factura servicii intracomunitare

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
comanm949

factura servicii intracomunitare

#1 Mesaj de comanm949 »

O societate din Romania neplatitoare de TVA, insa inregistrata in scopuri de TVA 153^1(*pentru care a primit si cod) presteaza servicii catre o firma din Olanda.
La emitere factura din Saga la Furnizor(firma din Romania) cum pot insera codul de inregistrare in scopuri de tva? Am incercat inserarea acestuia in caseta din meniul facturare la Predator. Pot lista in acest fel codul de inregistrare in scopuri de tva pe factura, insa e corect ca pe aceasta sa apara si cui si cod de inregistrare in scopuri de tva? Cum pot rezolva problema?
La Client am introdus codul acestuia conform manulaului, adica nu am introdus codul tarii NL(*in cazul meu) in campul cod client. In aceasta situatie pe factura nu se listeaza si codul de tara, ceea ce cred ca e incorect. Cum pot rezolva problema?
O ultima intrebare: cum pot genera pe factura si seria acesteia? unde se introduce si ce trebuie sa bifez pentru a o putea lista pe factura?

balazse

Re: factura servicii intracomunitare

#2 Mesaj de balazse »

1. Eu as zice sa lasi asa cum face programul, iar in caseta vanzatorului vei trece "Numar inregistrare ROI: RO 1234567".
Am vazut la mai multe facturi primite din Ungaria separat codul fiscal si separat numarul de inregistrare in ROI.
2. Vei trece cu NL in fata, doar ca la generarea declaratiei 390 vei sterge.
Am propus deja modificarea acestui lucru, dar inca nu s-a rezolvat, poate daca sunt mai multi cu aceasta problema si vor scrie un mail celor de la Saga se va rezolva.
Vezi aici:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... it=atribut
3. Cand introduci nr. doc vei trece SERIE 12345 si iti va aparea astfel:
- seria: SERIA;
- nr.: 12345.

eugen01

#3 Mesaj de eugen01 »

1.Pentru tiparire tara, putem folosi campul Info Suplimentare din ecranul Clienti.
2.Saga "permite" trei tipizari de formulare.Putem personaliza formularul trei (de ex) numai pentru Iesiri Valuta.Astfel la Info Suplimentare nr.1 putem trece o informatie gen "our Vies/Roi code is...." sau "registered Vies/Roi under...." si punem bifa pe Memorat.
3.Alegand, de ex. seria EXP numar 0001, vom introduce in celula aferenta coloanei NrDocument (ecran Iesiri) EXP 001.

aurel211252

#4 Mesaj de aurel211252 »

Salut.Am o firma ce se ocupa cu vanzarea de cereale.Recent in data de 08.03.a.c.,a fost cu masina(camionul lui inregistrat pe firma)in Ungaria, dupa cartofi.A primit o factura cu stampila de acolo,pretul in forinti,ei nu sunt platitori de tva(firma noastra plateste tva).Am incercat sa introduc furnizorul la "furnizori",dar la C.U.I.(era trecuT HU123654)nu am putut sa introduc.Problema e daca
stie cineva cum sa fac sa introduc fact.(am transformat forintii in lei in data de 08.03.a.c.cat era cursul BNR).I-am introdus fact. si am scos NIR-ul, deoarece patronului i s-a spus ca vine deja garda financiara la el.Multumesc.

balazse

#5 Mesaj de balazse »

Daca firma are cod fiscal cu HU atunci ar trebui sa fie inregistrat ca si platitor de TVA, atentia la introducere in program unde se introduce fara HU.
Totusi de ce nu introduci la "intrari-valuta", care il poti activa la "administrare" -> "configurare societati" -> bifand la "cu operatii in valuta".
Atentie la introducerea sumei, deoarece in program se lucreaza cu 100HUF si nu HUF.

aurel211252

#6 Mesaj de aurel211252 »

