Saga masina virtuala

Aici scriem despre SAGA WEB, oferim feed-bak despre interfață, mod de operare, etc.
iordachee575

Saga masina virtuala

#1 Mesaj de iordachee575 »

Bună ziua,

Suntem client SAGA de mai mulți ani și vă scriem în legătură cu mențiunea din versiunea 3.0.606, conform căreia aceasta este ultima versiune în care se permite activarea licențelor pe mașini virtuale sau în sesiuni de tip remote desktop.

Precizăm de la început că fiecare utilizator al programului are propria licență plătită, atât pentru server, cât și pentru fiecare stație client. Nu partajăm nicio licență între mai mulți utilizatori și nu folosim programul simultan cu aceeași licență. Am achiziționat licențe suplimentare pentru utilizatorii care se conectează doar pentru administrare, respectând clauzele.

Din acest motiv considerăm că mediul în care rulează o licență plătită, fie că este un calculator fizic, o mașină virtuală sau o conexiune de la distanță prin RDP, AnyDesk sau o soluție echivalentă, nu ar trebui să conteze. Licența este acordată unui utilizator, nu unui anumit tip de hardware. Atât timp cât fiecare utilizator are licența lui și nu există utilizare simultană, alegerea infrastructurii ține de organizarea noastră internă și nu afectează în niciun fel drepturile SAGA.

Considerăm, de asemenea, că dificultatea de a implementa și menține un mecanism de licențiere adecvat pentru mașini virtuale și acces de la distanță nu trebuie transferată către clientul final. Există soluții tehnice folosite pe scară largă de alți producători de software: licențiere pe utilizator nominal, activare legată de identificatorul unic al mașinii virtuale, limitarea sesiunilor simultane sau controlul online al numărului de activări. Proiectarea și menținerea unui astfel de mecanism este responsabilitatea furnizorului de software. Nu este corect ca clienții care și-au plătit licențele și respectă condițiile de utilizare să suporte costurile, riscurile operaționale și restricțiile generate de o problemă pe care nu au creat-o și pe care nu o pot rezolva.

Folosim aceste soluții din motive practice și legitime:

•⁠ ⁠Serverul SAGA rulează într-o mașină virtuală pentru a putea fi restaurat rapid din backup în caz de defecțiune. Un calculator fizic defect ar însemna zile de oprire, exact în perioadele de declarații.
•⁠ ⁠Accesul la server prin RDP îl folosim pentru actualizări, adăugarea de societăți și backup.
•⁠ ⁠Accesul de la distanță (RDP sau AnyDesk) permite colegilor să lucreze de acasă pe calculatorul licențiat din birou, fără ca datele contabile să părăsească biroul.
•⁠ ⁠Achiziția unui calculator fizic dedicat exclusiv pentru SAGA ar însemna costuri suplimentare cu hardware, energie și întreținere, fără niciun beneficiu pentru noi sau pentru dumneavoastră.
•⁠ ⁠Hardware Apple Silicon care permite rularea Windows ARM DOAR intr-o solutie VM - astfel masura impusa anuleaza achizitiile de hardware performant Apple si ne forteaza sa trecem la web sau la alt furnizor de software
O schimbare de acest tip, anunțată într-o notă de versiune și aplicată din versiunea imediat următoare, ne afectează direct activitatea:

•⁠ ⁠Nu putem rămâne pe versiunea actuală, deoarece actualizările legislative sunt obligatorii.
•⁠ ⁠Mutarea serverului pe hardware fizic presupune achiziție, reinstalare, migrare de date și testare, ceea ce nu se poate face peste noapte, mai ales în apropierea închiderii de an.
•⁠ ⁠Clauza 3.1.4 a fost modificată de mai multe ori în ultimul an. Am investit în licențe suplimentare pe baza unei variante care acum nu mai este valabilă.
•⁠ ⁠SAGA Web se pare ca NU este o alternativă potrivită, din motive de viteză de lucru, dependență de internet și control asupra propriilor date și backup-uri.

Vă rugăm să reconsiderați această restricție și să implementați, în locul interdicției, un mecanism de licențiere compatibil cu mașinile virtuale și accesul de la distanță, pentru clienții care au licență pentru fiecare utilizator. Până atunci, propunem revenirea la regula corectă (o licență pentru fiecare utilizator de sesiune, fără utilizare simultană). Dacă restricția se menține, solicităm cel puțin o perioadă de tranziție rezonabilă, până după depunerea situațiilor financiare anuale pe 2026.

Înțelegem preocuparea dumneavoastră privind folosirea unei licențe de către mai mulți utilizatori și o susținem. Noi însă plătim pentru fiecare utilizator și dorim să putem folosi programul plătit pe infrastructura pe care o considerăm cea mai sigură pentru datele noastre.

Vă mulțumim și așteptăm răspunsul dumneavoastră.

Cu stimă,

tobosv790

Re: Saga masina virtuala

#2 Mesaj de tobosv790 »

Scrieți la firmă, nu aici. Aici este un forum AL UTILIZATORILOR.

grigorel529

#3 Mesaj de grigorel529 »

Sustin argumentatia colegului iordachee575, sunt in aceeasi situatie, sper ca cei de la Saga sa gaseasca o solutie sa pastreze accesul la distanta licentiat si platit. Cred ca dezbaterea publica pe forum este benefica si sper ca poate aduce solutii la aceasta problema.

ciucam544

#4 Mesaj de ciucam544 »

iordachee575 scrie: ↑Mar Oct 06, 2026 3:52 pmUn calculator fizic defect ar însemna zile de oprire
Ati exagerat. Dureaza fix cat instalati windows de pe stick usb sau restore din imagine si recopiati un folder saga din backup. Mai exact un server saga poate fi instalat instant pe orice masina diponibila la indemana care are windows si retea. Chestia cu activarea licentei si actualizarea intra in vigoare doar daca nu reparati serverul original. Un server saga nu are nevie de sharing smb sau alti utilizatori creeati. Are nevoie de windows pt. firebird si un utilizator admin sa faca mentenanta si sa organizeze societatile in index. Asta oficial. Indexul insa poate fi editat si pe alt pc si rescris pe server oricand, plus folderele cu baze organizate si asociate corespunzator. Un remote screen sharing e suficient. Sfatul meu, faceti rost de un minipc si incepeti simularea in prima faza, integrand in paralel cu infrastructura deja existenta. Lasati un contact in privat si va ajut cu solutii si automatizari specifice.

Administrator

#5 Mesaj de Administrator »

Trecerea de la desktop la SAGA WEB este foarte simpla.
Licenta nu mai permite accesul prin RDP sau de pe masini virtuale de aproape un an. S-a trimis o informare pe mail cu privire la cest lucru.
In SAGA WEB este foarte putin probabil sa aveti o viteza mai mica decat pe desktop, iar securitatea si siguranta datelor este asigurata la cel mai inalte standarde.
Toata infrastructura pomenita este impresionanta, dar inutila.

Scrie răspuns