avans fara factura

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
Mesaj
Autor
ionascus
Mesaje: 215
Membru din: Sâm Iul 26, 2008 12:00 am
Localitate: Piatra Neamt
Contact:

#16 Mesaj de ionascus »

Poti sa-mi spui daca ai un raspuns scris in acest sens?
Am tot studiat acest aspect al obligatiei emiterii autofacturii pt. avansurile platite pt. achizitii intracomunitare pt care furnizorul nu emite factura de avans si nu gasesc nicaieri scris clar ca trebuie emisa autofactura desi am citit acest lucru prin diverse articole.
Poate ne ajuta domnul Tomac, v-as fi foarte recunoscatoare.

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 27465
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

#17 Mesaj de tomac »

Vedeți art.155^1 alin.1 din codul fiscal. De acolo rezultă obligația emiterii unei autofacturi, de către persoane impozabile, obligate la plata TVA conform art.151 CF, doar dacă, acestea, nu se află în posesia facturii ce atestă efectuarea AIC. Pe cale de consecință se presupune că furnizorul trebuia să întocmească factura, dar aceasta să nu fie în posesia beneficiarului, dar acesta să aibe cunoștință de întocmirea ei. Acest lucru se confirmî la alin.3 din același articol, alineat în care se spune "La primirea facturii...", adică rezultă mai mult decît clar că furnizorul trebuia să emită factură.
De asemenea înscrierea în D390 a avansurilor plătite furnizorilor din UE, se face exclusiv în baza facturilor primite de la aceștia, fiind o condiție exclusivă pentru a fi înscrise în această declarație și a fi tratate ca AIC.
Ca urmare, dacă plătiți un avans unui furnizor, din UE, pot apărea 3 situații distincte:
a. acesta să emită factură, pentru avansul respectiv, să cunoașteți acest fapt, dar să nu fiți în posesia ei, caz în care aveți oligația emiterii autofacturii
b. acesta să emită factură, pentru avansul respectiv, dar să nu cunoașteți acest fapt și logic să nu o dețineți. În acest caz, cel mai rău, aveți obligația emiterii unei autofacturi, dar din cauza lipsei de informații va apărea o decalare între ceea ce declarați în D390.
c. acesta să nu emită factură, pentru avansul respectiv,iar dumneavoastră să cunoașteți acest fapt, caz în care nu aveți oligația emiterii autofacturii.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

ionascus
Mesaje: 215
Membru din: Sâm Iul 26, 2008 12:00 am
Localitate: Piatra Neamt
Contact:

#18 Mesaj de ionascus »

Prompt ca de obicei. Multumesc.
Prezentarea celor 3 cazuri mi se pare interesanta dar totusi cred ca acestea sunt pur teoretice. Spre exemplu, la punctul a), daca am cunostinta de faptul ca factura a fost emisa atunci o cer furnizorului, nu? De ce sa mai emit autofactura?

In cazul meu furnizorul nu emite factura de avans. Daca ar fi emis factura de avans atunci cand as fi primit factura de marfa ar fi trebuit sa-mi apara pe factura avansul stornat, insa nu se intampla niciodata acest lucru.

