marfa expirata
marfa expirata
Buna ziua ,
va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta
Societate platitoare de tva ( la plata) are marfa expirata din punct de vedere calitativ si termen .
S-a facut proces verbal de constatare . Nu exista dovada distrugere .( Bere, suc, cornuri, etc-expirate - la tomberon ) . Cote tva 19 si 9% pe gestiuni diferite , am fise ptr fiecare produs- cantitativ valoric)
Nota contabila pentru scoatere din gestiune marfa
% 371 = 142 lei
607 = 53,09 lei
378 = 66,24 lei
4428 = 22,67
Am calculat tva dedus la momentul achizitiei pentru produsele care au exirat acum si am facut nc :
635 = 4426 10,09 lei ( ca sa pot ajusta tva in D300)
Codul fiscal spune ca trebuie ajustat tva-ul si evidentiat in decontul tva ( d300) la pozitia regularizari , dat totodata spune ca se va evidentia si prin jurnalul de cumparari/vanzari . Nu am putut face acest lucru in saga negasind nici o modalitate .( exista ?)
Trec in decont suma de 10,09 lei cu semnul minus , astfel incat va creste tva-ul de plata datorat in luna cu suma de 10 lei .
Am procedat corect ? A avut cineva acesta speta ? Astept raspuns si observatii si corectii . Multumesc frumos .
va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta
Societate platitoare de tva ( la plata) are marfa expirata din punct de vedere calitativ si termen .
S-a facut proces verbal de constatare . Nu exista dovada distrugere .( Bere, suc, cornuri, etc-expirate - la tomberon ) . Cote tva 19 si 9% pe gestiuni diferite , am fise ptr fiecare produs- cantitativ valoric)
Nota contabila pentru scoatere din gestiune marfa
% 371 = 142 lei
607 = 53,09 lei
378 = 66,24 lei
4428 = 22,67
Am calculat tva dedus la momentul achizitiei pentru produsele care au exirat acum si am facut nc :
635 = 4426 10,09 lei ( ca sa pot ajusta tva in D300)
Codul fiscal spune ca trebuie ajustat tva-ul si evidentiat in decontul tva ( d300) la pozitia regularizari , dat totodata spune ca se va evidentia si prin jurnalul de cumparari/vanzari . Nu am putut face acest lucru in saga negasind nici o modalitate .( exista ?)
Trec in decont suma de 10,09 lei cu semnul minus , astfel incat va creste tva-ul de plata datorat in luna cu suma de 10 lei .
Am procedat corect ? A avut cineva acesta speta ? Astept raspuns si observatii si corectii . Multumesc frumos .
-
Re: marfa expirata
Da. Si suma din 607 este deductibila sau nu?
Codul fiscal spune ca este deductibila doar daca exista dovada distrugerii (prin documente)
Eu nu am dovada distrugerii, am aruncat la tomberon efectiv marfa expirata .
Concluzia ar fi ca nu e deductibila fiscal. Ce mai am de facut in cazul acesta? Nu stiu...va rog sa imi spuneti.
Societatea e micro cu impozit pe venit
1%
1%
Nu se trece ajustarea de TVA în regularizări și nici în jurnale.
Pierderea dreptului de deducere se reflectă direct în decont. În sensul că valoarea de la rd.32 e mai mică față de cea de la rd.31 cu tot acel TVA pentru care se pierde dreptul de deducere.
Despre deductibilitate de cheltuieli nu are sens discuția la plătitori de impozit pe venit.
Pierderea dreptului de deducere se reflectă direct în decont. În sensul că valoarea de la rd.32 e mai mică față de cea de la rd.31 cu tot acel TVA pentru care se pierde dreptul de deducere.
Despre deductibilitate de cheltuieli nu are sens discuția la plătitori de impozit pe venit.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Va multumesc pentru raspuns dl Tomac.tomac scrie: ↑Mie Oct 05, 2022 6:32 pm Nu se trece ajustarea de TVA în regularizări și nici în jurnale.
Am verificat daca constituind manual 635 = 4426 cu tva aferent adica 63 lei , se preia automat in d 300 .
Dar nu . Se preia doar ceea ce a fost intodus prin intrari , respectiv sumele cu 50% deductibilitate carburanti .
In fisa contului 4426 am evidentiate sumele pentru tva nedeductibil de la carburanti 395 lei +63 lei de la tva-ul introdus prin nota 635=4426 Total = 458 lei
Randul 32 din decont imi reflecta mai putin fata de randul 31 doar cu suma aferenta carburantilor adica 395 lei .
Sa modific manual in decont la randul 32 cu suma corecta , astfel incat diferenta dintre randul 31 si 32 sa fie 458 lei ( creditul din luna a lui 4426 )?
Da, se modifică manual.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
]BUNA ZIUA!
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta,
Un magazin alimentar platitor de tva nu a inregistrat nici o scadere in contabilitate a marfii expirate,doar a scazut marfa pe inventar.In perioada 2021-2023 a fost platitor de impozit pe micro 1%,din anul 2024 este platitor de impozit pe profit.
in perioada 2021-2023 a expirat marfa in valoare totala de 21832 lei iar in anul 2024 de 3705 lei.Rulajul cifrei de afaceri pe o luna este de aproximativ 120000 lei.
Nu stiu cum sa rezolv problema!
Va multumesc!
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta,
Un magazin alimentar platitor de tva nu a inregistrat nici o scadere in contabilitate a marfii expirate,doar a scazut marfa pe inventar.In perioada 2021-2023 a fost platitor de impozit pe micro 1%,din anul 2024 este platitor de impozit pe profit.
in perioada 2021-2023 a expirat marfa in valoare totala de 21832 lei iar in anul 2024 de 3705 lei.Rulajul cifrei de afaceri pe o luna este de aproximativ 120000 lei.
Nu stiu cum sa rezolv problema!
Va multumesc!
- balazse246
Ce nu stii cum sa rezolvi, fii mai explicit?
nu stiu ce note contabile sa fac,
sunt si limite de perisabilitate
este deductibila pierderea sau nu in situatia data?
sunt si limite de perisabilitate
este deductibila pierderea sau nu in situatia data?
- balazse246
Daca le operezi prin "operatii speciale" nu mai este nevoie de nota contabila.
Persibailitate este deducitibil limitat.
Persibailitate este deducitibil limitat.