scrii valoarea totala a facturilor de la furnizori (in care e inclus TVA-ul pe care nu il deduci) si la TVA scrii zero - nu platesti acel TVA.
-
multumesc foarte mult!