achizitie Emag
-
achizitie Emag
Firma platitoare de tva achizitioneaza de pe Emag produse in valoare de 47.66 lei. Factura este emisa de o firma din Franta, in lei, fara tva. Cum o inregistrez si ce obligatii declarative am?
Re: achizitie Emag
Aceasta este o achiziție intracomunitară de bunuri (AIC) în sensul art. 268 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.
Chiar dacă suma este mică, din punct de vedere TVA și declarații fiscale, trebuie tratată ca orice altă AIC:
cred ca e vorba de bunuri de stoc sau consumabile:
371 = 401 cu 47,66 lei (dacă e stoc)
4426 = 4427 cu TVA auto-colectat și dedus
TVA se auto-colectează și se deduce simultan, în aceeași declarație, dacă aveți drept total de deducere.
declaratii>Decontul de TVA (D300) , Declarația 390 VIES
Asigurați-vă că:
CUI-ul furnizorului este valid în VIES (verificați pe vies.europa.eu)
Factura trebuie să conțină mențiunea tipică: "livrare intracomunitară de bunuri scutită de TVA conform art. 138 din Directiva 2006/112/CE"
Chiar dacă suma este mică, din punct de vedere TVA și declarații fiscale, trebuie tratată ca orice altă AIC:
cred ca e vorba de bunuri de stoc sau consumabile:
371 = 401 cu 47,66 lei (dacă e stoc)
4426 = 4427 cu TVA auto-colectat și dedus
TVA se auto-colectează și se deduce simultan, în aceeași declarație, dacă aveți drept total de deducere.
declaratii>Decontul de TVA (D300) , Declarația 390 VIES
Asigurați-vă că:
CUI-ul furnizorului este valid în VIES (verificați pe vies.europa.eu)
Factura trebuie să conțină mențiunea tipică: "livrare intracomunitară de bunuri scutită de TVA conform art. 138 din Directiva 2006/112/CE"
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”