Buna ziua!
Am rugamintea sa ma ajutati cu o informatie legata de RO E-TVA, daca se poate.
Am primit zilele trecute notificare de conformare aferenta lunii mai 2025, in care este mentionat ca apar diferente la "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota de 19%", mai exact prin D300 noi am declarat TVA mai mare decat cel care apare notat in Decontul precompletat RO E-TVA.
Noi folosim doua gestiuni, o gestiune pentru un magazin unde vindem cu amanuntul (prin casa de marcat, plati numerar si card, in principal sume mai mici/plati) si o gestiune pentru vanzare din depozit, en-gros (cu plata prin cont bancar, sume mai mari/plata).
Am verificat de unde apar diferente in RO E-TVA si am ajuns la concluzia ca in decontul precompletat nu sunt luate in calcul facturile pentru marfa vanduta din depozit, cele care in E-Factura apar cu Cod tip instrument de plata - 42. Practic, au fost luate in calcul doar vanzarile prin casa de marcat, care se regasesc in Raportul extras din Sistemul informatic national RO E-CASE de marcat electronice.
Eu voi raspunde acestei notificari, voi explica situatia si de unde sunt diferentele, insa cum as putea sa procedez pe viitor astfel incat sa nu ne lovim de aceeasi situatie luna de luna cand vom primi notificari de conformare E-TVA?
Va multumesc anticipat!
Diferente in decont precompletat RO E-TVA
-
Re: Diferente in decont precompletat RO E-TVA
Nu cred ca are influenta faptul ca tu incasezi facturile prin banca. Acele facturi sunt transmise in SPV?
-
Da, toate facturile sunt transmise in SPV. Totusi, diferentele care apar in notificare reprezinta exact TVA aferenta facturilor pe care le-am incasat prin banca, deci vanzarile care nu au trecut prin casa de marcat.
Am solicitat documentele pe baza carora s-au facut verificarile E-TVA si ce mi s-a parut mie ciudat este faptul ca in rapoartele respective gasesc lista facturilor primite in SPV, insa nu si lista facturilor pe care le-am transmis noi in SPV. De aici eu deduc faptul ca s-au luat in considerare doar vanzarile prin casa de marcat. Nu imi dau seama unde este eroarea si cum as putea sa procedez astfel incat sa nu mai intampinam situatia aceasta.
Multumesc frumos!
Depinde cum ați trimis în e-factura acele facturi. Le-ați trimis ca factură - cod 380, sau ca factură pentru informații contabile - tip 751 - factură în baza bonului fiscal?
Dacă le-ați trimis ca factură emisă în baza bonului fiscal este normal să aveți diferențe dacă nu ați emis bon fiscal pentru ele. Dacă le-ați emis și trimis ca facturi normale cu cod 380, nu are relevanță modul lor de încasare, nu ar trebui să existe diferențe.
Dacă le-ați trimis ca factură emisă în baza bonului fiscal este normal să aveți diferențe dacă nu ați emis bon fiscal pentru ele. Dacă le-ați emis și trimis ca facturi normale cu cod 380, nu are relevanță modul lor de încasare, nu ar trebui să existe diferențe.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.