Balazse.Multumesc pt.raspuns,insa am cateva nelamuriri:
-Am inteles problema cu HU,ca este platitor de TVA,cum il introduc la"furnizori",deoarece imi spune C.U.I.eronat.
-Am bifat la"intrari valuta".Acum ma intorc la "intrari" si trec sumele in HUF,pentru a scoate un NIR.Cei de la garda f.au cerut NIR-ul cu produsul introdus si eu am scos un NIR(am cautat pe 08.03.a.c.schimbul valutar si am schimbat HUF,am trecut valorile in lei,dar la "furnizori"chiar daca imi arata CUI eronat am dat "da" caci patronul ma astepta cu NIR-ul).Daca imi poti explica concret ce am de facut iti multumesc.Multumesc tomac,si aveam 2 perechi de ochelari nu vedeam,noroc ca mi-ai spus.Acum dupa ce am bifat la"intrari valuta",ma intorc la "intrari" si introduc sumele cu forinti sau ron.Doresc sa ma clarific pentru viitor.din nou multumesc.
Ultima oară modificat Joi Mar 10, 2011 4:44 pm de către aurel211252, modificat 1 dată în total.

tomac

#7 Mesaj de tomac »

Dacă introduceți la țară HU, nu vă mai avertizează de CUI că e eronat.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

balazse

#8 Mesaj de balazse »

Pentru TodoroviciM
Factura le introduci la "intrari-valuta" si nu la "intrari", precum le introduci prin selectarea valutei "100huf" (astfel daca pe factura iti apare 2.525.000 huf, la valoare valuta vei avea 25.250 100huf).
Si din "intrari-valuta" se listeaza NIR in lei.

aurel211252

#9 Mesaj de aurel211252 »

Balazse, multumesc.mai am o nelamurire,trebuie ca patronul firmei sa se inregistreze la finante
(in ceva registru,ca cei din Ungaria sunt cam neseriosi cu intocmirea de fact.si chitante)sau d care e metodologia cu intracomunitarul(este un lucru nou pentru noi cei din nord),pentru a fi in regula chiar daca vine garda financiara.multumesc.

eugen01

#10 Mesaj de eugen01 »

http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... aic#p81692

(pentru AIC/LIC, ne inregistram in ROI, indiferent daca suntem sau nu platitori sau neplatitori de TVA;a se citi si art.150 din CF)

balazse

#11 Mesaj de balazse »

Si eu sunt nord si lucrez cu cei din Ungaria, acum depinde ce firma ai prins.
Ai grija la facturi. Au o rubrica numita "mod de plata".
Daca este trecut "numerar" (kezpenz) atunci inseamna ca factura s-a achitat in numerar si nu se mai face chitanta. Chitanta se face doar pentru acele facturi care nu au acea casutat.
Daca este trecut "virmanet" (atutalas) atunci inseamna ca plata se va face prin virament bancar.
Desi ambele tari sunt din UE au norme diferite.

aurel211252

#12 Mesaj de aurel211252 »

balazse.Am niste nedumeriri si te rog sa ma ajuti,in masura posibilitatilor,sa ma clarific:
-fact.din Ungaria, are cod fiscal cu HU....... si tomac mi-a spus sa trec la"furnizori"tara"HU"si
asa mi-a acceptat codul lor fiscal.
-de ce fara HU,nu am inteles.
-fact.am introdus-o la"intrari"(am facut tansf.forinti in lei la cursul BNR din08.03.a.c.),trebuia neparat sa o fac la"intrari valuta",deoarece la 390 nu imi apare nimic.Cred ca undeva trebuia trecut"codulTVA", primit de la ROI.Cred ca am gresit undeva.Am cerut patronului sa aduca fact.respectiva(dupa ce scapa de garda f.=si asa ia-u dat amenda de 500lei,i-au spus in fata, :idea: ca fara amenda nu se poate)si incerc sa o introduc la"intrari valuta".multumesc. :shock:

balazse

#13 Mesaj de balazse »

1. La cod fiscal trebuie trecut fara HU, altfel o sa-ti apara cu HU123456 in D.390 si atunci o sa-ti dea eroare cand vor prelua cei de la finante, casuta cod fiscal in D.390 trebuie sa contina doar codul fiscal, fara atributul fiscal.
3. Facturile externe se introduc la "intrari-valuta", chiar daca sunt si in lei, de aceea exista acea optiunie.

timoascac

#14 Mesaj de timoascac »

Buna ziua! Firma neplatitoare de TVA , care are CUI pt TVA special pentru servicii intracomunitare, trebuie sa factureze servicii catre o Asociatie din Franta care nu este platitoare de TVA. In acest caz,de pe ce CUI trebuie emisa factura si trebuie declarata in 390 sau nu? Multumesc pt raspunsuri!

Scrie răspuns