inregistrarea in contabilitate a zilelor CO neefectuate

borbélye774

inregistrarea in contabilitate a zilelor CO neefectuate

#1 Mesaj de borbélye774 »

Buna ziua.

Vă rog frumos să mă ajutaţi în următoarea problemă: Unii dintre angajaţii societăţii nu şi-au efectuat zilele de concediu aferente anului 2011 în totalitate. Cum trebuie înregistrate acestea în contabilitate?

Multumesc anticipat.

fagarasa176

Re: inregistrarea in contabilitate a zilelor CO neefectuate

#2 Mesaj de fagarasa176 »

Ori treci pe alte venituri contravaloarea acelor zile de CO cum este explicat AICI
Ori in statul de plata, la salariatul respectiv in coloana "Ore con. odihna" treceti orele, salvati, programul va da un msg de atentionare "Timp lucrat calculat automat (xx ore) este diferit de cel existent (xxx) Inlocuim suma?" apasati butonul NO.
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

herganiec

#3 Mesaj de herganiec »

Eu merg pe varianta de a efectua zilele de Co ramase de anul trecut si nu de a le plati deoarece ITM mai verifica si astea, cititi mai jos veti gasi lucruri interesante: codul-muncii-actualizat-2011

CAPITOLUL III Concediile
SECTIUNEA 1
Concediul de odihnă anual si alte concedii ale salariatilor
Art. 144. - (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntări sau limitări.
Art. 145. - (1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileste în contractul individual de muncă, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acordă proportional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum si zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
Art. 146. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârsitul anului următor, tuturor salariatilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Art. 147. - (1) Salariatii care lucrează în conditii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap si tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel putin 3 zile lucrătoare.
(2) Numărul de zile lucrătoare aferent concediului de odihnă suplimentar pentru categoriile de salariati prevăzute la alin. (1) se stabileste prin contractul colectiv de muncă aplicabil si va fi de cel putin 3 zile lucrătoare.
Art. 148. - (1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârsitul anului calendaristic pentru anul următor.
(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
(5) În cazul în care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel putin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
Art. 149. - Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Art. 150. - (1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de
muncă.
(2) Indemnizatia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
(3) Indemnizatia de concediu de odihnă se plăteste de către angajator cu cel putin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.
Art. 151. - (1) Concediul de odihnă poate fi întrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective.
(2) Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de fortă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de muncă. În acest caz angajatorul are obligatia de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.
Art. 152. - (1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite si numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Art. 153. - (1) Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fără plată.
(2) Durata concediului fără plată se stabileste prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

borbélye774

#4 Mesaj de borbélye774 »

Buna ziua din nou.

Pun intrebarea altfel, deoarece nu am fost destul de explicit prima data. De exemplu salariatul X nu si-a efectuat in 2011 6 zile de concediu, pe care si le va efectua in natura in cursul anului 2012. La sfarsitul anului 2011, trebuie inregistrate articole contabile in legatura cu aceasta situatie?

Multumesc anticipat

fagarasa176

#5 Mesaj de fagarasa176 »

Nu
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

promovest96

#6 Mesaj de promovest96 »

Buna ziua

Stiu ca dupa noul cod al muncii trebuie ca fiecare angajat sa aiba efectuate neintrerupt 10 zile de concediu de odihna anual. In cazul in care am angajati care nu vor ei sa isi ia neintrerupt 10 zile, ce se poate intampla la un eventual control de la ITM? Adica cat de rau "arde" chestia asta?

Va multumesc!

davidb107

#7 Mesaj de davidb107 »

Art. 146. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârsitul anului următor, tuturor salariatilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
Daca societatea si-a inceput activitatea in mai 2011 si nu s-au acordat CO deloc in 2011, este legal sa se acorde in ianuarie 2012? Ca daca citesc textul din CM de mai sus, mi se pare interpretabil. Adica sa se efectueze in fiecare an, dar cine nu l-a efectuat, sa-l efectueze pana la sf. anului urmator... :roll:

promovest96

#8 Mesaj de promovest96 »

tontv677 scrie:Buna ziua

Stiu ca dupa noul cod al muncii trebuie ca fiecare angajat sa aiba efectuate neintrerupt 10 zile de concediu de odihna anual. ....
Va rog, nu stiti?

galz845

#9 Mesaj de galz845 »

Convinge-i sa se odihneasca "neintrerupt" macar 10 zile :lol: ca de nu...ii bai mare... :lol:

stoicat

#10 Mesaj de stoicat »

"tontv677"

Art.148 Codul Muncii.
(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

promovest96

#11 Mesaj de promovest96 »

Va multumesc!!

ioni459

#12 Mesaj de ioni459 »

Buna ziua,

Am o salariata care a fost in CCIC si are concediu de odihna neefectuat integral, urmand sa se acorde in urmatoarele 18 luni.
E obligatoriu sa se inregistreze in contabilitate contravaloarea concediului de odihna pe cheltuieli 641=428, si respectiv taxele acestora pe 645?
Cum se raporteaza in D112 pe decembrie aceste sume? Dar in 2017, cum se inchid aceste sume?

Multumesc!

herganiec

#13 Mesaj de herganiec »

cand vine la lucru(in 2017) ii acordati zilele de co restante.
nu trebuie intregistrate alte note.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

ioni459

#14 Mesaj de ioni459 »

Da zilele de co le ia in 2017, dar referitor la inregistrarea lor in contabilitate?
Intreb pt ca in fiecare an la controlul auditului ne intreaba de acest aspect...(pana acum nu am avut cazul acesta)
ca zilele de co neefectuate sa fie inregistrate in contabilitate in anul in care sunt cuvenite!!

balazse

#15 Mesaj de balazse »

Si totusi acel audit pe ce isi baza opinia?
Totusi cum sa calcululezi in 2016 suma care va fi acordat ca indemnizatia in 2017?

Scrie răspuns