vanzare cu amanuntul

beldeani

vanzare cu amanuntul

#1 Mesaj de beldeani »

Buna ziua,
In cazul in care o societate are caen de vanzare cu amanuntul, se poate tine evidenta cantitativ valoric? Sau este obligatoriu global-valoric?
Iar daca se poate cantitativ valoric, sunt anumite particularitati de care trebuie tinut cont in cazul vanzarii cu amanuntul, difera de evidenta in cazul vanzarii angro? Ideea este ca pretul de vanzare nu va fi acelasi.
Ma intereseaza daca se poate tine evidenta ca si in cazul vanzarii angro, adica sa inregistrez fiecare articol de marfa in parte la pretul de achizitie si apoi la factura de vanzare sa trec direct pe factura pretul de vanzare? In acest caz nu as mai avea contul 378.
Va rog frumos sa ma sfatuiti.
Multumesc mult

balazse

Re: vanzare cu amanuntul

#2 Mesaj de balazse »

Cum adica nu ai mai avea 378? Chiar daca lucrezi cantitativ-valoric, gestiunea o sa-l ai la pret de vanzare (pe langa faptul ca vei avea si o evidenta la pret de achizitie, astfel vei avea 378 si 4428).
Va trebui sa creezi o gestiune noua de tip cantitativ-valoric unde vei bifa la "la pret de vanzare".

beldeani

#3 Mesaj de beldeani »

Deci trebuie sa imi creez o noua gestiune "la pret de vanzare". Asta inseamna ca de fiecare data trebuie sa intru sa modific pretul de vanzare pe produs? Si in aces caz imi calzuleaza programul 378 si 4428?
Iar daca firma vinde si angro (are si alt caen) va trebui sa am doua gestiuni diferite, "la pret de achizitie" si "la pret de vanzare"?
Multumumesc mult de ajutor

pinteae

#4 Mesaj de pinteae »

Din descrierea ta inteleg ca nu este vanzare cu amanuntul, ci vanzare en-gros. Inteleg ca voi emiteti facturi de vanzare de marfuri. Am o intrebare: Nu vindeti utilizand casa de marcat fiscala? Daca desfasurati ambele activitati (en-detail si en-gros), atunci trebuie sa ai gestiuni distincte. Una cantitativ-valorica si una global-valorica, caz in care in cea global-valorica vei avea inregistrat si adaosul comercial (378) si TVA neexigibil (4428).

beldeani

#5 Mesaj de beldeani »

Firma a avut caen de vanzare angro pana acum, iar acum si-a inregistrat un nou caen de vanzare cu amanuntul, si va utiliza si casa de marcat pentru acest nou caen. Marfa nu se va vinde la acelasi pret, de aceea intrebam daca se poate tine evidenta cantitativ valoric ca si in cazul vanzarii angro.
Si as vrea sa tin evidenta cantitativ valoric deoarece se va dori sa se stie cantitatea de marfa existenta pe stoc.
Se poate asa ceva? Este corect din punct de vedere contabil si fiscal?
Sau la comertul cu amanuntul este obligatoriu sa folosim 378 si 4428, evidenta la "pretul de vanzare"?
Imi cer scuze daca ma repet dar inca nu am inteles exact cum este.

pinteae

#6 Mesaj de pinteae »

Poti sa conduci evidenta cantitativ-valorica la pret de vanzare cu amanuntul. In cazul tau situatia este un pic mai complicata, deoarece in cazul vanzarii cu amanuntul, pretul trebuie afisat pe raft. Ca atare, trebuie sa receptionazi marfa la primul pret de vanzare cu amanuntul practicat, pentru achizitia respectiva, dupa care trebuie sa faci proces verbal de modificare de pret, la fiecare modificare a pretului de vanzare cu amanuntul. Inregistrand marfa la pret de vanzare cu amanuntul, trebuie sa utilizezi conturile 4428 si 378.

balazse

#7 Mesaj de balazse »

Pentru BeldeanI
Daca vinzi din gestiune en-gros atunci nu trebuie sa modifici nici un pret, deoarece nu esti legat de pretul de vanzare din gestiunea cu amanuntul (important este sa nu vinzi sub pretul de achizitie), doar daca modific pretul de vanzare la amanuntul trebuie sa faci proces verbal de modificare pret.

Scrie răspuns