produse fara factura de achizitie

enachef806

produse fara factura de achizitie

#1 Mesaj de enachef806 »

Buna ziua!
Cum pot sa vand prin intermediul unui PFA (abia infiintat) diverse produse "adunate" ca persoana fizica in decursul anilor (obiecte decorative, componente pt gablonturi, pietre naturale, produse second-hand,etc)? Cele mai multe sunt cumparate de pe Aliexpress sau Ebay acum cca 15 ani (cand nu se trimitea nicio factura). Practic, tot ce am in casa si nu-mi mai sunt necesare.
Ca sa nu fiu acuzata de evaziune, m-am gandit sa platesc impozit la valoarea de vanzare, fara sa scad o valoare de achizitie. Este posibil?
Cum as putea sa le introduc in gestiune la valoare 0? Este obligatoriu sa tin gestiune in aceasta situatie?
Multumesc!

herganiec

Re: produse fara factura de achizitie

#2 Mesaj de herganiec »

Este posibil să vinzi produsele respective prin intermediul PFA-ului, chiar dacă nu ai documentele de achiziție, însă este obligatoriu să le introduci în gestiune și să plătești impozit pe valoarea de vânzare. Alegerea valorii de intrare ca fiind 0 lei este permisă, dar trebuie să fii pregătită să justifici acest lucru printr-o declarație pe propria răspundere.
Declarația pe propria răspundere și Procesul-verbal de introducere în gestiune.
ex.
1.DECLARAȚIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE
Subsemnatul(a), ..................................................., domiciliat(ă) în .............................................., posesor/posesoare al/a CI seria ........... nr. ..........., CNP ............................................, în calitate de titular al PFA-ului ............................................, declar pe propria răspundere următoarele:

Produsele descrise mai jos provin din achiziții personale realizate anterior înființării PFA-ului, fără documente justificative.
Produsele respective sunt în stare de funcționare și sunt valorificate în cadrul activității economice desfășurate de PFA-ul meu.
Descrierea produselor:
Obiecte decorative: ............. (ex. 50 bucăți, achiziționate aproximativ în perioada 2005-2010);
Pietre naturale: ............... (ex. 30 bucăți, achiziționate aproximativ în perioada 2010-2012);
Produse second-hand: ........... (ex. diverse articole de uz casnic, în cantitate de .... bucăți, achiziționate aproximativ între anii 2005-2015).
Declar că aceste produse au fost dobândite legal și că nu dețin documente de achiziție pentru acestea. Acestea vor fi introduse în gestiunea PFA-ului la valoare 0 lei.

Mă angajez să suport consecințele legale în cazul în care cele declarate mai sus se dovedesc a fi false.

Data: .....................
Semnătura: ............................................

exemplu
2.PROCES-VERBAL DE INTRODUCERE ÎN GESTIUNE
Nr. ........... / Data: .....................

Subsemnatul(a), ..................................................., în calitate de titular al PFA-ului ............................................, procedez la introducerea în gestiunea PFA-ului a următoarelor produse, provenite din stocuri personale, fără documente justificative:

Nr. crt. Descriere produs Cantitate Valoare unitară (lei) Valoare totală (lei)
1 Obiecte decorative XX bucăți 0,00 0,00
2 Pietre naturale XX bucăți 0,00 0,00
3 Produse second-hand XX bucăți 0,00 0,00
Produsele descrise mai sus sunt introduse în gestiunea PFA-ului pentru a fi valorificate în cadrul activității economice. Valoarea de intrare a acestor produse este stabilită la 0 lei, în lipsa documentelor justificative.

Prezentul proces-verbal a fost întocmit în conformitate cu legislația în vigoare și va fi anexat la evidența contabilă a PFA-ului.

Semnătura: .............................................
Nume: ...................................................
Data: ....................................................
sper sa te ajute.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

enachef806

Re: produse fara factura de achizitie

#3 Mesaj de enachef806 »

Multumesc mult pt promptitudine, acuratetea raspunsului si modelele de declaratie si proces verbal. Toate cele bune va doresc!

Scrie răspuns