Anul trecut am invocat faptul ca in D390 se raporteaza "sumele din facturile primite pentru plati de avansuri partiale pentru achizitii intracomunitare de bunuri". Nu zice nimic de autofacturare, ci de facturile primite.
Raspunsul dvs. a fost
tomac scrie:Autofactura ține loc de factură în acest caz, cel al achizițiilor. Dacă tu declari și el nu, nu e problema ta. Nu ai de unde să știi ce legislație are acel stat. Poate că nu-i obligă la emiterea de facturi pentru avansuri. Dvs.puneți problema ca și cum legislația din România este aplicabilă și în statul partenerului.
iar acum spuneti
tomac scrie: Pe cale de consecință se presupune că furnizorul trebuia să întocmească factura, dar aceasta să nu fie în posesia beneficiarului, dar acesta să aibe cunoștință de întocmirea ei. Acest lucru se confirmî la alin.3 din același articol, alineat în care se spune "La primirea facturii...", adică rezultă mai mult decît clar că furnizorul trebuia să emită factură.
De asemenea înscrierea în D390 a avansurilor plătite furnizorilor din UE, se face exclusiv în baza facturilor primite de la aceștia, fiind o condiție exclusivă pentru a fi înscrise în această declarație și a fi tratate ca AIC..
V-ati schimbat punctul de vedere intre timp? Intreb pt. ca pur si simplu vreau sa nu gresesc mai ales ca incepand de la anul D390 se va depune lunar, nu trimestrial, si voi avea tot mai multe astfel de cazuri. Unii spun intr-un fel, altii in alt fel.

De acord cu dvs. ca furnizorul trebuie sa emita factura pt. avansurile incasate. Acest lucru rezulta clar si din Directiva 112 unde la art. 220 se precizeaza:
"Orice persoană impozabilă se asigură că o factură este emisă fie de propria persoană sau de clientul său, fie de un terţ, în numele său şi în contul său, în următoarele cazuri:
(1) pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii pe care le-a efectuat către altă persoană impozabilă sau persoană juridică neimpozabilă;
(2) pentru livrări de bunuri prevăzute la articolul 33;
(3) pentru livrări de bunuri efectuate în conformitate cu condiţiile prevăzute la articolul 138;
(4) pentru orice avans care i-a fost plătit înainte ca una dintre livrările de bunuri prevăzute la punctele 1, 2 şi 3 să fi fost efectuată;
(5) pentru orice avans care i-a fost plătit de către altă persoană impozabilă sau persoană
juridică neimpozabilă înainte de încheierea prestării de servicii."

Dar acest lucru nu se intampla, furnizorul meu nu emite factura de avans.

Art. 155^1 din codul fiscal pervede:" Persoana impozabilă sau persoana juridică neimpozabilă, obligată la plata taxei, în condiţiile art. 150 alin. (1) lit. b) - e) şi g) şi ale art. 151, trebuie să autofactureze, până cel mai târziu în a 15-a zi lucrătoare a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei, în cazul în care persoana respectivă nu se află în posesia facturii emise de furnizor/prestator.
Art. 151 prevede "Persoana care efectuează o achiziţie intracomunitară de bunuri care este taxabilă, conform prezentului titlu, este obligată la plata taxei"

ART. 135 prevede:
(1) În cazul unei achiziţii intracomunitare de bunuri, faptul generator intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrări de bunuri similare, în statul membru în care se face achiziţia.
(2) În cazul unei achiziţii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a intervenit faptul generator
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevăzute în legislaţia altui stat membru la articolul echivalent art. 155 alin. (1), dacă aceasta este emisă înainte de cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a intervenit faptul generator.

Eu inteleg ca art. 155^1 se refera efectiv la achizitii intracomunitare de bunuri, nu si la avansurile platite pt achizitii intracomunitare.

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 27465
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

#19 Mesaj de tomac »

ionascus scrie:V-ati schimbat punctul de vedere intre timp?
De data asta am citit cu mai multă atenție :)
Și problema și legislația. Cred că nu am citit cu atenție enunțul dvs data trecută și mă gîndeam la avansurile plătite în țară.
Și iacă așa se vede că nu vă puteți baza exclusiv pe răspunsurile date de mine pe acest forum :mrgreen:

Legat de cele 3 cazuri, acestea sunt variantele posibile.

