Salutare, va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie, o firma din Romania platitoare de tva cumpara marfa din Italia(cu taxare inversa) si face export in tari din fostul bloc Urss. Marfa nu ajunge in Romania ci pleaca direct din Italia spre export, firma din Romania zice ca transportul este in sarcina firmei din Italia firma din Romania doar plateste marfa din Italia si incaseaza de la clientul din afara UE. Problema mea e ca nu inteleg documentele vamale, in sensul ca nu vad pe nici un document stampila vamii de iesire din UE. Firma din Romania spune ca se aplica un sistem online prin formularul IE599 si in situatia asta nu e nevoie sa apara pe documetele de export stampila vamii de unde se iese din UE. E adevarat? Frica mea e sa nu fie niste tranzactii fictive.
Mulțumesc mult.
Situatie delicata export marfa
Re: Situatie delicata export marfa
Trebuie să existe CMR și formular T1. Și declarație vamală.
Astea sunt obligatorii. Că nu e ștampilat, nu știu ce să zic, dar documentele generate electronic în general sunt cel puțin semnate digital.
Astea sunt obligatorii. Că nu e ștampilat, nu știu ce să zic, dar documentele generate electronic în general sunt cel puțin semnate digital.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Dar de formularul asta IE-599 stiti ceva? Ce este? Este acest formular o justificare ca marfa a parasit UE?
-
Mesaj IE-599 – este un mesaj care confirmă plecarea mărfurilor de pe teritoriul vamal al UE. Este cel mai important document si in acelasi timp baza prin care se poate aplica cota de TVA de 0% la exportul de marfa in strainatate in afara UE. Acest document se emite în format electronic și livrat în format XML pe adresa de e-mail a persoanei care care declară mărfurile pentru procedura de export respectivă. Aceasta este Agenția vamală prin care transportul este plasat sub procedura de export la biroul vamal. Mesajul IE-599 este apoi transmis electronic (e-mail) clientului.
Mesajul IE-599 este generat de Sistemul Automat de Export (AES) și se aplică numai pentru gestionarea exportului de mărfuri în afara UE.
Mesajul IE-599 este generat de Sistemul Automat de Export (AES) și se aplică numai pentru gestionarea exportului de mărfuri în afara UE.