chel de protocol

rogojanm152

chel de protocol

#1 Mesaj de rogojanm152 »

pana pe 31 sept chelt de protocol depaseau 2%din profit si am facut autofactura si nota 635=4427 cu val tva
1.la sfarsitul anului chelt de protocol nu mai depasesc 2% din profit fac autofact si inreg 635=4427 cu minus?
2. am depus deja decontul de tva , cum sa fac trec aceasta nota in dec si nu mai imi bate decontul cu balanta si in ian trec suma pe regularizari in decont?
va multumesc.

munteanr93

Re: chel de protocol

#2 Mesaj de munteanr93 »

Nu uitati sa tineti cont ca si cheltuielile de protocol trebuie sa indeplineasca conditia pusa de
ART. 21
(1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare. Norme metodologice

respectiv trebuie sa demonstrati cu documente ca aceste cheltuieli sint facute in scopul obtinerii de venituri. si dupa aceea incadrarea in procentul prevazut de lege.

septimiuv

#3 Mesaj de septimiuv »

Cheltuielile de protocol nu intră în categoria cheltuielilor deductibile

szaszs

#4 Mesaj de szaszs »

cum se inregistreaza d.p.d.v. tva si chelt. protocol, o factura pentru masa servita in oras (nu stiu cate persoane si nu am alte documente-referate sau explicatii) suma de 400 lei? pentru ce suma se face autofactura la sfarsitul trimestrului, pt. 300 lei, sau pentru toata valoarea?

herganiec

#5 Mesaj de herganiec »

ti+a raspuns septimiuv un rand mai sus.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

vargaz148

#6 Mesaj de vargaz148 »

Atentie, limita de 100 lei se aplica la bunurile acordate gratuit de contribuabil (adica daca le ai tu in gestiune si le dai gratis in cadrul actiunilor de protocol) . A nu se confunda cu ce achizitionam de la altii.
Daca ai cheltuieli de protocol efectuate, pentru care ai documente justificative, aplici limita de deductibilitate de 2% aplicata la baza de calcul conform codului fiscal (art. 21 (3) a) din CF). Cheltuielile de protocol au deductibilitate limitata.

szaszs

#7 Mesaj de szaszs »

inseamna ca TVA-ul de pe facturile cu mesele la restaurant este nedeductibil, iar cheltuiala de protocol este ded. in limita de 2 %, dar pot ca la TVA la inregistrarea facturii la <intrari> sa trec I = "integral nedeductibil", ca sa nu mai fac autofactura la sfarsitul lunii?

vargaz148

#8 Mesaj de vargaz148 »

Da. Se poate.

szaszs

#9 Mesaj de szaszs »

Am facut asa, trecand I la intrari si imi considera chelt.prot.integral neded in reg.ev.fiscala Saga,nu trebuia sa-mi calculeze 2%?

lupitaa

#10 Mesaj de lupitaa »

În mod normal n-ar trebui să se întâmple așa. Dacă la "configurare societăți", la "conturi automate" s-a trecut corect contul (analitic sau nu) pentru protocol și intrarea s-a operat pe acel cont (analitic sau nu), la calculul impozitului nu se va ține cont de acel "I" introdus prin intrări, ci doar de procentul de 2%.
În dreapta, în ecranul de calcul al impozitului pe profit, la "Suma maximă deductibilă" la protocol ce apare? Poate firma înregistrează pierdere și din acest motiv apare toată suma ca nedeductibilă sau poate suma contabilizată pe protocol până acum este mai mare, iar suma trecută ca nedeductibilă este doar cea care depășește plafonul.
Deci, atenție, facilitatea de calcul a protocolului funcționează dacă s-a definit contul corect în "configurare societăți", la "conturi automate" și s-a utilizat același cont și la înregistrarea protocolului prin intrări.
https://adilupita.wordpress.com/

szaszs

#11 Mesaj de szaszs »

Este configurat bine,pt.anul trecut la decl.101 a calculat bine-acum imi arata toata suma din 623.1 ca fiind neded.

lupitaa

#12 Mesaj de lupitaa »

Şi firma are profit? Suma de la 623.1 apare integral ca nedeductibilă doar dacă este pierdere.
Mie îmi calculează bine şi chiar dacă am în intrari "i", acel i imi afectează doar TVA în cazul protocolului, adunându-l la cheltuială. La închideri nu-mi trece suma ca nedeductibilă.
https://adilupita.wordpress.com/

szaszs

#13 Mesaj de szaszs »

Aaa,cred ca aveti dreptate, am pierdere contabila dar profit fiscal.

Scrie răspuns