Dimensiune baza de date

Retea, baze de date, salvari, restaurari etc.
micleac890

Dimensiune baza de date

#1 Mesaj de micleac890 »

Bună ziua
Înainte de trecerea la sistemul client server, baza de date la o firmă era de 6,19 MB (varianta cu 326 de fișiere) - versiune Saga C 3.0.581.
După trecerea la sistemul client server dimensiunea bazei de date a crescut la 19.428 kB (varianta cont_baza.fdb) - versiune Saga C 3.0.583.
După actualizarea la versiunea Saga C 3.0.585 dimensiunea bazei de date a crescut la 33.028 kB, fără să înregistrez nicio o altă operațiune.

Am încercat salvare bază de date, restaurare în speranța că voi putea comprima în vreun fel baza de date.

Există vreo posibilitate de comprimare a bazei de date?

Din motive de back-up, m-ar interesa foarte mult păstrarea bazei de date la o dimensiune care să nu crească cu 70% după fiecare actualizare.

Mulțumesc

ps.
Dacă fac actualizare de la 581 la 585 și fac trecerea la sistem client server, baza de date e 30.852 kB. cu exact aceleași operațiuni ca în varianta 585 cu dimensiunea 33.028 kB.
Când apar diferențe aleatorii, îmi dă modul de lucru peste cap.

ionpaturca

Re: Dimensiune baza de date

#2 Mesaj de ionpaturca »

Sfat:
Aveti deja (sau ati facut deja) o salvare a bazei de date mai vechi
Stergeti-o din director (dupa ce ati salvat-o pe undeva)
Mergeti pe calea:
C:\SAGA C.3.0\salv_bd (la mine SAGA a fost instalata in discul "C"); aplicatia sa nu fie deschisa
Intrati in _salv_bd
Selectati tot ceea ce este acolo.
Dati: delete sau stergere
Intrati in SAGA si mergeti la Administratrare--->intretinere BD---->si alegeti "salveaza datele pentru toate firmele" si apoi START.
Veti avea o baza de date mai "mica"
:)

micleac890

#3 Mesaj de micleac890 »

Când am făcut actualizarea, folderul salv_bd era șters complet. Soluția indicată de dumneavoastră am aplicat-o și înainte să postez problema. Am mai aplicat-o și acum și niciun rezultat. Din ce am mai găsit pe net, firebird nu are o funcție la fel de intuitivă ca în fox, unde dădeam Pack pentru compactarea bazei. Are gbak, dar trebuie să-i dau de capăt. Dar acest lucru, ar fi trebuit să fie nativ în saga. În varianta cu 326 de fișiere, când arhivam și selectam reparare baza de date, compactarea bazelor de date se făcea automat, nu trebuia să deschid fișierele cu aplicații terțe pentru golirea informației inutile.

ciucam288

#4 Mesaj de ciucam288 »

Da de ceva vreme clona.fdb se dubleaza la reactualizare, de la 17Mb cat este inital, ajunge la 30 - 31 Mb. Automat cea mai mica baza de date va avea la fel de la 31 Mb in sus. Si la sute de societati... si la fiecare actualizare... se mananca "mult" spatiu. Acest "mult spatiu" este totui subiectiv, eu personal inca nu am vazut baze curente de lucru sa depaseasca un Gb. Dar e adevarat ca backup-urile incep sa devina mai mari, si nu spatiu este prioritar ci timpul de copiere. De aici si timpul de actualizare a crescut efectiv. Probabil si in cloud pe sagaweb.

micleac890

#5 Mesaj de micleac890 »

Spațiul ocupat a crescut în medie de 3,2 ori. Cel mai mult a crescut de 16,3 ori la o firmă la care am doar niște facturi emise. La următoarea actualizare, ce fac dacă se dublează iar dimensiunea bazei de date?

ciucam288

#6 Mesaj de ciucam288 »

Initial si eu eram cumva suparat pe lipsa de optimizare si am numit programul ca pare o carpeala (s-a suparat domnu' Toma :) ), dar defapt fiscalitatea e o carpeala. Asa ca ne adaptam, facem mai mult loc, estimam timpii de backup si copiere in functie de hardware-ul disponibil, programam si automatizam.

micleac890

#7 Mesaj de micleac890 »

Test nou
Firmă nouă în versiunea 583: 16.980 kB
Frimă nouă în versiunea 585: 16.980 kB
Firmă nouă actualizată de la v. 583 la v. 585: 30.852 kB
Firmă nouă actualizată de la v. 583 la v. 584 apoi la v. 585: 30.852 kB
Firmă nouă actualizată de la v. 583 la v. 584: 30.852 kB

fără nicio înregistrare, doar validare

pe de altă parte, folderul clona a rămas neschimbat 1.990.773 b

ciucam288

#8 Mesaj de ciucam288 »

Folderul clona este cel cu bazele vechi foxpro. Cred ca nu va dispare pentru ca e folosit pentru actualizarile si conversia automata a arhivelor vechi. Matrita structura in firebird este Clona.FDB. Si acum se dubleaza in dimensiune dupa o comanda de acutalizare (u si uu sau actualizare automata). Asta inseamna ca orice firma creata dupa o actualizare, va avea dimensiuni mai mari.

micleac890

#9 Mesaj de micleac890 »

Am găsit cred o soluție. Dar care cred că trebuia să o aplic mai demult. Am schimbat proprietățile fișierului clona.fdb din Freetab. L-am făcut Read-only. În urma actualizării (de la v583 la v585) baza de date are 20.788 kB.
Nu știu de ce clona.fdb se modifică în timpul actualizării. În mod normal ar trebui să fie ca un șablon care nu se modifică.

E o cârpeală, pentru că ideal ar fi fost ca dimensiunea fișierului să nu se modifice decât la nivel de 1-2kB. Dar tot nu e variația mare inițială

După părerea mea, e o problemă de optimizare a programului care trebuia/trebuie rezolvată de furnizor.

ciucam288

#10 Mesaj de ciucam288 »

Pai ar trebui sa facem la sugestii o discutie. De exemplu tot ce tine de foxpro sa faca separat o aplicatie pt. restaurari din modelul vechi, si sa puna toate resursele necesare intr-o arhiva care sa se descarce cand se initializeaza restaurarea dintr-un foxpro. Cam cum e mecanismul cu firebird cand lipseste. Defapt ar trebui fiecare modul important facut aplicatie separata fiecare cu resursele sale specifice. e-Factura, import, restaurare. Si folderul dist sa-l mute in DeclaratiiANAF.

micleac890

#11 Mesaj de micleac890 »

Am pus discuție și la sugestii.
La o altă firmă dimensiunea cont_baza.fdb nu s-a mai modificat, dacă am blocat clona.fdb. În schimb s-a blocat actualizarea bazei de date la pasul 4/6. Dar nu am întâmpinat probleme la utilizarea bazei de date în Saga.

Scrie răspuns