Închirieri ATV-uri

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
danciuf188

Închirieri ATV-uri

#1 Mesaj de danciuf188 »

Buna ziua.
Am un PFA cu cod Caen 7721 - Activităţi de închiriere şi leasing cu bunuri recreaţionale şi echipament sportiv, 2 ATV-uri achiziționate pe CNP și doresc să le închiriez in cadrul PFA-ului. Întrebarea este:
- prin ce tip de contract încheiat între PF și PFA îmi pot deduce cheltuielile cu reparațiile,cu combustibilul și cu amortizarea? Printr-un contract de comodat sau contract de cesiune?
Mulțumesc pentru eventuale răspunsuri!

balazse246

Re: Închirieri ATV-uri

#2 Mesaj de balazse246 »

Amortizarea, printr-un contract de vanzare-cumparare, asta daca iti va fi imobilizare.

danciuf188

#3 Mesaj de danciuf188 »

Dacă nu fac contract de vânzare -cumparare, ci un contract de cesiune, trebuie să inregistrez ATV-urile in contabilitate la imobilizări (valoarea>2500 lei) cu prețul de achiziție specificat in contract, dar la cheltuieli nedeductibile, nu ? Sau nu trebuie înregistrate?
Dacă nu le inregistrez, îmi pot deduce ulterior cheltuielile cu reparațiile, cu combustibilul și asigurarea ( desi nu știu dacă aceasta se deduce fiind ATV-ul proprietatea PF)?
Mulțumesc pentru răspuns!

balazse246

#4 Mesaj de balazse246 »

Pentru ce ai face contract de cesiune (intreb si eu asa din curiozitate)?

herganiec

#5 Mesaj de herganiec »

Dacă vrei deductibilitate totală (inclusiv amortizare) → contract de cesiune (vânzare) și înregistrare la imobilizări.
Dacă faci o cesiune, atunci cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile fiscal, pe durata de utilizare.
-dacă PFA-ul le preia prin cesiune/vânzare:
ATV-urile se înregistrează ca imobilizări corporale.
Valoarea >2.500 lei → amortizabile.
Se folosește un plan de amortizare (liniară sau degresivă), în funcție de durata estimată de utilizare.
Înregistrarea trebuie făcută în registrul de imobilizări.

Dacă nu dorești transfer de proprietate, ci doar utilizare → contract de comodat.
În baza comodatului, NU poți deduce amortizarea, dar POȚI deduce:
combustibil,reparații, RCA/CASCO, taxe de drum/ITP
Toate cheltuielile trebuie justificate ca fiind legate exclusiv de activitatea economică (închirieri etc.).
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

Scrie răspuns