Achizitie curs video spre vanzare

dumiter

Achizitie curs video spre vanzare

#1 Mesaj de dumiter »

Salutare, spuneti-mi va rog ce varianta de vanzare a unui curs video sunt in urmatoarea situatie: o societate doreste sa preia un curs video produs de o alta societate, pe care sa il vanda, e viabila sitautia in care societatea care preia cursul il cumpara printr-un contract in care se cedeaza drepturile de autor iar apoi il revinde. In cazul asta cum se înregistrează in contabilitate, ca si marfa?
Ce alte variante ar mai fi? O varianta in care societatea ce il preia ar plati un comision la fiecare vanzare, cum se înregistrează in contabilitate?
Mulțumesc mult.

tomac

Re: Achizitie curs video spre vanzare

#2 Mesaj de tomac »

Nu este marfă. Este un drept de utilizare. Ar fi marfă dacă acel curs ar fi înregistrat pe un suport magnetic (DVD sau Blue-ray de exemplu) și s-ar vinde acele bunuri.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

dumiter

#3 Mesaj de dumiter »

Si preluarea cursului ca si "drept de utilizare" cum se înregistrează in contabilitate?

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Depinde. Depinde de actul de cumpărare și cum plătește creatorului acelui curs cel care îl va vinde. Depinde ce-i plătește, de câte ori, etc.
Dacă e o singură plată făcută de firmă și plata îi dă drept de a vinde acel bun, este vorba de o imobilizare necorporală. Dacă pentru a-l revinde va fi necesar ca vânzătorul cursului să achite creatorului acestuia un tarif, atunci plata lui va fi cheltuială.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns