ref deductibilitate dobanda

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
floreant

ref deductibilitate dobanda

#1 Mesaj de floreant »

Buna ziua
Am doua societati-srl , sotii detin cate 50% din actiunii la fiecare societate.
Una din societati are credit pentru care s-a achitat dobanda in perioada ian-iunie 2025 in suma de 113000 lei.
Va rog sa-mi spuneti daca dobanda este deductibila integral.
Citesc art 40.2 CF ref deductibilitate dobanda dar nu ma pot lamuri.
Multumesc frumos pentru ajutor.

herganiec

Re: ref deductibilitate dobanda

#2 Mesaj de herganiec »

Dobânda este deductibilă integral dacă:
Societatea are doar 113.000 lei cheltuială cu dobânzile în semestrul 1 din 2025
Nu există alte dobânzi mari până la 31.12.2025
Nu sunt alte ajustări fiscale de făcut (ex. dobândă la o parte afiliată, împrumut cu dobândă peste piață etc.)
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

floreant

#3 Mesaj de floreant »

Sa inteleg ca dobanda achitata pentru un credit bancar (brd) este deductibila integral indiferent de suma?
Multumesc frumos

herganiec

#4 Mesaj de herganiec »

DA, dobânda achitată în perioada ian-iun 2025 pentru un credit bancar (de la BRD) este integral deductibilă, indiferent de sumă, cu condiția să fie aferentă unui împrumut contractat de la o instituție de credit autorizată și folosit în scopul desfășurării activității economice a firmei.
deci...
Limitarea deductibilității pentru costurile cu îndatorarea (inclusiv dobânda) prevăzută la art. 40^2 din Codul fiscal nu se aplică pentru creditele bancare obișnuite, ci pentru alte surse de creditare (ex: împrumuturi intra-grup, de la acționari sau afiliați).
Limitări apar doar la împrumuturi de la alte entități (asociați, persoane afiliate sau entități non-bancare), unde se aplică reguli stricte privind gradul de îndatorare și plafonul de deductibilitate
Pentru creditele bancare standard (BRD este instituție de credit), cheltuiala cu dobânda este deductibilă integral, astfel că suma de 113.000 lei achitată ianuarie-iunie 2025 este deductibilă fiscal.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

floreant

#5 Mesaj de floreant »

Multumesc frumos

Scrie răspuns