Spor sarbatoare legala

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
garbauc

Spor sarbatoare legala

#1 Mesaj de garbauc »

Buna ziua,

Caz concret luna decembrie (160 ore lucratoare):
1. angajatul X cu norma intreaga si program inegal (de la 07 la 19 si de la 19 la 07) are lucrate 160 de ore in luna, insa 12 ore sunt lucrate in data de 01.12 si 12 ore pe data de 26.12.2024;
2. angajatul Y cu timp partial si program inegal (20 ore/saptamana) are lucrate 80 de ore in luna, insa 12 ore sunt lucrate pe data de 25.12.2024.

Intrucat nu primesc/nu vor primi zile libere datorita specificului activitatii trebuie sa le platesc un spor pentru zilele lucrate in sarbatoare legala de 100%.
Avand in vedere ca orele lucrate in aceste zile nu reprezinta ore suplimentare intrucat ei si-au facut norma, si mai mult, angajatul cu tmp partial nu are voie sa efectueze ore suplimentare, exista posibilitatea de a configura si aplica in SAGA sporul acordat salariatilor pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, si pentru care nu primesc liber, astfel incat in statul de plata sporul respectiv sa nu apara la rubrica "ore suplimentare"?
Mentionez ca in luna noiembrie am avut control de la ITM si s-au legat de acest aspect.
Multumesc!

tomac

Re: Spor sarbatoare legala

#2 Mesaj de tomac »

Nu aveți de ce să plătiți ceva suplimentar. Au lucrat fix cât le era norma. Doar dacă la primul caz avea mai mult de 160 ore lucrate li se plătea o indemnizație suplimentară.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

garbauc

#3 Mesaj de garbauc »

Asa e, si-au facut norma, insa pentru faptul ca au lucrat si in zilele de Sarbataore Legala si nu vor primi liber in urmatoarele 30 de zile, nu trebuie sa le platim un spor de 100% conform art. 142 alin. 2 din Codul Muncii?

herganiec

#4 Mesaj de herganiec »

codul muncii Repausuri periodice - Sărbătorile legale -
Art. 142. -
(1) Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 140, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

garbauc

#5 Mesaj de garbauc »

In concluzie se da, asa cum am spus eu, un spor pentru zilele lucrate in zilele de sarbatoare legala, nu?
In aceasta situatie cum pot sa il evidentiez in SAGA astfel incat sa nu apara la ore suplimentare pentru ca de fapt nu sunt ore suplimentare.

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Puteți să-l treceți la ore suplimentare, dar cu 100%.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

garbauc

#7 Mesaj de garbauc »

Tocmai asta vroiam sa evit pentru ca inspectorii ITM au spus (la control) ca nu este corect sa il trec la rubrica ore suplimentare.
Din pacate nu am gasit o alta varianta astfel incat sa duca sporul de 100% in rubrica de sporuri, si nu in cea de ore suplimentare.
Poate are cineva o alta idee cum s-ar putea face....

stoiaa

Crreare PDF emitere facturi in SPV

#8 Mesaj de stoiaa »

Buna ziua
Va rog sa ma ajutati cu o nelamurire. De ce la transmiterea facturilor in SPV , in SAGA PS-EFACTURI nu regasesc salvate decat cele 2 forme de xml iar PDF-ul nu mi-l salveaza. Trebuie sa mai fac eu ceva?

herganiec

#9 Mesaj de herganiec »

stoiaa nu trebuie nimic făcut. Dacă te poziționezi pe una din facturi și apesși in dreapta sus pe un simbol o să se deschidă factura și .pdf.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

Scrie răspuns