Puteți să pierdeți factura sau să vă fie trimisă prin transportator, etc. Pot exista unele situații în care chiar să nu fiți în posesia ei, chiar dacă aveți cunoștință de existența ei.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

apetrem
Mesaje: 2852
Membru din: Mar Noi 15, 2011 12:00 am
Localitate: Brasov

#20 Mesaj de apetrem »

In toate aste ar mai fi de stiut un punct de vedere: acela al partenerului.
Pentru ca este esential ca cei doi sa se inteleaga asupra datei la care intervene faptul generator
si implicit asupra datei la care se face declaratia de tva cu privire la AIC/LIC.
Fiscul face deseori astfel de verificari incrucisate.
Marian Apetre

ionascus
Mesaje: 215
Membru din: Sâm Iul 26, 2008 12:00 am
Localitate: Piatra Neamt
Contact:

#21 Mesaj de ionascus »

tomac scrie:Și iacă așa se vede că nu vă puteți baza exclusiv pe răspunsurile date de mine pe acest forum :mrgreen:
Anul trecut chiar nu m-am bazat pe raspunsurile dvs. intrucat nu am gasit vreun articol in codul fiscal care sa ma convinga ca aveti dreptate. Nu am autofacturat avansurile platite pt. care furnizorul nu a emis factura de avans.
Anul acesta in octombrie am avut iarasi un astfel de caz si iar am inceput sa sap prin legislatie, sa citesc in stanga si-n dreapta diverse pareri. Si am dat si peste un articol care m-a indus in eroare

http://www.infotva.ro/index.php?pag=a&aid=2529

Si asa am ajuns sa autofacturez niste avansuri platite in octombrie pentru care nu am primit factura de avans. Factura pentru bunuri a venit impreuna cu aceastea, avand data de noiembrie.

In urma discutiei cu dvs. si a studierii mai aprofundate a problemei, am ajuns acum la concluzia ca am gresit.

Cat despre ce spunea dl. Apetrem, nu cred ca este necesar ca "cei doi sa se inteleaga asupra datei la care intervene faptul generator si implicit asupra datei la care se face declaratia de tva cu privire la AIC/LIC. "
Nu pot sa stau in fiecare luna sa-mi intreb furnizorul " tu cand declari respectiva tranzactie in VIES?", e ciudat. Fiecare declara asa cum e legislatia la el.

Acum asta e, am gresit. Ma intreb daca pot face cerere de corectie a decontului de tva pentru luna octombrie sau pot face reglarea la noiembrie avand in vedere faptul ca la rd. 4 si 15 din decont se inregistreaza si "regularizarile ulterioare datorate unor evenimente care determina modificarea datelor declarate in cadrul aceluiasi trimestru calendaristic".

Ce parere aveti?

apetrem
Mesaje: 2852
Membru din: Mar Noi 15, 2011 12:00 am
Localitate: Brasov

#22 Mesaj de apetrem »

ionascus scrie:Nu pot sa stau in fiecare luna sa-mi intreb furnizorul " tu cand declari respectiva tranzactie in VIES?",
e ciudat. Fiecare declara asa cum e legislatia la el.
Nu este deloc ciudat sa-ti intrebi furnizorul, cel putin despre data emiterii facturii.
Cum poti determina altfel exigibilitatea care intervine conform art.135 alin (3)
la data emiterii facturii prevăzute în legislaţia altui stat membru
dacă aceasta este emisă înainte de cea de-a 15-a zi a lunii următoare ?
Marian Apetre

apetrem
Mesaje: 2852
Membru din: Mar Noi 15, 2011 12:00 am
Localitate: Brasov

#23 Mesaj de apetrem »

ionascus scrie:Anul trecut chiar nu m-am bazat pe raspunsurile dvs. intrucat
nu am gasit vreun articol in codul fiscal care sa ma convinga ca aveti dreptate.
Mi se pare cel putin deplasata o astfel de remarca, putea sa lipseasca.
In cele peste 100 de postari nu faceti decat sa solicitari sprijin si
nici macar o singura postare in care sa dati ajutor unui coleg.
Marian Apetre

ionascus
Mesaje: 215
Membru din: Sâm Iul 26, 2008 12:00 am
Localitate: Piatra Neamt
Contact:

#24 Mesaj de ionascus »

Exigibilitatea o determin in functie de data facturii pe care o vad inscrisa in factura, nu trebuie sa-l intreb pe furnizor care e data facturii.

