Inregistrare plata in valuta autoturism second hand

doiceand

Inregistrare plata in valuta autoturism second hand

#1 Mesaj de doiceand »

Buna seara, ma poate ajuta si pe mine cineva? Am o societate la care asociatul unic a cumparat un autoturism second hand din Germania, factura a fost emisa pe societate , dar asociatul a achitat contravaloarea in euro din contul persona fara sa depuna bani in contul firmei. Cum pot sa inregistrez plata in contabilitate? Ma puteti ajuta ?

herganiec

Re: Inregistrare plata in valuta autoturism second hand

#2 Mesaj de herganiec »

Înregistrarea facturii de achiziție auto:(dacă e ste achiziție intracomunitară și ai cod valid de TVA)
2133.....404 (Mijloace de transport) valoare masina
404 = 4551 (Asociați - conturi curente) aceeasi valoare
Contul 4551 reflectă faptul că firma are o datorie față de asociat. Ulterior, poți restitui suma către asociat (prin bancă sau numerar – în limita plafonului legal).
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

doiceand

#3 Mesaj de doiceand »

Ok, multumesc mult!

pomparaus

#4 Mesaj de pomparaus »

Eu zic ca nu trebuie folosit 4551, pt.ca acest cont il folosesti cand creditezi firma, ori administratorul nu a creditat firma, ci a platit o factura din buzunarul lui, deci mai corect este 404=462.

herganiec

#5 Mesaj de herganiec »

Chiar dacă nu s-a făcut un contract de creditare, faptul că a plătit din banii personali în locul firmei, poate fi considerat o datorie a firmei față de asociat. Apoi, firma va returna suma asociatului când are fonduri, prin casierie sau bancă. Este o variantă legală și uzuală.
Aceasta este varianta pe care o propui cu 462 Este și ea corectă, dar mai potrivită când nu e vorba despre o creditare pe termen mediu/lung. Plata e ocazională sau nu vrei să o tratezi ca o creditare propriu-zisă.
Atenție: 462 este un cont temporar. Suma trebuie achitată curând, altfel ANAF poate considera că e o creditare nedeclarată și poate reîncadra.
Ambele variante sunt permise:
404 = 4551 → dacă vrei să reflectezi o creditare a firmei (cel mai curat fiscal).
404 = 462 → dacă e o plată punctuală, nerecurentă, și vrei să eviți ideea de „creditare”.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

pomparaus

#6 Mesaj de pomparaus »

@hernganiec : eu zic ca am vorbit strict pe caz, nu idei generale : are factura de la furnizor si platita de el omul cu cardul lui personal, nu de asociatul firmei. Nu e nici o creditare firma in acest caz.

Scrie răspuns