Un srl infiintat anul trecut in septembrie are doi asociati: un srl si o persoana fizica, fiecare cu 50%.
Din cate am citit capitalul social trebuia depus 30% in maxim 3 luni de la infiintare.
Persoana fizica a depus numerar integral partea sa de capital la data infiintari firmei (suma este mai mica de 10000 de lei).
1.Pot considera ca s-au depus legal cei 30% chiar daca a depus doar unul dintre asociati?
2.Capitalul social se poate depune numerar in casierie? (nu stiu.... sa nu fie o operatiune asimilata la "finantari" gen aport asociat/decontari asociati)
Problema e ca srl -ul a uitat sa depuna partea sa de capital social in 2024 ( si nici nu pot inregistra numerar pt ca nu are numerar in casierie plus ca a depus situatiile pe anul 2024). Srl-ul poate depune doar acum, probabil ar fi de preferat prin banca.
3. Daca srl ul depune ks prin banca, trebuie deschis cont separat pentru ks? sau face un virament in conul curent si atat?
4.In cazul in care se considera ca nu s-au respectat prevederile legale, care este consecinta?
capital social - numerar in casierie
-
Re: capital social - numerar in casierie
obligația ca un procent din capitalul social să fie vărsat într-un anumit interval de timp, nu mai e valabila Legea nr. 223/2020.
Depunerea în numerar nu este considerată o operațiune asimilată finanțărilor de tipul "aport asociat/decontări asociați", ci reprezintă vărsământul capitalului social subscris.
SRL-ul asociat poate depune partea sa de capital social prin virament bancar în contul curent al societății nu e nevoie de alt cont.. doar sa precizeze că reprezintă vărsământul capitalului social.
legislația nu prevede sancțiuni specifice pentru nedepunerea capitalului social într-un anumit termen după înființare.
Depunerea în numerar nu este considerată o operațiune asimilată finanțărilor de tipul "aport asociat/decontări asociați", ci reprezintă vărsământul capitalului social subscris.
SRL-ul asociat poate depune partea sa de capital social prin virament bancar în contul curent al societății nu e nevoie de alt cont.. doar sa precizeze că reprezintă vărsământul capitalului social.
legislația nu prevede sancțiuni specifice pentru nedepunerea capitalului social într-un anumit termen după înființare.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”
-
In primul rand va multumesc foarte mult pentru raspuns.
Eu am gasit in legea 31/1990 la articolul 9.1 alin(2)
Societatea cu răspundere limitată trebuie să verse 30% din valoarea capitalului social subscris nu mai târziu de 3 luni de la data înmatriculării, dar înainte de a începe operațiuni în numele societății, iar diferența de capital social subscris va fi vărsată:
a) pentru aportul în numerar, în 12 luni de la data înmatriculării
In legea mentionata de dvs. nu rezulta ca s-ar fi abrogat si acest articol.
Eu am gasit in legea 31/1990 la articolul 9.1 alin(2)
Societatea cu răspundere limitată trebuie să verse 30% din valoarea capitalului social subscris nu mai târziu de 3 luni de la data înmatriculării, dar înainte de a începe operațiuni în numele societății, iar diferența de capital social subscris va fi vărsată:
a) pentru aportul în numerar, în 12 luni de la data înmatriculării
In legea mentionata de dvs. nu rezulta ca s-ar fi abrogat si acest articol.
- balazse246
Pentru strasciuce251
Parca articolul 9 la care faci referire apare "(1) Societatea pe acțiuni", adica SA si nu SRL.
Vezi Articolul 9^1:
Parca articolul 9 la care faci referire apare "(1) Societatea pe acțiuni", adica SA si nu SRL.
Vezi Articolul 9^1:
Articolul 9^1
Societatea în nume colectiv, societatea în comandită simplă și societatea cu răspundere limitată sunt obligate să verse integral la data constituirii capitalul social subscris.
-
Legea nr.265/2022 privind registrul comertului si pentru modificarea si completarea altor acte normative cu incidente asupra inregistrarii in registrul comertului
.........
Art. 129. — Legea societăților nr. 31/1990, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.066 din 17 noiembrie 2004, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
......................
10. Articolul 9^1 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 9^1. — (1) Societatea în nume colectiv și societatea în comandită simplă sunt obligate să verse integral la constituire capitalul social subscris.
(2) Societatea cu răspundere limitată trebuie să verse 30% din valoarea capitalului social subscris nu mai târziu de 3 luni de la data înmatriculării, dar înainte de a începe operațiuni în numele societății, iar diferența de capital social subscris va fi vărsată:
a) pentru aportul în numerar, în 12 luni de la data înmatriculării;
b) pentru aportul în natură, în termen de cel mult 2 ani de la data înmatriculării.”
.........
Art. 129. — Legea societăților nr. 31/1990, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.066 din 17 noiembrie 2004, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
......................
10. Articolul 9^1 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 9^1. — (1) Societatea în nume colectiv și societatea în comandită simplă sunt obligate să verse integral la constituire capitalul social subscris.
(2) Societatea cu răspundere limitată trebuie să verse 30% din valoarea capitalului social subscris nu mai târziu de 3 luni de la data înmatriculării, dar înainte de a începe operațiuni în numele societății, iar diferența de capital social subscris va fi vărsată:
a) pentru aportul în numerar, în 12 luni de la data înmatriculării;
b) pentru aportul în natură, în termen de cel mult 2 ani de la data înmatriculării.”
- balazse246
Acum vad ca totusi strasciuce251 s-a referit la 9^1, scuze
si multumesc.

-
In concluzie...... trebuia sa depunem 30% din ks. Nu am facut asta. Care pot fi repercusiunile?