Nu vreau sa intru in polemica cu nimeni. Chiar nu am vrut sa jignesc.
Am apreciat intotdeauna ajutorul dat de membrii acestui forum.
Am spus doar ca atunci cand nu am gasit un articol din codul fiscal care sa sustina afirmatia unui coleg de pe forum, nu m-am bazat pe ea. Cu ce am gresit?
Am apreciat intotdeauna ajutorul dat de domnul Tomac si tocmai de aceea i-am solicitat sprijinul si clarificari, intrucat intotdeauna am pus baza pe ce a afirmat (si tocmai faptul ca dumnealui a afirmat ceva m-a facut sa tot caut sa vad daca eu gresesc cumva).
Chiar dumnealui a afirmat ca s-a inselat in raspunsul dat initial.
Daca am jignit pe cineva imi cer scuze.
Intru pe forum cand caut solutii, verific intai postarile sa vad daca nu s-a mai discutat subiectul si apoi intreb. Mi se pare normal sa intreb, nu pentru asta e creat acest forum? Timpul nu imi permite sa citesc zilnic intrebarile de pe forum si sa dau raspunsuri.
Multumesc inca o data domnului Tomac

paturcai
Mesaje: 8151
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

#25 Mesaj de paturcai »

Cred ca si colegul ApetreM nu a vrut sa spuna altceva decat ca: ceea ce se scrie pe forum ESTE CORECT SI BINE sa fie verificat iar daca raspunsurile coincid cu ceea ce gasim in Legislatie este in regula, daca nu am facut literatura.
N-ati gresit nici dvs. si nici colegul ApetreM; unghiul din care sunt privite problemele a fost usor diferit dar rezultatul este acelasi: verificam ceea ce scrie pe forum pentru ca ceea ce se scrie nu poate fi invocat in apararea noastra in fata niciunui organ abilitat.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

davidf4
Mesaje: 53
Membru din: Lun Sep 17, 2007 12:00 am

autofactura furnizor Romania

#26 Mesaj de davidf4 »

Pentru servicii prestate de catre un furnizor intern, daca nu am factura, sunt obligata sa ma autofacturez?

eugen01
Mesaje: 7018
Membru din: Mar Sep 02, 2008 12:00 am
Localitate: Bucuresti
Contact:

#27 Mesaj de eugen01 »

david>

dati detalii.
Aveti contract?
Daca e intern, de ce nu il contactati sa va emita/trimita factura?
LoculPrestarii?
S-a platitAvans?...etc...

Pentru un raspuns corect...trebuie multe detalii...sunt situatii si situatii

avramg
Mesaje: 512
Membru din: Lun Feb 19, 2007 12:00 am
Localitate: bucuresti

Re: avans fara factura

#28 Mesaj de avramg »

Am platit in 26.03.2011 o fatura proforma de la un furnizor din Bulgaria si factura am primit-o cu data de 01.04.2011 iar receptia marfii este pe 04.04.2011.
Corect ar fi ca achizitia intracomunitara sa o declar in aprilie chiar daca eu i-am facut plata in martie.......ce parere aveti?

mehedintib
Mesaje: 337
Membru din: Mie Iun 24, 2009 12:00 am

Re: avans fara factura

#29 Mesaj de mehedintib »

In aprilie.

szaszs
Mesaje: 169
Membru din: Lun Ian 10, 2011 12:00 am

Re: avans fara factura

#30 Mesaj de szaszs »

am achitat un avans pentru o achizitie intracomunitara in luna decembrie, nu am primit factura de avans, iar factura pentru marfa a fost emisa in data de 18 ianuarie. trebuie sa declar avansul in declaratia 390 pe luna decembrie?

Scrie răspuns