inlocuire piesa mijloc fix

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
hodarnaua372

inlocuire piesa mijloc fix

#1 Mesaj de hodarnaua372 »

Buna ziua!
Am inlocuit o piesa defecta a unui mijloc fix amortizat integral. E vorba de un aparat de de reglat directie a carui pret de achizitie a fost de 24.513 ron iar piesa inlocuita e destul de scumpa,4.056 ron fara tva.
Nu sunt sigura cum ar fi mai corect sa inregistrez inlocuirea unei piese vechi.
Sa o adaug la valoarea mijlocului fix si sa o amortizez? dar mijlocul fix e amortizat integral...pot sa amortizez doar piesa??? si in principiu nu se imbunatatatesc parametrii utilajului.
Pe de alta parte nu putem spune ca un utilaj valoreaza mai mult cu piesa principala noua decat cu cea veche. As putea sa inregistrez direct in 6024 "chelt. cu piesele de schimb"???

Rog indrumare!
Multumesc

herganiec

Re: inlocuire piesa mijloc fix

#2 Mesaj de herganiec »

În cazul dvs.:
piesa este înlocuită pentru menținerea funcționalității, nu pentru îmbunătățirea acesteia;
utilajul nu capătă o durată de viață semnificativ extinsă;
piesa nu este o modernizare.
Se înregistrează ca cheltuială, NU ca investiție.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

hodarnaua372

#3 Mesaj de hodarnaua372 »

Multumesc mult!

vlada719

#4 Mesaj de vlada719 »

Buna seara.
Vin si eu cu o intrebare asemanatoare si anume: la o societate care are in dotare tractoare si combine cu valoare de inventar destul de mare iar piesele de schimb depasesc cu mult valoarea de 2500 lei cum recomandati sa procedam? le dam pe cheltuiala sau marim valoarea utilajului? La felul cum se inlocuiesc daca marim valoarea mijlocului fix nici nu stiu cand se va amortiza. Hernagiec ai putea sa ma ajuti ? multumesc.

herganiec

#5 Mesaj de herganiec »

Cheltuială ..... când este vorba de întreținere, reparație sau înlocuire de piese uzate care nu aduc o îmbunătățire semnificativă mijlocului fix.
Capitalizare ..... când se face o îmbunătățire a performanței utilajului, se prelungește durata de viață, se crește capacitatea de producție, eficiența, sau alte caracteristici importante.
Dacă piesa de schimb este o înlocuire uzuală (de ex. un motor, o cutie de viteze, o pompă hidraulică etc.), chiar dacă e scumpă, se poate înregistra pe cheltuieli, în contul 611 sau 628, în funcție de natura intervenției.
Dacă înlocuirea aduce o îmbunătățire majoră (de exemplu, se instalează o cabină cu aer condiționat pe un tractor care nu avea, sau se înlocuiește motorul cu unul mai performant), atunci capitalizarea este justificată.
Nu valoarea piesei este decisivă, ci scopul și efectul economic al înlocuirii. Dacă menține funcționalitatea existentă .... cheltuială. Dacă o îmbunătățește semnificativ .... capitalizare.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

Scrie răspuns