ajustare STOCURI

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
serbanv59

ajustare STOCURI

#1 Mesaj de serbanv59 »

Buna ziua,
Avem un control de la ANAF si nu inteleg ceva ,poate cineva a mai trecut prin asa ceva:

Firma neplat de tva are in situatia contabila sa zicem 100 lei si fizic are doar 10 lei .
Vreau sa fac ajustare pt sit marfurilor si i-am pus sa de-a o declartaie precum ca isi asuma aceasta diferenta si sunt de acord cu ajustarea si trecerea lor in 607 nedeductibil.
Daca esti neplatit de tva si faci aceste NC ce implica?
Dar,daca eram platit l afel ce implicatii sunt?
Ce poate sa faca cei de la control?

herganiec

Re: ajustare STOCURI

#2 Mesaj de herganiec »

Fiind neplătitor de TVA, nu ai ajustări de TVA de făcut
Dar chiar și așa, ANAF poate:
Să considere diferența drept venit impozabil neînregistrat (dacă nu faci ajustarea și rămâne fictiv un stoc mare)
Să considere gestiunea inexactă sau necorespunzătoare → poate da amendă contravențională conform OG 92/2003 (Codul de procedură fiscală) sau OG 28/1999 (gestionare defectuoasă, suspendarea deductibilității la calculul impozitului pe profit/micro)
DACA AI FII CU tva..
Dacă marfa lipsă nu e justificată, ANAF te obligă să ajustezi TVA-ul dedus inițial la achiziție.
Adică, va trebui să plătești TVA-ul aferent lipsurilor, cu penalități și dobânzi.
Exemplu:
Ai cumpărat marfa de 100 lei + 19 lei TVA → ai dedus cei 19 lei
Dacă marfa lipsește și nu e justificat, atunci trebuie:
să restitui TVA-ul dedus (19 lei)
să înregistrezi ajustarea: 635 (cheltuieli fiscale) = 4426 (TVA deductibil) 19 lei
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

serbanv59

Re: ajustare STOCURI

#3 Mesaj de serbanv59 »

Eu am o declaratie semnata de catre ADMINSITARTOR in care isi asuma aceste diferente dar,am trimis balanta asa ,ca sa vedem ce spun cei de la Anaf .Mi-au spus ca daca eu imi asum sa fac ajustarea insa ,am cerut putina indulgenta si in functie de ce vor face ei ,eu voi face aceste note cu 01.07 .
Am gresit oare?

Scrie răspuns